G4Media.ro

BREAKING Prima escaladare a conflictului din Ucraina: Polonia acuză că explozia unei…

Sursa foto: ARIS MESSINIS / AFP

BREAKING Prima escaladare a conflictului din Ucraina: Polonia acuză că explozia unei rachete rusești a provocat moartea a doi polonezi / Varșovia ia în calcul activarea Articolului 4 NATO și a pus armata în stare de alertă / Președintele Poloniei calmează spiritele și anunță că e vorba de ”un incident izolat”

O explozie produsă marți seară în satul polonez Przewodów de la granița cu Ucraina a ucis două persoane și a declanșat prima escaladare într-un stat NATO a conflictului din Ucraina. Ministrul polonez de Externe a declarat că explozia a fost produsă de o rachetă rusească, iar președintele polonez a anunțat că ia în calcul activarea Articolului 4 din Tratatul NATO și a ridicat gradul de alertă al unor unități militare. Articolul 4 prevede consultări ale aliaților NATO în cazul unei amenințări la securitatea unui state membru.

NATO și SUA au anunțat că verifică ipotezele legate de explozia care a provocat moartea a doi cetățeni polonezi.

Miercuri vor avea loc mai multe evenimente diplomatice și politice legate de incident. Ambasadorii statelor NATO se reunesc de urgență la Bruxelles, la cererea Poloniei, iar la Varșovia e programată o ședință de urgență a Consiliului național de Securitate. Și premierul maghiar Viktor Orban a convocat o ședință a Consiliului de Securitate.

România și-a exprimat solidaritatea cu Polonia prin mesaje ale președintelui Klaus Iohannis și ale premierului Nicolae Ciucă, la fel ca majoritatea statelor membre UE și NATO.

Moscova a respins informațiile potrivit cărora explozia din Polonia a fost provocată de o rachetă rusească. ”O provocare”, a calificat Ministerul rus al Apărării informațiile publicate de presa din SUA, care a citat un oficial american din domeniul securității.

 • Principalele evenimente ale zilei de marți, 15 noiembrie:

Ora 1.51: Președintele polonez Andrzej Duda a făcut și el apel la calm și a anunțat că ”ceea ce s-a întâmplat a fost un incident izolat. Nu există indicii că vor mai fi și altele”, potrivit portalului polonez Onet.pl.

„Zelensky m-a asigurat că a fost vorba de o rachetă lansată de pe teritoriul Federației Ruse”, a declarat Andrzej Duda. Duda a subliniat că trebuie să acționăm cu prudență în această „situație dificilă”. ”Vreau să asigur pe toată lumea că acționăm cu calm, cu prudență, nu se iau decizii pripite. Soldații polonezi sunt aici, aliații noștri sunt alături de noi. Lucrăm, va fi o noapte lungă pentru noi”, a declarat președintele.

”Cel mai probabil a fost vorba de o rachetă de fabricație rusească. Acest lucru este în curs de investigare la NATO. Sper că această chestiune va fi clarificată în detaliu. În acest moment, nu avem nicio dovadă concludentă cu privire la cine a lansat această rachetă”, a precizat președintele.

Președintele a spus că a vorbit cu lideri mondiali care l-au asigurat de sprijinul lor pentru Polonia.

Președintele și-a început discursul exprimându-și condoleanțele față de rudele victimelor exploziei de astăzi de la Przewodów. – Joe Biden a spus că SUA sunt alături de noi. Toate prevederile NATO și angajamentele aliate sunt în vigoare, a declarat Andrzej Duda.

Ora 1.41: Declarații ale premierului polonez Mateusz Morawiecki, citate de Onet.pl:

– În primul rând, am decis să creștem gradul de pregătire a unor trupe, inclusiv monitorizarea spațiului aerian.

– În al doilea rând, efectuăm analize cu aliații noștri cu privire la potențiala activare a Articolului 4 al Tratatului NATO de la Washington. Verificăm condițiile pentru ca acest articol să fie folosit

– În al treilea rând, am decis să îl convocăm pe ambasadorul rus la Ministerul Afacerilor Externe

– Să fim prudenți, să nu ne lăsăm manipulați. Trebuie să ne bazăm pe fapte

Ora 1.13: Ministerul afacerilor externe din Polonia, condus de Zbigniew Rau, a declarat că o rachetă de fabricație rusească a ucis doi cetățeni ai Republicii Polone. În legătură cu acest eveniment, șeful diplomației poloneze l-a convocat pe ambasadorul Federației Ruse la Ministerul Afacerilor Externe cu solicitarea de a oferi imediat explicații detaliate, informează Ministerul Afacerilor Externe.

„La ora 15:40 (ora locală), în satul Przewodów din Voievodatul Lubelskie, o rachetă de fabricație rusă a căzut, ucigând doi cetățeni ai Republicii Polone”, a declarat Lukasz Jasina, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe, într-un comunicat.

Ora 1.03: Președintele Joe Biden a discutat telefonic cu secretarul general NATO Jens Stoltenberg

Ora 00.10: Ambasadorii statelor membre NATO se vor întâlni de urgență la sediul alianței din Bruxelles, la cererea Poloniei, transmite Reuters, citată de Onet

Ora 23.58: Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, s-a declarat marţi seară „șocat de ştirea că o rachetă a ucis oameni pe teritoriul polonez”, informează AFP. „Condoleanţe familiilor. Suntem alături de Polonia. Sunt în contact cu autorităţile poloneze, membrii Consiliului European şi alţi aliaţi”, a scris pe Twitter.

Ora 23.54: Președintele polonez Andrej Duda a convocat pentru miercuri, la ora 12, Consiliul Național de Securitate, transmite Onet.pl

Ora 23.53: Președintele francez Emmanuel Macron a cerut organizarea de discuții la summitul G20 în urma unor informații privind lansarea de rachete sau de rachete în Polonia, potrivit unui purtător de cuvânt al Palatului Elysee.

Ora 23.52: Ucraina a cerut marţi seară ţărilor membre NATO să convoace un summit „imediat” în urma unor informaţii neconfirmate, conform cărora rachete rusești au lovit Polonia, informează AFP. „Un răspuns colectiv la acţiunile ruseşti trebuie să fie dur și bazat pe principii. Printre acţiunile imediate: un summit NATO cu participarea Ucrainei pentru a elabora noi acţiuni comune, care vor forţa Rusia să schimbe cursul privind escaladarea, şi pentru a furniza Ucrainei aeronave moderne”, a declarat ministrul de externe Dmitro Kuleba pe Twitter

Ora 23.50: Raid aerian nocturn în Kiev, anunță presa ucraineană. Locuitorii sunt sfătuiți să meargă în adăposturi

Ora 23.42: Președintele american Joe Biden „a fost informat cu privire la rapoartele din Polonia și va vorbi în scurt timp cu președintele polonez Andrzej Duda”, a precizat Casa Albă, citată de CNN.

Ora 23.30 Președintele Poloniei, Andrzej Duda, anunță că a discutat cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, și a anunțat că ia în calcul activarea Articolului 4 al NATO. „Verificăm premisele articolului 4 al NATO. Suntem în contact cu aliații noștri și așteptăm discuții cu partea americană”, a transmis Andrzej Duda. Articolul 4 al NATO se referă la declanșarea consultărilor cu toți aliații NATO atunci când un stat membru se simte amenințat.

Ora 23.27 Oficiali de top din domeniul apărării din SUA vor găzdui miercuri, online, reuniunea Grupului de contact pentru apărare din Ucraina, relatează CNN. Secretarul american al Apărării Lloyd Austin și președintele Statului Major Întrunit al SUA, generalul Mark Milley, vor găzdui cea de-a șaptea reuniune a Grupului de Contact pentru Apărare din Ucraina, miercuri, în mod virtual, de la Pentagon, a declarat marți generalul de brigadă Pat Ryder, secretarul de presă al Pentagonului, în timpul unui briefing. „Reuniunea va permite secretarului, președintelui și liderilor de rang înalt din domeniul apărării din întreaga lume să discute despre eforturile în curs de desfășurare pentru a furniza Ucrainei mijloacele de care are nevoie pentru a-și apăra suveranitatea de o nouă agresiune rusă”, a spus Ryder.

Ora 23.20 Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg anunță că a discutat cu președintele Poloniei, Andrzej Duda. „Mi-am prezentat condoleanțele pentru pierderile de vieți omenești. #NATO monitorizează situația, iar aliații se consultă îndeaproape. Este important ca toate faptele să fie stabilite”, a transmis Stoltenberg.

Ora 23:16: Președintele Consiliului UE, Charles Michel, s-a declarat „șocat”, în urma informațiilor potrivit cărora două rachete au aterizat în Polonia, provocând moartea a două persoane. „Șocat de vestea că o rachetă sau alte muniții au ucis oameni pe teritoriul polonez”, a scris Michel pe Twitter marți. „Condoleanțele mele familiilor. Suntem alături de Polonia”, a adăugat el. „Sunt în contact cu autoritățile poloneze, cu membrii Consiliului European și cu alți aliați”, a mai spus el.

Ora 23.08 Ministerul Apărării Naționale din România monitorizează, prin mecanismele de cooperare și consultare la nivel aliat și în plan bilateral, cu Ministerul Apărării Naționale din Polonia, incidentul din proximitatea graniței polono-ucrainene, în urma căruia doi cetățeni polonezi și-au pierdut viața. Ministrul Angel Tîlvăr, a transmis omologului polonez, Mariusz Błaszczak, solidaritatea și sprijinul  Armatei României pentru adoptarea măsurilor necesare, după lămurirea tuturor circumstanțelor producerii incidentului în discuție.

„România condamnă în termenii cei mai fermi agresiunea nejustificată și ilegală a Federației Ruse asupra Ucrainei și susține suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, în granițele sale recunoscute internațional” se precizează în comunicatul transmis de Ministerul Apărării.

Ora 22.55: Explozia a avut loc la 500-600 m de școala primară din satul Przewoduv. Zona din apropierea locului exploziei este închisă, dronele survolează satul, iar serviciile nu doresc să ofere informații, a relatat reporterul Onet care se află la fața locului.

Ora 22.46: Comunicat al Guvernului Ciucă:

Guvernul României, prin ministerele și instituțiile de linie, este în contact cu aliații și analizează situația generată de căderea rachetelor pe teritoriul Poloniei. Suntem alături de aliații și prietenii poloni și pregătiți să procedăm în funcție de evoluția situației.

Ora 22.45: Biden cere un ajutor de urgență de peste 37 de miliarde de dolari pentru Ucraina, potrivit AP.  Președintele Joe Biden cere Congresului să acorde un ajutor de urgență de peste 37 de miliarde de dolari Ucrainei, o infuzie masivă de bani care ar putea ajuta la sprijinirea națiunii în timp ce forțele rusești suferă pierderi pe câmpul de luptă în invazia lor de nouă luni.

Cererea de finanțare a administrației, care vine în momentul în care legislatorii își încep sesiunea post-electorală, solicită, de asemenea, 9,25 miliarde de dolari pentru finanțarea COVID-19 pentru a se pregăti pentru un posibil val de iarnă și pentru a ajuta la combaterea virusului la nivel național. Finanțarea guvernamentală expiră la jumătatea lunii decembrie, iar ajutorul pentru Ucraina și COVID ar face parte din pachetul de finanțare a guvernului până la sfârșitul lunii septembrie 2023.

Ora 22.39: Președintele Klaus Iohannis a reacționat pe Twitter:

”România este pe deplin solidară cu prietenul și aliatul nostru Polonia ca urmare a veștilor îngrijorătoare legate de exploziile de pe teritoriul său. Suntem în contact cu partenerii și aliații noștri. #WeAreNATO”

Ora 22.42: Ministrul german de Externe, reacție pe Twitter:

Gândurile mele sunt alături de Polonia, aliatul și vecinul nostru apropiat. Monitorizăm îndeaproape situația și suntem în contact cu prietenii noștri polonezi și aliații noștri din NATO.

Ora 22.33: NATO efectuează la rândul său o anchetă în legătură cu incidentul din Polonia, transmite BFM TV din Franța

Ora 22.31: Franța, în colaborare cu aliații săi din NATO și cu Polonia, efectuează o anchetă după exploziile care au avut loc marți în Polonia, în apropiere de frontiera ucraineană, a aflat televiziunea franceză BFM TV dintr-o sursă oficială.

Ora 22.25 „Declarațiile presei și oficialilor polonezi cu privire la presupusa cădere a rachetelor rusești în zona așezării Przewoduv reprezintă o provocare deliberată pentru a escalada situația. Nu au fost făcute lovituri împotriva țintelor din apropierea Ucrainei – Frontiera de stat poloneză prin mijloace rusești de distrugere”, transmite Ministerul Apărării din Rusia.

Ora 22.09: Președintele ucrainean Volodimir Zelensky a reacționat pe Facebook și a acuzat Rusia de presupusul atac asupra Poloniei:

Astăzi s-a întâmplat și ceea ce am avertizat de mult timp. Teroarea nu se limitează la granițele statului nostru. Rachetele rusești au lovit Polonia, pe teritoriul țării noastre prietene. De câte ori a vorbit Ucraina despre faptul că teroriștii nu se vor opri? Polonia, statele baltice… Este o chestiune de timp până când teroarea rusă se va muta mai departe. Trebuie să punem teroristul la locul lui! Cu cât Rusia se simte mai mult timp impunitate, cu atât mai multe amenințări vor fi pentru toți cei la care rachetele rusești pot ajunge.

Să lanseze rachete pe teritoriul NATO… Aceasta este o lovitură cu rachete rusești asupra securității colective! Aceasta este o escaladare foarte semnificativă. Trebuie să se ia măsuri.

Și acum vreau să le spun tuturor fraților și surorilor noastre poloneze: Ucraina vă va sprijini întotdeauna! Teroarea nu va despărți oamenii liberi! Victoria este posibilă atunci când nu există frică! Rusia pierde pe câmpul de luptă. Rusia ne terorizează atât pe noi, cât și pe toți cei pe care îi poate atinge. Vom face totul pentru a o opri!

Ora 22.06: Un oficial de rang înalt de la Casa Albă a declarat pentru CNN că guvernul SUA nu are confirmarea vreunei lovituri cu rachete în Polonia, dar că oficialii americani lucrează în prezent pentru a încerca să afle exact ce s-a întâmplat. Oficialii americani au monitorizat, de asemenea, rapoartele privind zeci de lovituri cu rachete în Ucraina în cursul ultimei zile. Biden are două evenimente în programul său de la G20 în Bali.

Ora 22.02: Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, este așteptat să vorbească cu omologul său polonez mai târziu în această după-amiază, potrivit unui oficial militar european și unui oficial american, citați de CNN. Convorbirea are loc după ce s-a raportat că o rachetă ar fi ucis două persoane după ce a lovit marți o fermă din Polonia, în apropiere de granița cu Ucraina, potrivit presei poloneze.

Ora 21.58: Ministerul rus al Apărării a calificat drept ”o provocare” informațiile din presa poloneză despre căderea a două rachete rusești pe teritoriul țării, transmite publicația rusă RBC. Ministerul a precizat că epavele din fotografiile difuzate în mass-media nu au legătură cu armele rusești.

Ora 21.56: Imagini cu consecințele exploziei din Polonia, prezentate de portalul polonez Onet și preluate de canalul Nexta:

Ora 21.49: „Ati vazut ce s-a intamplat in Polonia? Se poate escalda un conflict…. Am inceput sa intram într-o zonă clară, e important să avem stabilitate”, a declarat marți seară președintele PSD Marcel Ciolacu la RTV

Ora 21.47: O ședinţă a Guvernului polonez a fost programată pentru această noapte, după ședința specială pentru Afaceri de Securitate Națională și Apărare. După cum a spus purtătorul de cuvânt al guvernului, Piotr Müller, comisia a fost convocată la cererea primului ministru și a președintelui „din cauza situației de criză existente”, potrivit Gazeta.pl.

Ora 21.42: Vezi imagini video și foto de la locul exploziei pe site-ul publicației poloneze Onet

Ora 21.40: O sursă de rang înalt din cadrul biroului premierului polonez a declarat pentru BBC: „Este un haos informațional”. „Nu am nicio certitudine și nu pot confirma nimic”, a spus sursa

Ora 21.37: Secretarul de presă al Departamentului american al Apărării, generalul de brigadă Pat Ryder, a declarat că SUA „sunt la curent cu informațiile din presă care susțin că două rachete rusești au lovit o locație din interiorul Poloniei, în apropierea graniței cu Ucraina”, dar că în prezent nu dețin informații oficiale care să confirme aceste informații, potrivit CNN.

Departamentul Apărării a repetat că SUA „va apăra fiecare centimetru din teritoriul NATO”, în timp ce așteaptă mai multe informații.

Ryder a declarat că SUA sunt „foarte încrezătoare” în protecția forțelor sale din Europa.

„Când vine vorba de protecția forțelor, luăm întotdeauna foarte în serios siguranța și securitatea trupelor noastre, indiferent de locul în care acestea servesc”, a declarat Ryder.

Ora 21.35: Unde se află satul Przewodow:

Ora 21.28: Margarita Simonian, una dintre gurile de foc ale propagandei ruse, jubilează după seriosul incident din Polonia. ”Așadar, Polonia are acum propria regiune Belgorod. Și cum ați dorit-o?”, a scris ea pe Facebook, cu referire la atacurile din Ucraina asupra regiunii ruse Belgorod

Ora 21.27: Sky News: Presa poloneză relatează că rachetele au lovit o zonă în care se uscau cereale în Przewodow, un sat din estul Poloniei, în apropiere de granița cu Ucraina. „Pompierii sunt la fața locului – nu este clar ce s-a întâmplat”, a declarat pompierul Lukasz Kucy. Moscova a lansat miercuri un număr mare de rachete asupra Ucrainei, lăsând fără curent electric șapte milioane de gospodării.

Ora 21.24: Ministrul leton al Apărării: Condoleanțe fraților noștri polonezi de arme. Regimul rusesc criminal a lansat rachete care nu vizează doar civili ucraineni, ci au aterizat și pe teritoriul NATO din Polonia. Letonia este pe deplin alături de prietenii polonezi și condamnă această crimă.

Ora 21.21: Informația esențială a zilei: Două rachete au căzut pe teritoriul Poloniei, a informat postul de radio local ZET, citând surse neoficiale. Presa susține că incidentul a avut loc în zona satului Przewoduv din Voievodatul Lublin, la granița cu Ucraina. AP și Washington Post au citat un înalt oficial american din domeniul securității, care a spus că e vorba de rachete rusești. Rachetele au lovit uscătorul de cereale. Potrivit datelor preliminare, două persoane au murit. Poliția și armata sunt la fața locului. De asemenea, se raportează că avioanele de luptă au fost ridicate spre cer de pe aerodromul de lângă orașul Tomaszow. Premierul polonez Mateusz Morawiecki a convocat o reuniune a Comitetului pentru Securitate al Consiliului de Miniștri, după ce a raportat incidentul. Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Petr Muller, a promis că toate datele prezentate la ședință, „dacă este posibil, vor fi prezentate cât mai larg posibil opiniei publice”. El a cerut, de asemenea, să nu publice informații neconfirmate.

Ora 21.20: Premierul ungar Viktor Orban a convocat marți o reuniune a Consiliului de Apărare al țării după ce fluxurile de petrol rusesc au fost oprite pe conducta Drujba via Ucraina și după ce o rachetă rusească rătăcită a aterizat în Polonia, a relatat serviciul de știri de stat MTI, citându-l pe purtătorul de cuvânt al premierului. Întâlnirea a început la biroul premierului din Budapesta la ora locală 20.00, a precizat MTI, citându-l pe purtătorul de cuvânt al lui Orban, Bertalan Havasi.

Înainte de întâlnire, ministrul Apărării Kristóf Szalay-Bobrovniczky a avut o consultare telefonică cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg .

Ora 21.17: Ministerul de Externe al Estoniei: Ultimele vești din Polonia sunt foarte îngrijorătoare. Ne consultăm îndeaproape cu Polonia și cu alți aliați. Estonia este pregătită să apere fiecare centimetru din teritoriul NATO. Suntem pe deplin solidari cu aliatul nostru apropiat Polonia

Ora 21.16: Un purtător de cuvânt al Pentagonului a declarat marți seară că Departamentul Apărării nu are încă o confirmare a faptului că ar fi vorba de o rachetă rusească căzută în Polonia

Ora 21.13: La această oră are loc la Varșovia o ședință de urgență a Consiliului de Securitate, convocat de premierul Morawiecki, în acord cu președintele Duda

Ora 21.05: Polonia este stat membru NATO și are dreptul să invoce Articolul 5 din Tratatul NATO, care prevede că un aliat poate cere ajutor dacă este atacat. Cu toate acestea, până acum Varșovia nu a anunțat o astfel de intenție

Ora 21.00: Un oficial de rang înalt din cadrul serviciilor de informații americane afirmă că rachete rusești au explodat în Polonia, membră NATO, ucigând două persoane, anunță The Washington Post și Associated Press. Purtătorul de cuvânt al guvernului polonez, Piotr Mueller, nu a confirmat imediat informația, dar a declarat că liderii de vârf au organizat o reuniune de urgență din cauza unei „situații de criză”.

Presa poloneză a relatat că două persoane au murit marți după-amiază după ce un proiectil a lovit o zonă în care se uscau cereale în Przewodów, un sat polonez aflat în apropiere de granița cu Ucraina.

Rusia a lovit marți instalațiile energetice ale Ucrainei cu cel mai mare baraj de rachete de până acum, lovind ținte de la est la vest și provocând pene de curent generalizate.

Articol inițial: O explozie puternică a avut loc, marți seara, în orașul polonez Przewodów din districtul Hrubieszów, aflat la granița cu Ucraina. Două persoane și-au pierdut viața, relatează presa poloneză.

Associated Press a dezvăluit că ar fi vorba despre două rachete rusești care s-ar fi prăbușit peste un hambar într-o fermă din Przewodów. Informația a fost preluată și de Bloomberg.

Poliția nu a dezvăluit, până în aceast moment, cauza exploziei.

La fața locului lucrează serviciile de securitate și reprezentanții au Ministerului Apărării.

Premierul Mateusz Morawiecki a convocat de urgență Comitetul Consiliului de Miniștri pentru Afaceri de Securitate Națională și Apărare, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului. Întâlnirea urma să înceapă de la ora 19.00.

Revenim cu amănunte pe marginea acestui subiect.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

105 comentarii

 1. Incep rusi sa se razbune….urmam noi…

  • Noi nu urmam aia din guvern sunt rusofili declarati

  • Sa se razbune ca ce? ca nu-i lasa lumea sa jefuiasca o tara?! Cel mai probabil de joi Ukraina va deveni cer interzis rachetelor rusesti, vor fi doborate de aviatia NATO

  • Muresane, fugii repede den tara ca te urmareste rusi. Sa nu mai te ântorci.

  • N-avem cum sa urmam noi. Ar însemna că Rusia să-și bombardeze o parte din industria strategica cea petroliera, NIS petrol, Gazpromneft, Lukoil, ind. metalurgica, Otelul Roșu, Alro Slatina, TMK-ARTROM Slatina și altele luate/furate de rusi.

  • Nu e razbunare amaratule, e prostie. Sunt atat de prosti incat au atras Nato intr-un conflict regional pe care oricum il pierdeau in mod penibil.

  • @Muresan – Hai, ma, fugi cu pluta de aici! Cel mai probabil sunt doua rachete ratacite de la rusii, na, dintre atatea cate s-au tras, la vreo doua le-au gresit traiectoriile, cam asa vad eu lucrurile.

  • Par resturi de S300 iar d-alea au si ucrainienii in apararea antiaeriana. Se repeta accidentul din Moldova.

 2. So, it begins

  • 2 rachete rusești au explodat în Polonia,sunt două victime.

  • Oare are NATO curaj să curețe Rusia definitiv? Putem spera, dar mă îndoiesc.

 3. Hai pe ei, pe mama lor de orci!
  Sa trimita avioane de atac ucrainienilor si rachete de 500km.

 4. Nato sa le dea derogare polonezilor sa se ocupe personal de sovietici. In doua saptamani wagenerii construiesc linii fe aparare antiblindate la periferia Moskovei.

 5. Hai cu articolul 5. Asa e normal.
  Dacă nu se activează articolul 5 tot tratatul e zero

 6. Sunt curios ce face Polonika?
  La atitudine războinică stau bine (ca trotinetiștii noștri, doar că polonezii nu-s și marxiști lgbtq-iști), dar practica ne omoară…

 7. rusii le-au omorat polonezilor presedintele cu toata delegatia acum cativa ani , nu cred ca se va intampla ceva acum.

 8. E clar ,diliul de la Kremlin vrea sa ia fiecare mujic dupa el in groapa cand ii suna ceasul.Desi multi sunt nevinovat de pro.shti parca isi merita soarta.

 9. Amu îi bai!

 10. Sfarsitul statului primitiv rus! In 2 luni importam gaz din statul suveran Crimeea!

 11. Ori mujicii il linseaza pe Putin,ori Europe de est + Putinstanul vor disparea intr-un razboi nuclear,pentru ca daca rachetele au fost trase de sovietici,in 72 de ore nu va mai exista picior de mujic in afara granitelor putinstaneze.

 12. Au trimis ucreanii racheta, peste Romania si Ungaria, tocmai in Croatia. Si nu s-a isterizat nimeni.
  E razboi, o sustineti, ce naiba mai vreti?

  • Ce debitezi acolo? Aceea era o racheta de tip sovietic, unde scrie ca a fost trasa fix de Ucraina? Cati pr0sti in tara asta, m-am cam saturat pana in gat de voi.

  • @lamborghino – deja trolii rusi gen anonimu’, mishu, lamborghino au dat-o in ridicol! Aia de la Zagreb era o drona, deficientule, una care avea urme de incarcatura exploziva, dar nu era o racheta! Si, da, era ruseasca.

 13. Păi oricum nato se apara, trimite armament ucrainei…

 14. Ma gandesc ca singurul mod prin care Putin poate pierde razboiul si sa ramana la putere e sa elimine NATO armata rusa din Ucraina. Poate ca NATO ar trebui sa mearga pe burta, neoficial si sa dea lovituri decisive pentru a facilita avansul soldatilor ucrainieni. Eventual sa le elimine din submarine sau alte tinte mai obscure. Plus dubiosi ca Deripaska sau Prigozhin care sunt influenti dar nu au titluri oficiale in statul rus.

 15. sistemele antiracheta unde sunt ? la ce sunt bune ? le-au tot mutat cu campanii de marketig!

 16. Nu se va intampla absolut nimic, nu fiti copii. Din nefericire, au murit doi oameni. Insa nu se va declansa un razboi, pentru doua rachete cazute la 2 km de granita.

  • Ba fix „pentru doua rachete cazute la 2 km de granita“ nenea putin a belit-o rău la pedală în primul rând în fața acoliților lui! Niciun bogătoi rusnac nu poate nici respira, darmite să se bucure de avere, în „maica rusie“ așa că situația lui putin e puțin gravidă și prezintă umflături, iar autoritatea lui Zelensky a devenit incontestabilă ! 😀

   Neicușorule, oricât de franțuz, bașca diplomat, te-ai da las-o că măcăne! Rusia a rămas aceleași imperiu, cu picioare de lut, al răului ca în anii 80!
   Deci mai schimbați placa tovarăși, că v-a dat Panait Istrati o smetie cruntă încă din anii treizeci, mai dați-o drecu de idi0ți utili că kominternul e praf de zeci de ani, doar pe Roger Waters îl mai aveți îl lesă!
   :)))))

  • 3v a primit ordin să minimizeze incidentul.

 17. Polonia nu o sa faca nimic pana nu decide SUA…degeaba va dati cu parerea.

 18. O situație care era oarecum previzibilă.
  Aș merge pe ideea că rachetele au fost lansate din Belarus.
  Astfel Belarus are șansele de a se afla în război cu NATO.

 19. Nu fiti copii, nu se va intampla absolut nimic, nu este atac direct, revendicat. Din nefericire au murit doi oameni, insa nu se va declansa un razboi pentru doua rachete cazute la 2 km de granita.

  • Nici în Ucraina nu e atac direct, e operațiune specială.
   O reacție va exista chiar daca noi nu vom afla.

  • @Pictor Vonta
   Rusii sunt atat de in urma tehnologic, incat nu reusesc sa iti atinga toate obiectivele, lansand rachetele. In Vest astfel de accidente sunt numite „victime colaterale”. Acelasi lucru si la rusi.
   Daca sunt diplomati, se vor scuza. Daca nu, nu vor avea nici o reactie.
   Maine totul se va uita.

  • Daca nu ma insel (ceea ce se poate) resturile din poza, par a fi elemente din rachetele anti-aeriene S300. Sper sa ma insel. Vom vedea maine. Deocamdata, absolut nimeni nu a cerificat provenienta rachetelor.

  • Rusia deja a anunțat că nu recunoaște incidentul.
   Indiferent ce zice Rusia există proceduri, deja se iau măsuri și va exista o reacție chiar dacă nu va exista nicio declarație publica în sensul acesta.

  • Rusia este Rusia, nu prea avem la ce ne astepta de la ea. La ceva bun, bineinteles 🙁

  • @3v
   Tocmai pentru că de la rusia nu te poți aștepta la nimic bun NATO și UE vor reacționa în consecință!

   Ce stupid defetism vrei să diseminezi musiu kominternist: pe de o parte nu s-a petrecut un lucru gravisim – eh, doi morți nu contează – , pe de altă parte NATO e prea moale ca să facă ceva -copii pe maidan – și, în al treilea rând rusia e prea diabolică ca să se pună cineva cu ea!

   Uiți de faptul că, istoric vorbind, orice opresor a fost învins și chiar distrus.

   Așa cum putin declara că riposta nucleară rusă e bazată pe principiul că o lume fără rusia nu are dreptul să mai existe, tot așa lumea liberă din NATO nu concepe o lume dominată de opresori. Deci țâști bâști și schimbă placa coane! :)))))

  • @3v
   Asa este.

  • @3v
   Si daca sunt s300 ce? Ucraina nu are obiceiul sa traga cu rachete antiaeriene dupa muste, ci dupa rachete rusesti. Asa ca oricum o dai, tot bolsevicii sunt de vina.

  • @Unu
   Ati citit cumva undeva scris de mine ca ucrainienii au lansat racheta care a cazut in Polonia? Sau ca am luat vreodata apararea mujicilor?
   Daca sunteti adult responsabil, voi continua cu placere sa comunic cu Dv. Daca sunteti pus pe harta, imi pare rau si ma scuz, insa nu am timp si energie de pierdut cu artagosi.

 20. Din greșeală. Și tot din greșeală s-ar putea ca NATO sa nimerească niște ținte din Rusia.

 21. Daca se confirma ca rachetele sunt rusesti, inseamna ca avem de a face cu o provocare, un gest intentionat al Moscovei. Aceste arme lovesc cu precizie de cativa zeci de metri, nu se pune problema ca s-ar fi ratacit, mai ales ca sunt doua, nu una singura.

  Rusii au avut o prima tentativa la precedentul val de atacuri, cand o racheta a survolat spatiul aerian al rep. Moldova in drum catre tinte ucrainiene. Au vazut ca le merge, acum au escaladat.

  Intrucat singurul mod in care poti impiedica loviturile unor astfel de rachete este sa le dobori cand inca sunt departe de teritoriul national, Polonia (sau NATO) pot folosi ocazia pentru a trimite sisteme de aparare anti-aeriana la 200-300 km de granita in interiorul Ucrainei, aparand atat Polonia cat si potentialele tinte din vestul ucrainean.

  • ” Aceste arme lovesc cu precizie de cativa zeci de metri,” – sti ca S-300 sunt rachete sol-aer, nu? si ca n-au aproape nicio precizie cand sunt lansate catre tinte de la sol, nu? S-300 sunt transformate practic in Grad daca le dai tinte la sol

 22. Cel mai orbil lucru pe lumea asta este razboiul.
  Trebuie facut totul sa fie oprit.

 23. Urmează Țările Baltice și Basarabia ,ca apoi Putin să părăsească lumea asta.

 24. Polonezii sunt aliatii nostri. Pana de curand, marea prietenie romano-polona se preda la Limba si Literatura Romana, la Sobieski si romanii.

 25. Aoleuu.. a iesit Ciolacu la RTV …

 26. Stati linistiti.
  Nu se intampla nimic
  Are drept aliatul,de pe cealalta parte a Rinului,de la OTAN…
  Nu a fost intentionat….nu cred,..
  Si din cauza asta nu se va aplica articolul 5.
  Sant sigur ca Diplomati americani sau NATO telefonesza deja cu Moscova…
  E clar ca polnezi o sa faca circ…. Dar nimeni nu vrea râzboi…..

 27. Polonezii nu precizează că rachetele ar fi rusești, dar postacii români ȘTIU deja.

  • 😆🤣 kafka are poziția cea mai echilibrata.

  • @Constatare – Mda, adevarul e ca ar putea fi pakistaneze sau chiar din Rwanda, da’ io zic ca traiectoria unei rachete se poate afla relativ cu usurinta (nu-i putem banui de lipsa de tehnologie pe nato si americani, nu?). Ergo, mi-e greu sa cred ca ucraineni s-ar risca cu asemenea inscenare. De aia zic ca si eu ca sunt rusesti.

 28. baga batu prin gard septuagenaru terorist…e incoltit …si intern si extern…da sinuciderea muscala nu mai pare atractiva ca la inceputu ,,operatiuniii,,…☝️☝️☝️☝️☝️☝️☝️☝️☝️

 29. pffff , cata agitatie pe mapamond , NATO nu va reactiona militar , sunt povesti ca apara fiecare centimetru din tarile aliantei , Rusii sunt smecheri ca Oltenii provoaca NATO sa vada daca intradevar aceasta alianta este bine sudata ….maine buletinile de stiri vor spune ca niste ramasite dintr-o racheta a cazut pe teritoriul Polonez nu este ceva grav ….NATO va pune batista pe tambal .. de craciun cateva ramasite dintr-o racheta Ruseasca v,a cade si pe teritoriul Rruman ….

  • Ești agramat, succes în PSD/AUR.

  • La cum arata armata rusa, polonia n-are nevoie de tot nato sa-i faca muci.
   Dar toata lumea e de acord ca nu trebuie escaladat pana nu e clar ce a fost acolo. Ca daca discutam de explozii cauzate de rachete, nu conteaza de unde, nu are cum ramane asa. Nu poti parea slab, chiar daca esti, in afacerile astea. Deci rachete=raspuns. Accident=intarire defensiva. Cam asta urmeaza.

 30. Daca declarația a fost dată de un oficial american, e clar, ăștia (americanii) sunt experți în manipulări! Știu foarte bine americanii că trebuie să vândă armament in Ucraina și chiar o fac! Nu mai picați in plasa americanilor, ăștia și-au băgat coada oriunde și singurii din lume care au testat bomba atomica pe oameni!
  Sa fim sanatosi și să ne rugăm la încetarea războiului că așa va fi bine pentru toți!

 31. USR-istii ce parere au, sau ei sunt prea preocupati de propaganda LGTB-ista si fac tot posibilul sa scada cat mai mult in sondaje, pana la disparitie, pana la anihilarea totala.

 32. E diversiune ucrainenii au trimis rachetele în Polonia în înțelegere cu polonezii sa arunce mâță moarta pe rusi un pretext ca NATO sa atace Rusia. Nu uitați Rusia a fost singura tara din care s-a opus dictaturii OMS când aceasta a propus pe timp de pandemie sa de-a directive peste guvernele naționale ale tarilor nu numai recomandări – e singurul Pol de ortodoxie care nu a pupat poala Papei – și s-a opus ordinii sataniste mondiale de aceea trebuie zdrobita Rusia și scoasa din joc ca este singurul obstacol în calea ordinii mondiale sataniste. Are arme atomice și cele mai multe de pe planeta și Eu trebuie atacata sa se vadă dacă face uz de ele ca singura solutie

  • Ești un gunoi rusesc.

  • Ai văzut cum arată un IDI0T util?
   Dacă încă nu ai văzut, dute repede și priveștete în OGLINDĂ, după care mergi repede și cauți pe google, ce înseamnă IDI0T util, după acea îți citești comentariul.
   Sar putea să te ajute, alt sfat nu am pentru tine.
   Însănătoșirea grabnică îți doresc.
   Cu drag ,,un român „

  • Zinin, ciu nu e gu.noi rusesc, e general in retragere din armata Romaniei, pensionat special

 33. Gata, baieti! Pretextul a fost creat. Lasati internetul si pregatiti-va izmenele si ciorapii. Ca pe front nu va da nimeni. Iar cei care fentati frontul, sa fiti pregatiti de criogenare. Fara apa, fara curent, fara caldura.

 34. Probabil ca d acum NATO va dobora in aer orice racheta ruseasca ajunsa la o distanta mai mare de niste zeci de km de granitele cu tarile NATO sau de cat este o distanta de siguranta contra oricaror erori de acest fel, fie ca acum rusii recunosc sau nu eroarea care daca a fost dorita se numeste tampenie.

 35. Ne calmam si noi un pic?
  Ca de nu, s-alege prafu…!

  • Oamenii nu mai au rabdare sa se verifice resturile la sol. Au hotarat deja ce si cine.

   Este unul dintre dezavantajele accesului la internet: inaintea internetului, galagiosii ramaneau la carciuma, stadion, etc. Acum sunt prezenti peste tot 😀 Insa internetul ne permite schimburi de idei, cu persoane cu care nu am fi avut prilejul de a o face.

 36. E atac asupra unei țări nato deci articolul 5 toți pentru unul activat
  Puțin nu trebuie iertat ci lovit în moalele capului
  The sooner the better

  • Activăm și acum Art.5, după ce s-a văzut că Brandon cel senil vorbește aiurea de ruski și UKR a tras rachetele?

 37. Rusnacii au gresit tinta,( pentru că sunt slab pregătiți și folosesc rachete vechi)dar când vizezi tinte de lângă granită trebuie să-ți asumi riscul,consecințele din moment ce rachetele au căzut pe teritoriul statului polonez.Dacă e să mă întrebați pe mine nu cred că se va activa art.5 pentru că se va evita să se declare ca Rusia a lovit deliberat cu rachete Polonia,dar în perioada următoare se pregătește o lovitură asupra Rusiei ,de proporții similare,căreia să nu-i poată fi atribuita o conotație certă.

 38. Aham, ucraina a facut o conspiratie ca rusii sa o atace astfel incat sa-si poata ea omori civilii peste tot prin orasele din tara, cu rachete antiaeriene. Asta era, cum naiba de nu am putut vedea adevarul pana acum?

 39. Auzi veterane unde te crezi tu in 1990 toamna nu mai poți tu in secolul asta sa obligi Omu sa se duca pe front cum era odată sa schimbat criteriile ce poate sa facă Omu in fata armelor avansate că te face din drona daca cade o avalanșă de rachete pe front ce poate sa facă oamenii nu au arme care sa înlocuiască Omu și ar fi timpul la război sa se duca și trădătorii de țară nu numai Omu de rând

 40. Nu exista ba nici o alianta , art5 este o forma de „tine-ma ca-l bat”. Europa cu lideri de carton si maro la spate. Unde gtm este fiecare cm blablabla art5. Au murit 2 oameni ce sa mai zic de bocancii lui Biden. „Nu avem informatii” pei normal ca nu au ca suntem triburi fara tehnologie. Azi 2 obize maine 5 dupa aia tancuri, avioane , kinjaluri puljaruri. Este FAKE toata alianta plii este FAKE , fiecare isi vede interesul.

 41. @Ruslan Zinin : acuma dimineata, se pare ca cele 2 rachete erau de fapt anti aeriana ucrainiana. 2 rachete S-300 trase din Ucraina. in frustrarea ta oarba si fanatica esti de parere sa atacam Ucraina pt. acest incident regretabil?

  • Bai bondar ametit, toata lupta voastra UA & ru ne afecteaza nici nu conteaza care ce si cum, ne afectati si trebuie sa terminati. Va trebuie o ploaie de avioane peste toata infrastructura voastra militara si dupa aia nucleara. Sunteti niste animale si trebuie sa ramaneti in zona de triburi nu aveti responsabilitatea sa detineti tehnologii militare.

 42. Ucraina trage cu rachete asupra unui stat aliat NATO!

 43. Dincolo de proveniența acelor rachete, întrebarea mea e cum scuturile alea antirachetă ale Nato nu au fost in stare sa le intercepteze și să le distrugă? Bai nene, daca scuturile alea nu depistează 2 amarate de rachete vechi de fabricatie sovietică, cum naighba o sa proteje tarile nato in caz de pica un kalibr sau un kinjal? Activarea articolului 5 iese din discuție, nato nu-si doreste razboi cu rusia. Nici daca Rusia ar fi recunoscut că a trimis acele rachete in Polonia tot nu s-ar fi activat art 5. Cel mult câteva ajutoare militare pt Ucraina si sancțiuni pt ruși.

 44. Pînă la umă sînt rachete RUSEȘTI, sau de FABRICAȚIE rusească? Nu e deloc același lucru. Ce face avionul ăla spion, NATOlănit-o de-ajuns?

 45. Datele preliminare indică însă ca traiectoria rachetelor căzute în Polonia(la granita cu Ucraina )confirmă că ele nu au fost lansate din interiorul Federației ruse și atunci sunt două ipoteze :
  -sunt rachete sau fragmente ale unor rachete de fabricație ruseasca utilizate de fortele armate ucrainene ,rachete folosite pentru a intercepta o rachetă lansată de ruși pe teritoriul ucrainean în apropierea graniței cu Polonia și care și-au greșit ținta
  -sunt rachete sau fragmante ale unor rahete de fabricație rusească utilizate de forțele militare ale Federației ruse, lansate de ruși pe teritoriul statului ucrainean ,în apropierea graniței cu Polonia,care au fost interceptate de apărarea antiaeriana a ucrainenilor,doborâte și care s-au fragmentat și au căzut pe teritoriul statului ucrainean .
  În ambele situații e vorba de o prăbușire accidentala a rachetelor în Polonia,stat care nu a fost vizat ca țintă de niciuna din părți.De aceea e bine că nu s-au inflamat spiritele cu activarea art.5 din Tratatul NATO.

 46. Altfel ,Doamne-ferește cine știe unde am fi ajuns.Americanii și toate statele NATO au dat dovadă de moderație și echilibru.

 47. Ruslan Zinin
  16.11.2022 la ora 12:01 am
  Mi s-ar părea normal ca Polonia să distrugă locația de unde au fost lansate rachetele.

  Mda, de data asta de acord cu tine ruZZnacule: target Urkhaina??? 🙂

 48. *au căzut pe teritoriul statului polonez