G4Media.ro

BREAKING Putin ordonă încetarea focului în Ucraina timp de 36 de ore,…

sursa foto: Kirill KUDRYAVTSEV / AFP

BREAKING Putin ordonă încetarea focului în Ucraina timp de 36 de ore, cu ocazia Crăciunului ortodox pe rit vechi

Președintele rus Vladimir Putin a ordonat încetarea focului în Ucraina timp de 36 de ore, cu ocazia sărbătoririi Crăciunului pe rit vechi, a anunțat joi Kremlinul, relatează Reuters, CNN și The Guardian.

Astfel, armata rusă va respecta o încetare a ostilităților începând de la ora 12:00 a zilei de 6 ianuarie până la ora 24:00 a zilei de 7 ianuarie.

„Ținând cont de apelul Sanctității Sale Patriarhul Kirill, îl însărcinez pe ministrul Apărării al Federației Ruse să introducă un regim de încetare a focului de-a lungul întregii linii de contact a părților din Ucraina de la ora 12.00 a zilei de 6 ianuarie 2023 până la ora 24.00 a zilei de 7 ianuarie 2023.

Plecând de la faptul că un număr mare de cetățeni care profesează religia ortodoxă locuiesc în zonele de ostilități, solicităm părții ucrainene să declare încetarea focului și să le permită acestora să participe la slujbe în ajunul Crăciunului, precum și în ziua de Crăciun”, a declarat Putin, într-un comunicat publicat de Kremlin.

Context 

Anterior, Ucraina a respins apelul patriarhului Bisericii Ortodoxe ruse, Kirill, la o încetare a focului între ruşi şi ucraineni cu ocazia Crăciunului ortodox pe rit vechi, care se sărbătoreşte la 7 ianuarie, relatează DPA şi Ukrinform.

„Este o capcană cinică şi un element de propagandă”, a reacţionat pe Twitter consilierul şefului administraţiei prezidenţiale ucrainene Mihailo Podoliak.

„Biserica Ortodoxă Rusă nu este o autoritate pentru ortodoxia globală şi acţionează doar ca «propagandist de război» Biserica Ortodoxă Rusă a îndemnat la un genocid împotriva ucrainenilor şi a încurajat uciderile în masă, insistând asupra unei militarizări şi mai mari a Rusiei. De aceea, apelul Bisericii Ortodoxe Ruse la un «armistiţiu de Crăciun» este o capcană cinică şi un element de propagandă”, afirmă consilierul preşedinţiei de la Kiev în mesajul său.

Patriarhul rus a cerut un armistiţiu de la 12:00 (10:00 GMT) 6 ianuarie, până la 00:00, pe 7 ianuarie (22:00 GMT în 6 ianuarie), potrivit AFP. Acest armistiţiu trebuie să permită ortodocşilor să poată „asista la slujbele din Ajunul şi din ziua Crăciunului” în Ucraina.

Mesajul riscă totuşi să nu aibă decât un impact nesemnificativ în Ucraina, unde influenţa Patriarhiei Moscovei a scăzut în ultimele anii, iar Biserica Ortodoxă Ucraineană a obţinut autocefalia în 2018-2019, eliberându-se de sub tutela religioasă a Rusiei.

Aceste apeluri la armistiţiu intervin după o lovitură ucraineană în noaptea dintre ani care a făcut cel puţin 89 de morţi la Makiivka, în estul Ucrainei. Un bombardament cât se poate de sângeros, pe care armata rusă a trebuit să îl recunoască – fapt extrem de rar – şi care a suscitat critici în Rusia la adresa comandamentului militar rusesc.

Pe frontul din Ucraina, luptele continuau joi, în special la Bahmut, oraş pe care trupele ruse, susţinute de mercenarii grupului Wagner încearcă să-l cucerească încă din vară, cu preţul unor mari distrugeri şi pierderi grele aparent în ambele tabere, notează AFP.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

22 comentarii

 1. sper ca nu e nimeni asa fraier

  • Fac o pauză pentru Moș Himars să le aducă sacul cu bomboane…

  • Extraordinar … Putin cel mic nu vrea focuri de arma de Crăciun. Asta, după ce soldații lui au omorât și violat și jefuit tot ce au întâlnit. Eu le recomand ucrainienilor să îi rupă pe ruși din orice poziție, 24 din 24 fara oprire, până când își recuperează fiecare centimetru de țară ocupat de ruși. HIMARS nu doarme, HIMARS nu are sărbătoare, HIMARS îi urăște pe ruși. Forța HIMARS !

 2. Misto.

 3. Fain azimut.

 4. E bine sa fi pios cand te aduni sa aiba o tinta cat mai buna.

 5. E strategie pentru propaganda lor. Daca ucrainenii nu ii ataca, au timp sa mai plimbe trupe, daca ii ataca, au motiv pentru alt val de mobilizare.

 6. Deci de sarbatorile ucrainienilor au bombardat cat au putut, dar de ale lor vor pauza.
  Oare ce spagate logice face patriarhul ala (ca si al nostru, de altfel) de reuseste sa lege ortodoxia de o natie?

  • Buna dimineata! Ortodocsii rusi si ucrainieni celebreaza Craciunul dupa calendarul Iulian, anul asta pica pe 7 ianuarie!

 7. Sanctitatea Sa…. fimi-ar sila… Pe ei, pe mama lor! Nu lasati niciunul sa scape!

  • fi-mi-ar, pardon.

  • #austro….te respect pt gândire și ca știi gramatica….!!!!

 8. Ce (ne)oameni! Ce caractere!

 9. De la ce ora incepe pacea?

 10. Focul era oricum oprit de o saptamina pentru ca ruzi nu mai au munitie.

 11. J**uri ipocrite…

 12. Sânta Klaus și Himmars va doresc Crăciun ca la kiev@

 13. E gata. Rusii au pierdut. Nu mai au munitie, oameni, rachete.

  Maine moare Putin de cancer si poimaine Zelenski se inscauneaza la Kremlin. Vom avea din nou o Rusie Kieveana.

  Regele a murit! Traiasca regele! Traiasca Zelenski!!!

 14. Răgaz să si mute echipament in Belarus. Se vad largi garnituri de tren cu vehicule blindate cum întra in Belarus.Pare că au transferat si ceva nucleare…

  • asa o fi , nu zic… insa lukasenco e maro tot de frica sa nu se extinda razboiul si in tzarishoara lui