G4Media.ro

BREAKING Primul mare producător afectat de scumpirile la energie: Azomureș anunță că…

BREAKING Primul mare producător afectat de scumpirile la energie: Azomureș anunță că va opri temporar producția de îngrășăminte din cauza prețului ridicat la gaze și energie electrică

Scumpirile la energie au început să afecteze și coloșii industriali din România. Azomureș Târgu Mureș, cel mai important producător de îngrășăminte utilizate de agricultură și industrie, anunță că se pregătește să oprească temporar activitățile de producție, din cauza prețului foarte mare la energie, gaz natural și energie electrică.

Directorul general al Azomureș, Harri Kiiski, declară că „nivelul ridicat al prețului solicitat de furnizori pentru materia primă principală, gazul metan, nu ne mai permite continuarea sustenabilă a activității. Din această cauză, la nivel european, și alte platforme industriale au oprit total sau au restrâns foarte mult activitățile de producție. Reluarea activității depinde de prețul gazului metan și de disponibilitate acestuia în piață. Decizia managementului, aprobată de Consiliul de Administrație, nu are efecte imediate asupra angajaților. Se păstrează programul normal de lucru, ne vom concentra pe lucrările de mentenanță ce pot fi executate în perioada rece, vom securiza și menține în funcțiune echipamentele critice și vom continua să derulăm proiectele în care suntem implicați. Ne așteptăm ca lunile ianuarie și februarie să fie perioadele critice pe care trebuie să le depășim, deși situația incertă pe piața gazelor ne determină să rămânem flexibili pe tot parcursul primului trimestru din 2022.”

La nivel general, actuala criză de pe piața energiei afectează industria îngrășămintelor din Europa și din întreaga lume. Țări precum Rusia, China, Turcia și Egipt au restricționat exporturile. Împreună cu producția locală scăzută, Europa se confruntă acum cu o criză în agricultură și industrie. Comisia Europeană a recunoscut rolul industriei fertilizanților în asigurarea securității alimentare la nivel continental, dar a lăsat la latitudinea fiecărui stat membru să ia măsurile necesare.

Citește integral pe economedia.ro

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

9 comentarii

 1. Multi cre-tini credeau ca gazele naturale sunt utilizate doar sa-i incalzeasca fundul..
  O sa creasca pretul la mancare de o sa plangem..

 2. „1000 de euro/ tona de carbon, să-i rupem pe sclaveti” Salvam planeta sau ce facem!

  • Dupa 2035, la 1000 eur/tona ar fi chilipir. Pretul carbonului va urca la cer pentru ca se va reduce ratia de carbon, conform planului de la bruxel, pana la 0 (ZERO) in 2050.

 3. Urmările politicilor green deal. Măcar nu poluăm 😀

  • Da mai bine ne distrugem planeta.

  • Ce conteaza, eu sa traiesc bine doar nu traiesc 500 de ani

  • Perus, eu deja m-am apucat de mâncat gândaci de când am auzit că producția de carne produce dioxid de carbon. Poate mă obișnuiesc fără mâncare să salvez planeta pentru miliardari.

 4. Veselie băieți și fete care ați pus botul la dosul Gretei (acum este majoră puteți pune botul)vă dă Ursula mâncare verde ca la rațe Mac.mac!Chiar credeti ca oricare dinte voi emite CO2 mai mai mult decât Bill Gates Greta Trotineta și alte pațachine?

 5. Daca vor supravietui dupa scumpirea gazului, cu siguranta nu vor supravietui cand vor trebui sa cumpere certificate de carbon, daca este aplicata „strategia” UE.

  Granarul Europei dar cu ingrasamant de import, doar subventiile si pretul de vanzare vor ramane romanesti.