G4Media.ro

BREAKING Returnarea tezaurului României furat de Rusia, pe agenda Parlamentului European. Eurodeputații…

Sursa: romania-actualitati.ro

BREAKING Returnarea tezaurului României furat de Rusia, pe agenda Parlamentului European. Eurodeputații vor vota în martie o rezoluție inițiată de Eugen Tomac

Returnarea tezaurului României, furat de Rusia, figurează pe agenda plenarei din luna martie a Parlamentului European de la Strasbourg, potrivit calendarului public. E vorba despre un proiect de rezoluție inițiat de europarlamentarul Eugen Tomac (PMP) care ar urma să fie votat de eurodeputați.

Potrivit proiectului de agendă a sesiunii plenare din luna martie, aprobat de Conferința Președinților, subiectul ar urma să fie dezbătut pe data de 14 martie, la Strasbourg.

Chestiunea tezaurului României sechestrat ilegal în Rusia dezbătută în premieră la nivelul Parlamentului European.

Subiectul este relevant pentru că, în ipoteza unor negocieri cu Rusia după încheierea invaziei din Ucraina, UE ar putea utiliza această rezoluție pentru a ridica subiectul înapoierii tezaurului pe agenda relațiilor cu Moscova.

Anul trecut, și BNR a organizat un eveniment cu tema „Tezaurul României evacuat la Moscova – un drept de creanţă mai vechi de un secol”.

Eugen Tomac a anunțat anul trecut că ”pe lângă tezaurul Băncii Naţionale a României, care cuprinde peste 93 de tone de aur, la Moscova a fost dus şi întregul tezaur cultural”.

”La acea vreme, Guvernul a decis să golească toate mănăstirile, să strângă toate colecţiile de artă publice şi private, colecţiile Academiei Române, chiar şi bijuteriile Reginei Maria, precum şi arhivele principalelor instituţii ale statului: Consiliul de Miniştri, Parlamentul, Arhivele diplomatice, cele privind siguranţa statului. Au fost, de asemenea, trimise hrisoave, pergamente cu peceţi domneşti, panaghiarele lui Ştefan cel Mare de la Mănăstirea Neamţ, Epitaful de la Cozia (1936) şi multe alte cărţi vechi, picturi valoroase, precum şi portretul lui Avram Iancu în mărime naturală. Toată memoria naţiunii române a fost dusă la Moscova. Acum, când securitatea Europei este pusă la grea încercare de războiul declanşat de Rusia, ţările europene sunt obligate să-şi consolideze mecanismele de apărare şi să regândească fundamental întreaga viitoare comunicare cu Moscova, aceasta fiind în prezent suspendată. De aceea, am afirmat ieri, în cadrul simpozionului, că acum este momentul potrivit pentru a face cunoscut la nivel european dosarul Tezaurului României de la Moscova”, a spus europarlamentarul PMP.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

 1. Cred ca il vor trimite inapoi cu tot cu funda si o scrisoare prin care isi cer scuze. Ce penibil….

  • @ DaciaLogan1 – Nu e deloc penibil! E chiar foarte necesar in eventualitatea unui deznodamant defavorabil rusiei

  • @Kafka… nu o sa fie defavorabil Rusiei. O sa fie maxim defavorabil ambelor parti. Cel mai bine…ar fi sa se incheie printr-o oarecare pace, care sa le permita ucrainienilor macar sa adere in UE, ca la NATO nu vad cum i-ar lasa fiind in conflict, vreodata.

  • Draga domnule, in ciuda unei aparente adversitati verbale fata de Putin & Co, pe fond opiniile dvs. exprimate aici repeta practic intotdeauna si punct cu punct agenda Kremlinului. Si asta nu doar din an in Paste, cum pretindeati deunazi intr-un comentariu la un alt articol, ci foarte frecvent. La articolele despre razboiul din Ucraina sunteti de fapt unul dintre cei mai productivi comentatori, daca nu cumva chiar #1.
   Printre tezele principale:
   „Da, sigur, rusii au fost niste hotomani, dar vai, e penibil fie sa si mentionam problema tezaurului, ne rade lumea, ce naiba…”
   „Sigur, Putin a atacat Ucraina, dar el n-o sa se opreasca niciodata, asa ca mai bine sa-i dam ce vrea si asta cat mai curand…”
   „Rusia n-o sa atace niciodata alt stat decat Ucraina, ca doar asa a promis Putin…”
   „N-are rost sa ne opunem dorintelor lui Putin, pentru ca o sa se lase cu razboi si eu nu vreau sa mor in razboi…”
   „Nu suntem in stare sa facem fata rusilor, Trump o sa scoata oricum SUA din NATO etc”…
   Si asa mai departe.
   Va propun sa facem un mic exercitiu de imaginatie. Se face pace, Ucraina pierde niste teritorii si Republica Moldova ajunge sa aiba granita directa cu Rusia. Conform afirmatiilor Kremlinului, pentru care inteleg ca va puneti chezas, nici gand pe Putin sa se lege de Moldova. Dar daca totusi se intampla… nu-i asa ca o sa repetati si in acel caz ipotetic EXACT ce spuneti acum? Si tot asa – niciodata nu va fi momentul si niciodata nu va fi oportun sa ne opunem rusilor, nu-i asa? Cand, la urma urmelor, tot timpul o declaratie de supunere, un pupic pe ciubota tarului si un borcan de vaselina alaturi te pot scoate din belea, de ce sa te opui?!?
   Pana si comunistii romani au terminat prin a se opune rusilor, noi in niciun caz sa nu facem asa ceva…

   Trebuie sa admit ca sunteti mai subtil decat un postac de rand. Dvs. nu propovaduiti – in mod absurd si ridicol, cum fac unii – admiratia si dragostea fata de rusi si Putin. Dvs. sustineti „doar” supunerea in fata lor, defetismul, non-combatul.
   Intamplarea face ca eu, asa cum minunat spune Nicu Covaci, sa fi copilarit in umbra Marelui Urs si am mai avut de-a face cu ei si mai incoace, in anii maturitatii. Ceea ce-si doresc cel mai mult rusii, ca natiune, in frunte cu establishmentul lor, nu este sa fie iubiti de restul lumii si nici macar respectati. Sunt multumiti doar sa fie cei mai temuti. Adica exact ce spuneti si dvs. ca ar trebui sa facem.
   Ce de de coincidente.

 2. Poate se confiscă activele de la ruși și din 300 miliarde euro echivalent ne dă și nouă ceva ceva ! Să cheltuiască Marcel și Niculae Ciuca…

 3. Noi l am dat,nu l au further
  Parca noi nu avem munti unde sa l ascundem. Am pus lupul paznic la oi