G4Media.ro

BREAKING Republica Moldova va semna un pact de securitate și apărare cu…

Foto: Președinția Republicii Moldova

BREAKING Republica Moldova va semna un pact de securitate și apărare cu UE, anunță Financial Times. Chișinăul sfidează avertismentele Moscovei

UPDATE: Ministerul de Externe de la Chișinău a confirmat informația pentru Ziarul de Gardă. Iată comunicatul:

„Majoritatea activităților prevăzute de Parteneriat deja sunt realizate în practică, dar stabilirea Parteneriatului ne va permite să avem o bază pentru cooperare mai sistemică cu UE. În esență Parteneriatul va funcționa ca un aranjament-umbrelă pentru toate interacțiunile dintre Republica Moldova și UE in domeniile precum asistența UE pentru consolidarea rezilienței țării noastre, securitatea cibernetică, combaterea dezinformării, asistența pentru sectorul apărării prin intermediul Instrumentului European pentru Pace, participarea Republicii Moldova în cadrul misiunilor UE de gestionare a crizelor, management integrat al frontierelor. În baza acestui parteneriat Republica Moldova și UE vor purta anual dialogul în domeniul securității și apărării, dar va putea stabili și dialoguri tematice pe unele domenii de interes reciproc. Documentul cu privire la Parteneriatul de Securitate și Apărare nu va avea statut de tratat internațional ci va fi bazat pe angajamente politice”.

Articol inițial: Republica Moldova și UE sunt pe cale să își aprofundeze cooperarea în domeniul apărării la un nivel fără precedent, în timp ce Chișinăul sfidează avertismentele Moscovei, scrie Financial Times, care dezvăluie în exclusivitate o propunere a UE.

Acest plan al Uniunii Europene, care urmează să fie aprobat săptămâna viitoare, arată că Republica Moldova va spori schimbul de informații cu UE, va efectua exerciții militare comune și va fi inclusă în sistemul comun de achiziții de arme al Uniunii.

Propunerea de „parteneriat de securitate și apărare” cu Bruxelles-ul vine în ciuda avertismentelor repetate ale oficialilor ruși că Moldova ar putea avea aceeași soartă ca și Ucraina dacă se aliniază cu Occidentul.

În martie, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat că Bruxelles-ul a oferit Moldovei același ultimatum ca și Ucrainei, pe care a descris-o ca fiind „ori noi, ori Rusia”. Lavrov a declarat că Moscova va „apăra” populația de etnie rusă din Moldova și că Chișinăul riscă „să calce pe urmele regimului de la Kiev”.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a comparat săptămâna trecută politicile președintelui moldovean Maia Sandu cu cele ale regimului nazist – o acuzație pe care Kremlinul a lansat-o și împotriva liderului ucrainean Volodimir Zelenski.

Republica Moldova, care în octombrie anul trecut a declarat pentru prima dată în mod oficial că Rusia reprezintă o „amenințare la adresa securității”, a semnat un acord bilateral de securitate cu Franța și primește o parte din fondurile UE pentru a-și consolida capacitățile de apărare.

Publicitate electorală

UE a impus, de asemenea, sancțiuni împotriva entităților legate de Rusia, despre care afirmă că au încercat să destabilizeze țara, ca răspuns la o presupusă tentativă de lovitură de stat împotriva guvernului Sandu și la eforturile grupurilor susținute de Moscova de a influența alegerile locale și de a efectua alte atacuri „hibride”.

Noul parteneriat de securitate cu Bruxelles ar urma să încerce să „consolideze” participarea Republicii Moldova la misiunile de apărare ale UE, inclusiv la exerciții militare. Țara va fi, de asemenea, integrată în „inițiative legate de industria de apărare, inclusiv achiziții comune”.

Moldova și UE vor lua, de asemenea, măsuri pentru a „extinde domeniul de aplicare” și a crește nivelul de clasificare a informațiilor partajate, se afirmă în propunere.

Parteneriatul va căuta, de asemenea, să sporească cooperarea între agențiile moldovenești și europene pentru a se apăra împotriva manipulării străine, a amenințărilor cibernetice și teroriste, se arată în document.

„Aceasta este o confirmare a integrării sporite a poziției de securitate și apărare a Republicii Moldova în UE”, a declarat pentru Financial Times un oficial implicat în negocierile privind acordul blocului. „A parcurs un drum lung în doar doi ani”.

Propunerea va fi discutată de diplomații UE în această săptămână și se intenționează să fie semnată oficial săptămâna viitoare, au declarat oficialii citați de Financial Times. Guvernul moldovean și Comisia Europeană au refuzat să comenteze informația.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

 1. Rusia are exact aceeasi retorica fata de Moldova pe care a avut-o si fata de Ucraina, ante si post 2014 : somatii sa ramana neutra dar la cheremul Rusiei, plange de mila etnicilor si vorbitorilor de rusa, intretine miscari separatiste artificiale samd.

 2. Imperiul Rus nu cedeaza nici o palma de pamant pt ca foarte stramtorat saracul din Vladivostok in Kaliningrad (alt teritoriu rapit).
  Bine ca Romania cedeaza ce a fost al ei si nu convinge Estul Moldovei la reunificare cu țara mamă!

 3. o miscare inteligenta a Rep Moldova si normala pentru ca putler nu se va opri
  Urmeaza UE sa se asigure ca pot satisface acest pact, si vor descuraja orcia, ca sa nu transforme Rep Moldova si Moldova in camp de batalie

 4. 1.guvern prorus = pace rusă
  2.guvern prooccidental= activarea mecanismelos pentru continuarea păcii ruse prin manifestații anti guvern,lovitură de stat,asasinate la comandă,etc
  4.”Preocuparea” Rusiei față de vietățile ruse din enclavele lăsate din timp si cu mare grijă odată cu independizarea fostelor republici ruse.
  5. recunoașterea independenței enclavelor de catre Rusia pt a proteja viețuitoarele ruse.
  6.desnazificarea intregului stat unde se află enclava.