G4Media.ro

Bruxelles-ul vrea noi reguli pentru bunăstarea animalelor, care ar putea aduce noi…

Sursa foto: Pixabay

Bruxelles-ul vrea noi reguli pentru bunăstarea animalelor, care ar putea aduce noi costuri pentru producătorii de alimente

Comisia Europeană a propus joi cea mai mare reformă din ultimii 20 ani a normelor UE privind bunăstarea animalelor în timpul transportului, potrivit unui comunicat al instituției. Printre noile norme se numără creșterea spațiului pentru animale precum și descărcarea animalelor pentru anumite perioade de odihnă, hrănire și adăpare în timpul călătoriilor lungi. Aceste norme vor duce la apariția de costuri suplimentare pe lanțul de aprovizionare.

Comisia a propus tot joi noi norme privind bunăstarea câinilor și pisicilor crescute, ținute și comercializate ca animale de companie, în scopuri economice.

Pachetul include o revizuire a normelor actuale ale UE privind animalele în timpul transportului, care va îmbunătăți bunăstarea celor 1,6 miliarde de animale transportate în și din UE în fiecare an. Comisia susține că noile norme reflectă cele mai recente informații științifice, precum și evoluțiile tehnologice, dar nu arată care va fi impactul financiar asupra pieței de alimente din UE.

Noile norme privind bunăstarea și trasabilitatea câinilor și pisicilor vor stabili, pentru prima dată, standarde uniforme ale UE pentru creșterea, adăpostirea și manipularea câinilor și pisicilor în unitățile de reproducție și în magazinele de animale de companie, precum și în adăposturi. Trasabilitatea câinilor și pisicilor va fi, de asemenea, consolidată prin identificarea și înregistrarea obligatorie în bazele de date naționale pentru a combate traficul ilegal și a controla mai bine condițiile de bunăstare a animalelor în unități.

Principalele modificări propuse de Comisia Europeană::

– durata călătoriilor va fi redusă, iar în timpul călătoriilor de lungă durată, animalele trebuie descărcate pentru anumite perioade de odihnă, hrănire și adăpare. Se vor aplica norme speciale animalelor destinate sacrificării și animalelor vulnerabile, cum ar fi vițeii neînțărcați și animalele gestante;
– limitele pentru asigurarea unui spațiu minim pentru diferitele animale vor fi mărite și adaptate la fiecare specie;
– transportarea în temperaturi extreme va fi supusă unor condiții stricte, incluzând transportarea exclusiv pe timp de noapte, în cazul în care temperaturile depășesc 30 grade. În plus, atunci când temperaturile sunt sub 0 °C, vehiculele rutiere trebuie să fie acoperite, iar circulația aerului în compartimentul pentru animale trebuie controlată, pentru a proteja animalele de expunerea la vânt în timpul călătoriei. În cazul în care temperaturile scad sub -5 °C, împreună cu măsurile menționate anterior, durata călătoriei nu trebuie să depășească 9 ore;
– normele privind exportul de animale vii din Uniune vor fi înăsprite, inclusiv controale mai bune în țările terțe pentru a îndeplini standarde echivalente cu cele din UE;

Bunăstare sporită pentru câini și pisici

Aproximativ 44 % din gospodăriile din UE au un animal de companie. Comerțul cu câini și pisici a crescut considerabil în ultimii ani, cu o valoare anuală de 1,3 miliarde EUR. Cu toate acestea, standardele de bunăstare a animalelor pentru creșterea profesională, deținerea și vânzarea câinilor și pisicilor diferă foarte mult de la un stat membru la altul. Există, de asemenea, numeroase dovezi privind practicile și abuzurile care nu corespund standardelor.

În plus, comerțul ilegal cu câini și pisici a crescut puternic, accelerat de creșterea pieței online, care reprezintă în prezent 60 % din totalul vânzărilor de câini și pisici în UE.

Propunerea nu prezintă noi reglementări pentru cetățeni și proprietarii de animale de companie. Ea stabilește norme uniforme ale UE pentru bunăstarea câinilor și pisicilor care sunt crescuți sau ținuți în unități de reproducție, în magazine de animale de companie, precum și în adăposturi:

– pentru prima dată, se vor aplica standarde minime în ceea ce privește creșterea, adăpostirea, îngrijirea și tratarea acestor animale în întreaga UE;
– cerințele stricte în materie de trasabilitate, împreună cu controale automatizate pentru vânzările online, vor ajuta autoritățile să controleze creșterea și comercializarea câinilor și pisicilor, și vor permite cumpărătorilor, să verifice dacă identificarea și înregistrarea acestora sunt corecte;
– statele membre vor trebui să ofere instruire responsabililor cu manipularea animalelor, iar orice persoană care cumpără un câine sau o pisică va fi informată cu privire la importanța deținerii responsabile a animalului;
– importurile de câini și pisici vor trebui să respecte standarde echivalente de bunăstare.

Răspuns la inițiativa cetățenească europeană „O Europă fără produse din blană”?

De asemenea, Comisia a răspuns astăzi unei inițiative cetățenești europene. Inițiativa „O Europă fără produse din blană” invită Comisia să ia măsuri pentru a interzice: deținerea și uciderea animalelor în scopul unic sau principal al producției de blană, precum și introducerea pe piața UE a blănurilor de animale de crescătorie și a produselor care conțin astfel de blănuri.

Comisia a însărcinat Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) să furnizeze un aviz științific privind bunăstarea animalelor crescute pentru blană. Pe baza acestei contribuții științifice și a unei evaluări a impactului economic și social, Comisia va comunica apoi cu privire la cele mai adecvate măsuri.

Care sunt pașii următori

Urmează ca propunerile legislative să fie transmise Parlamentului European și Consiliului UE. Urmează negocieri între aceste instituții, precum și între statele membre UE.

În ceea ce privește inițiativa cetățenească europeană, EFSA își va începe evaluarea științifică pe baza solicitării Comisiei și își va prezenta avizul științific în martie 2025.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează