G4Media.ro

Bulgaria demarează un program de burse pentru tinerii care vor să studieze…

Two happy students with backpacks and books in their hands smiling at camera while standing on background of university and friends

Bulgaria demarează un program de burse pentru tinerii care vor să studieze în străinătate/ Până la 100 de mii de euro pe an, condiția să se întoarcă în țară timp ce cel puțin trei ani după asolvire

Cu ocazia praznicului Sfinților frați Chiril și Metodie, începe oficial Programul Național „Fondul Ștefan Stambolov”, creat la inițiativa premierului bulgar, Kiril Petkov, a informat Serviciul de presă al guvernului, transmite Dnevnik, citată de Rador.

Proiectul le permite studenților bulgari motivați să primească finanțare de la stat pentru o diplomă de master de până la 200.000 de leva pe an (nr. circa 500.000 de lei, 100.000 de euro), pentru a studia în cele mai prestigioase universități din lume, dacă se întorc apoi la muncă în Bulgaria timp de cel puțin trei ani după absolvire.

Dezbaterea publică a proiectului de program național s-a încheiat pe 9 mai și urmează aprobarea acestuia de către Consiliul de Miniștri de la Sofia. Selecția primilor bursieri este de așteptat să înceapă în luna iunie a acestui an, iar primele diplome de master în universități de top din lume, stabilite de clasamentele internaționale, vor fi finanțate până în anul universitar 2022/2023.

„Sfinții frați Chiril și Metodiu deschid poporului nostru calea către iluminare prin alfabetul bulgar. Urmându-le munca de-a lungul secolelor, oamenii literelor și ai cunoașterii stabilesc valori și unesc societatea noastră în jurul unor cauze importante”, a spus premierul Kiril Petkov într-un discurs video adresat unor bulgari ambiţioşi care doresc să primească educaţie de calitate în străinătate.

Petkov mai subliniază că în istoria modernă a Bulgariei, prin investiții în educația europeană a tinerilor activi, Ștefan Stambolov oferă țării oameni care pun bazele Bulgariei moderne. „Urmând exemplul acestui politician atât de avansat pentru vremea lui, noi lansăm Programul Naţional al „Fundaţiei Stefan Stambolov”, a spus premierul într-un mesaj video. Petkov face apel la tineri să candideze, iar statul bulgar le va oferi tot suportul, pentru că ei sunt speranța pentru un viitor mai bun al Bulgariei.

Scopul fondului „Stefan Stambolov” este ca bulgarii cu potențial dovedit să dobândească abilități legate de profesiile prezentului și viitorului și să-și folosească experiența acumulată în Bulgaria. Cunoștințele și competențele dobândite în timpul studiilor în străinătate, precum și viziunea lor extinsă asupra lumii vor contribui la dezvoltarea economiei și societății bulgare în ansamblu.

Termenul noului fond este de trei ani, iar pentru burse vor fi acordate 2 milioane de leva în fiecare an. Se vor desfășura trei campanii de selecție a candidaților, iar în fiecare dintre ele vor fi aprobați 10 studenți. Înainte de a pleca, vor semna un contract cu statul bulgar.

Acesta îi va obliga să se întoarcă în țară în termen de șase luni de la absolvire și să lucreze în Bulgaria pe un contract de muncă timp de cel puțin trei ani. Dacă nu o fac, vor trebui să ramburseze bursa cu dobândă cu tot. Bursele vor acoperi transportul la universitatea străină, taxele de școlarizare, chiria, asigurarea medicală pe perioada pregătirii.

Candidații trebuie să fie cetățeni bulgari, să aibă o diplomă de licență sau de master, obținută cu până la cinci ani înainte de concursul pentru finanțare, într-un domeniu profesional corespunzător programului de master dorit.

De asemenea, este necesar ca și calificativele de pe diploma lor să fie de cel puțin „foarte bine – 5,00”, iar cunoșterea limbii în care vor studia trebuie să corespundă cel puțin nivelului B2. Va fi un avantaj dacă viitorii masteranzi nu au mai studiat în străinătate și au experiență profesională în specialitatea aleasă.

Bursele pentru viitorul an universitar vor fi acordate pentru diplome de master în universități din primele 15 dintre cele patru clasamente mondiale principale ale instituțiilor de învățământ superior, actuale la momentul elaborării programului.

Sursa: Dnevnik/ Rador/ Traducerea: Mirela Petrescu

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

2 comentarii

  1. nu stiu la bulgari, dar la noi nu ar merge sigur. pai si din ce sa traiasca aia trei ani?

  2. Romania a avut o schema similara cu aproape 20 de ani in urma: https://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/52166
    A functionat cativa ani. Problema nu a fost acordarea burselor (s-a facut pe baza unui concurs transparent, auditat), ci integrarea absolventilor in sectorul public romanesc dupa intoarcerea lor.