G4Media.ro

Buletin de București: 30.000 de euro lunar de la Primăria Sectorului 3…

Sursa foto: Facebook Gabriel Firea

Buletin de București: 30.000 de euro lunar de la Primăria Sectorului 3 condusă de Robert Negoiță pentru centrul de îngrijire „Sfântul Gabriel cel Viteaz” administrat de apropiați ai Gabrielei Firea / Autoritatea pentru protecția persoanelor cu dizabilități a constatat nereguli grave

Peste 30.000 de euro plătește lunar Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) din subordinea Primăriei Sectorului 3 condusă de Robert Negoiță pentru un centru de îngrijire administrat de apropiați ai ministrului Familiei, Gabriela Firea, denumit Centrul de Îngrijire și Asistență „Sfântul Gabriel cel Viteaz”. Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități (ANPDPD), instituție a statului, și Centrul de Resurse Juridice (CRJ), o organizație neguvernamentală, au constatat, în rapoarte diferite, nereguli grave în funcționarea acestui centru, scrie Buletin de București.

Centrul de Îngrijire și Asistență „Sfântul Gabriel cel Viteaz” este o vilă cu etaj și mansardă din Pipera, în care locuiesc 27 de persoane cu probleme de sănătate severe.

Nereguli grave, potrivit rapoartelor

Din cei peste 30.000 de euro alocați lunar de DGASPC, doar 4.000 de lei, adică sub o mie de euro, ajung să fie cheltuiți pentru servicii medicale, de psihiatrie și psihologie, așa cum reiese din documente. Adică 2,7% din suma totală primită acoperă serviciile esențiale, în condițiile în care toți cei 27 de beneficiari sunt persoane cu handicap accentuat sau grav și cu dizabilități mintale.

Controlul Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități (ANPDPD) s-a desfășurat, conform raportului, în ultima săptămână din luna august a anului 2022, iar ultimele consemnări în foile de observații ale medicului de familie sunt din primăvară. De atunci, starea de sănătate a beneficiarilor a fost evaluată doar în situațiile de urgență, când a fost chemată ambulanța, așa cum a constatat echipa autorității chiar în timpul controlului.

„Este un truc interesant ăsta cu ambulanța, dar este, de fapt, un abuz. Ambulanța vine gratis atunci când este chemată, iar angajații cheamă practic Ambulanța pentru orice. Am constatat situații în care au chemat salvarea pentru o erupție cutanată la un beneficiar, de exemplu. Ar trebui să fie ilegal să folosești serviciile gratuite ale Ambulanței pentru a compensa munca unor medici pe care alegi, de fapt, să nu-i plătești”, susține Georgiana Pascu, liderul echipei de monitorizare de la CRJ, într-o discuție cu reporterii.

„Cum medicul de familie nu mai oferise consultații beneficiarilor din centru din primăvară, aceștia (beneficiarii, n.r.) primeau asistență medicală doar prin serviciul medical de urgență”, arată și reprezentanții ANPDPD în raportul citat.

Inspectorii ANPDPD au identificat cazul unui beneficiar de 69 de ani care a fost operat de cancer la plămâni în 2019 și care, de când a fost adus în acest centru, nu a mai fost niciodată consultat și evaluat și nici nu ar fi primit tratament.

Șeful centrului, Ștefan Godei, le-a explicat celor de la ANPDPD veniți în control că firma de medicină de familie cu care avea încheiat contractul, GIMED SRL, ar fi denunțat unilateral contractul „cu câteva luni în urmă”. Din acest motiv beneficiarii lui nu mai sunt văzuți de niciun medic de luni bune. Centrul său este „în negocieri” cu un alt posibil furnizor. Conform unui contract obținut de reporteri, GIMED SRL primea o mie de lei lunar pentru îngrijirea celor 27 de beneficiari ai centrului.

Nici kinetoterapeutul nu a mai venit la muncă de luni bune, conform aceluiași Godei, care susține că „urmează să-i înceteze contractul de muncă”.

Psihologul a început și el să lipsească. Conform raportului ANPDPD, „unii beneficiari au afirmat că psihologul le-a oferit consiliere și suport psihologic cu câteva săptămâni în urmă, în zilele de sâmbătă ale săptămânii, dar că nu a mai venit.” Acesta ar fi fost, la data vizitei, în concediu de odihnă.

Cabinetul de psihologie cu care Asociația Sf. Gabriel cel Viteaz a colaborat până în noiembrie 2022 îi aparține Antoanetei Camelia Preda. Suma pe care cabinetul ei de psihologie o primea lunar era de 1.500 de lei. Până la final de octombrie 2021, ea a fost șefa Complexului de Servicii „Pistruiatul” administrat de Direcția de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 3. A lucrat pentru DGASPC S3 din 2010, când era șef serviciu la Complexul de Serviciu pentru Copii Delincvenți.

Medicul psihiatru, în schimb, vine de două ori pe lună în centru și primește tot 1.500 de lei. Conform ANPDPD, asistentul medical menține relația cu psihiatrul și primește indicații terapeutice de la acesta la telefon. Doctorul psihiatru în cauză este Matei Iorgu Dragoș, de la clinica Imuno Medica, deținută de omul de afaceri George Becali, iar din 2017 până în 2018, psihiatrul Matei a fost administratorul firmei.

Centrul „Gabriel cel Viteaz” ar trebui să funcționeze cu un număr de 27 de posturi, potrivit Regulamentului de organizare și funcționare (ROF). În realitate sunt doar câțiva angajați: două infirmiere, un asistent social și o asistentă medicală generalistă. Plus unul dintre beneficiari, într-o stare medicală mult mai bună decât restul, care are contract de voluntar pentru poziția de infirmier, în schimbul serviciilor sale primind casă și masă.

Potrivit raportului CRJ, unii dintre beneficiarii centrului dorm în living, pe saltele pe care chiar ei le-au cărat și întins pe jos. Un alt lucru care le lipsește celor care dorm la parter, în living, sunt băile. Deși există acolo două grupuri sanitare, ambele sunt încuiate.

Una dintre femei „a povestit plângând cum a fost închisă în izolatorul de la demisolul clădirii, unde ar fi fost lăsată mai mult timp în întuneric.” I-a rugat pe inspectorii de la ANPDPD să nu le spună șefilor centrului ce a vorbit cu ei, de frică să nu ajungă iar în întuneric, atunci „când va face vreo altă prostie”. „În urma acestei întâmplări, (femeia, n.r.) are episoade de panică și coșmaruri noaptea”, scriu raportorii ANPDPD.

Obiectivul principal al celor care ar trebui să-i îngrijească pe cei de-aici pare „să fie izolarea, menținerea ordinii și încercarea de a satisface la nivel minimal doar nevoile de bază ale rezidenților”, conchid activiștii CRJ.

Servicii sociale corespunzătoare, potrivit DGASPC Sector 3

Centrul trimite lunar rapoarte către DGASPC Sector 3, în care sunt enumerate activități la care beneficiarii nu pot participa. „Asistentul social întocmește lunar raportul de activitate care este transmis DGASPC Sector 3 în vederea decontării serviciilor furnizate. (…) Conform celor constatate, rapoartele de activitate sunt similare în conținut, întocmite în mare parte formal și nu țin seama în multe cazuri de situația reală în care se află beneficiarii”, scriu cei de la ANPDPD.

Instituția care finanțează asociația care se ocupă de centru, DGASPC Sector3, se află în subordinea Primăriei Sectorului 3, condusă de Robert Negoiță. Acesta are o relație apropiată cu Gabriela Firea: în 2014, Firea și Florentin Pandele l-au nășit pe copilul lui Negoiță.

Și reprezentanții DGASPC Sector 3 au fost în control la Centrul din Pipera al Asociației Sfântul Gabriel cel Viteaz. Vizita a avut loc în 11 mai 2022. „În urma vizitelor (inopinate) s-a constatat că beneficiarilor li se acordă serviciile sociale corespunzatoare, conform Standardelor minime de calitate”, susține direcția.

Câteva luni mai târziu, în august, reprezentanții ANPDPD – și apoi și cei ai CRJ, în septembrie, constatau complet altceva. De exemplu, în concluziile raportului lor, cei de la ANPDPD afirmă explicit că, prin numărul absolut insuficient de angajați, „sunt încălcate prevederile Hotărârii nr 426/2020 privind aprobarea standardelor de cost pentru serviciile sociale, conform cărora raportul personal de specialitate de îngrijire și asistență/persoană cu handicap în CIA este de 1/1.20”.

Și inspectorii Agenției Naționale de Plăți și Inspecție Socială (ANPIS), filiala județeană Ilfov au constatat că totul este regulă la centru și astfel a obținut acreditarea, deși raportul agenției este contrazis doar la câteva luni de ANPDPD și CRJ.

Asociația care administrează centrul, condusă de apropiații Gabrielei Firea

Ștefan Godei, care conduce centrul, este de circa 10 ani în politică. În 2013 era vicepreședinte al Organizației Tineretului Social Democrat Ilfov. Un an mai târziu, Godei începe să apară în fotografii alături de Gabriela Firea și alți politicieni importanți, în principal de la PSD.

După încă un an, acesta participa la botezul fiului lui Firea și a lui Pandele, petrecere ținută la hotelul finului lor, Robert Negoiță.

Vicepreședinte al asociației este Ligia Gheorghe (fostă Enache), veche prietenă a Gabrielei Firea, fost producător al emisiunilor sale la Antene, consilier al primarului, al senatorului și apoi al ministrului Egalității de Șanse Gabriela Firea. Conform CV-ului, din noiembrie 2020 până în iulie 2021, Ligia Gheorghe a fost angajată la Metropola TV, televiziunea Primăriei Voluntari, condusă de eternul edil ilfovean Florentin Pandele, soțul Gabrielei Firea.

Asociația nu este menționată nicăieri în declarațiile de avere sau interese publicate în aprilie anul acesta de Ligia Gheorghe, în calitatea ei de consilier al ministrului Familiei și Egalității de Șanse, Gabriela Firea.

În registrul asociațiilor și fundațiilor, Ecaterina Adriana Voicu apare ca persoana care a înființat Asociația „Sfântul Gabriel cel Viteaz”. În 2021 conducea încă departamentul de marketing, comunicare și PR al Centrului pentru Tineret al Municipiului București, acolo unde a fost numită șef de birou încă din 2017 de primarul Gabriela Firea.

Nici Adriana Voicu, partenera lui Godei, nu și-a trecut în declarația de avere calitatea de membru în Asociația Sfântul Gabriel cel Viteaz, deși legea o obligă.

Ligia Enache și Ștefan Godei sunt prieteni vechi, dar și parteneri de afaceri cu tradiție. Încă din vara anului 2015, mai exact. Atunci a luat naștere firma de comerț cu carne Piu-Piu & Casa Buna 2015 SRL, pe care cei doi o conduc chiar și în prezent, conform Monitorului Oficial, unde nu apare ca desființată. Întocmai ca în cazul Asociației Sf. Gabriel cel Viteaz, nici numele companiei nu apare în cele mai recente declarații de avere și interese ale Ligiei Enache, deși aceasta era obligată, la fel, să îl menționeze, potrivit publicației.

Citește integral pe Buletin de București.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

13 comentarii

 1. Stai ca nu mai inteleg, banii ăia nu sunt dați de Primaria Generala? Și daca sunt dați nu trebuiesc cheltuiți?- toți, pina la ultimul sfanț!

  • NU DE MULT PARTIDUL LE-A DAT O AMNISTIE FISCALA DE CATEVA ZECI DE MILIOANE DE EURO FRATILOR nevoitza. NEPOTII SEFULUI AVS SUB ceausescu.

 2. Acum înțelegeți de ce e mare frustrare la PSD și PNL pe Nicușor și useristi? Nu e clar pentru toată lumea că PSD și PNL e o mafie?

 3. PSD-ul fura si de la persoane cu dizabilitati. Le doresc tuturor celor care au furat de la persoane cu dizabilitati sa ajnga in scaun cu rotile.

 4. Chapeau! pentru distribuirea materialului celor de la Buletin de Bucureşti şi Centrul de Investigaţii Media!

 5. Ce asteptari sa ai de la un Primar care are destule Dosare Penale și de fiecare data scăpa. Poate cu morții de la Ministerul Culturii ii se infunda. Bizonii din sector3, votați Negoiță!

  • Nu vezi ca nici nume real nu ai, R Negoiță a făcut mai multe în sector decât toți primarii din București

 6. Poate ar fi bine sa verificati si CA de acum.
  CA ce se vor modifica in sedinta din 31

 7. Este rupt dintr-un film de groaza aceasta stire. Oamenii astia nu au limite. Va dati seama ca sunt atatia oameni care o sustin pe Firea? Hai sa vedem daca va pati ceva.. eu zic ca nu

 8. Adica? Cine

 9. Au justiția la degetul mic… pot sa apară mii de articole care sa prezinte jaful PSD și PNL. Li se fac dosare peste dosare… degeaba. Nu au frica de nimic. Își dau imediat lege sa se șteargă totul. Oamenii trebuie sa conștientizeze ca nu se mai poate sa ii votezi în continuare pentru ca NU fac nimic bun. PSD și PNL sunt un grup extrem de bine organizat de infractori.

 10. Neacoitza si sârma în aceeași stire negativă!?
  Si-a băgat necuratul cârnatul?
  Pai toată lumea știe ca s3, s4 si s6 sunt intangibile! Cum era si s1 cu diamantu.
  Pai neacoitza omoară oamenii în tranșee pe splai, se mai știe ceva? Ridica blocuri în tot s3 pe persoana fizica și paula impozite și taxe. Întâi dărâmă apoi gândește…voi de asta va luați?
  E o fumigena aruncată si chiar nu știu unde arde defapt…