G4Media.ro

Noua Comisie Europeană a fost învestită de Parlament cu o majoritate largă…

Noua Comisie Europeană a fost învestită de Parlament cu o majoritate largă / Terhes și Grapini (PSD) nu au votat / Ursula von der Leyen a promis, în faţa eurodeputaţilor, transformarea Uniunii Europene

Noua Comisie Europeană condusă de Ursula von der Leyen a primit miercuri votul de încredere din partea Parlamentului European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg. S-au înregistrat 461 de voturi ”pentru”, 157 de voturi ”împotrivă” și 89 de abțineri. Noul Executiv comunitar urmează să își înceapă mandatul pe 1 decembrie.

Eurodeputaţii români din grupul PPE, 14 în total de la PMP, PNL şi UDMR, au votat toţi pentru noua Comisie Europeană, ceea ce nu reprezintă un motiv de mirare, întrucât viitoarea preşedintă Ursula von der Leyen, face parte din acelaşi grup politic. O notă aparte este faptul că Adina Vălean a votat şi ea noua echipă de comisari europeni, din care va face şi ea parte.
Cei opt membri ai delegaţiei USR PLUS în Parlamentul European, membri ai grupului Renew Europe condus de Dacian Cioloş, au votat şi ei noua Comisie Europeană. Potrivit unui comunicat difuzat în jurul prânzului, co-liderii delegaţiei, Cristian Ghinea şi Dragoş Tudorache, au motivat votul prin faptul că bună parte dintre obiectivele pentru care USR PLUS a primit votul cetăţenilor români la alegerile europarlamentare se regăsesc în programul noului colegiu al comisarilor.

Şi eurodeputaţii din grupul S&D au votat viitoarea echipă a Ursulei von der Leyen, cu excepţia Mariei Grapini şi a lui Cristian Terheş, care s-au abţinut. Practic, din cele zece voturi ale românilor din grupul S&D au fost opt favorabile pentru noua Comisie.

Se remarcă faptul că Rovana Plumb, primul comisar-desemnat al României respins în cursul procesului de validare de Comisia pentru afaceri juridice a PE din cauza unor preocupări privind un posibil conflict de interese, şi Dan Nica, a doua propunere de comisar a guvernului României care nu a fost agreată de Ursula von der Leyen, au votat şi ei în favoarea noii Comisii Europene.

Practic, din cei 32 de eurodeputaţi care reprezintă în prezent România în Parlamentul European, 30 au votat pentru noua Comisie Europeană, iar doi s-au abţinut.

Preşedintele ales al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a promis miercuri, în plenul Parlamentului European, ”transformarea care va atinge fiecare parte a societăţii şi a economiei noastre”, în timpul mandatului de cinci ani al noului executiv comunitar, transmit AFP, Reuters şi dpa, preluate de Agerpres.

”Şi vom face acest lucru pentru că este ceea ce e corect, nu pentru că va fi uşor. Suntem pregătiţi, Europa este pregătită. Mesajul meu este simplu: să ne apucăm de lucru”, a spus Von der Leyen în discursul în care a prezentat obiectivele şi priorităţile noii Comisii Europene, care va fi formată din 12 femei (faţă de nouă femei în Comisia Juncker) şi 15 bărbaţi.

Ea a subliniat că statul de drept trebuie să fie respectat oriunde în interiorul blocului comunitar, remarcând că nu mai poate fi acordat vreun răgaz guvernelor naţionaliste din Polonia şi Ungaria aflate în dezacord cu Bruxellesul în privinţa respectării standardelor democratice.

”Nu poate exista şi nu va exista niciodată vreun compromis atunci când vine vorba despre respectarea statului de drept”, a spus Von der Leyen.

Pe de altă parte, Ursula von der Leyen a atenţionat că Uniunea Europeană trebuie să-şi reformeze sistemul de azil şi să-şi consolideze frontierele externe.

”Migraţia nu va pleca nicăieri, ea va rămâne cu noi. Este o tragedie că o mamă din Vietnam primeşte un mesaj de la fiica sa, din Europa, că nu are spaţiu pentru a respira”, a afirmat Ursula von der Leyen, cu referire la cazul celor 39 de migranţi găsiţi morţi, în luna octombrie, într-un camion frigorific în apropiere de Londra.

Migranţii care stau în Europa trebuie să fie integraţi, ”dar noi trebuie, de asemenea, să ne asigurăm că cei care nu au dreptul de şedere se întorc acasă”, a accentuat preşedintele ales al CE.

O provocare ”existenţială” pentru Europa este, potrivit Ursulei von der Leyen, combaterea fenomenului schimbărilor climatice. Şefa viitoarei Comisii Europene s-a angajat că Bruxellesul va adopta măsuri care vor contribui la adaptarea economiilor ţărilor membre la un consum mai mic de combustibil fosil şi la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.

”Nu mai avem nici măcar un moment de pierdut în ceea ce priveşte lupta contra schimbărilor climatice”, a subliniat Ursula von der Leyen în plenul Parlamentului European.

În opinia sa, tranziţia către ”neutralitatea climatică” până în 2050 trebuie să fie realizată într-o ”manieră durabilă”, în contextul în care numeroase regiuni europene se bazează pe rezervele de cărbune pentru crearea de locuri de muncă, acoperirea cererii de energie şi creşterea economică.

În altă ordine de idei, Ursula von der Leyen s-a angajat să lucreze îndeaproape cu Regatul Unit pentru coordonarea ieşirii acestei ţări din Uniunea Europeană. ”Ştim cu toţi că un membru al familiei noastre intenţionează să părăsească uniunea noastră. Voi fi mereu o susţinătoare a rămânerii Regatului unit în UE. În pofida Brexitului, punţile şi prietenia între popoarele noastre nu pot fi rupte”, a accentuat Von der Leyen.

În intervenţia sa, liderul grupului europarlamentar al Partidului Popular European (PPE, ce are 182 de membri), germanul Manfred Weber, a promis sprijinul său pentru noua Comisie Europeană.

Cei 154 de eurodeputaţi social-democraţi şi cei 108 din grupul Renew Europe au votat în marea lor majoritate în favoarea învestirii Comisiei Europene conduse de Ursula von der Leyen.

Totuşi, au existat şi voci discordante. Astfel, cinci eurodeputaţi socialişti francezi au anunţat că se vor abţine de la vot. ”Nu putem semna un cec în alb”, a explicat marţi eurodeputatul francez Raphael Glucksmann.

De asemenea, grupul Verzilor a anunţat că membrii săi se vor abţine de la vot.

În schimb, eurodeputaţii din extrema stângă (grupul GUE/NGL) şi extrema dreaptă au votat împotriva noii Comisii Europene.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

11 comentarii

  1. Gata…toata lumea la coafor! Nu vrem discriminare fata de barbati……sa aiba si ei bucle frumoase ca ale noastre.

    Impreuna vom transforma UE…usor usor ii ducem si la mani/pedi.

  2. Pana la urma stiti ce se intampla mao exact in statul de drept din ungaria sau polonia?

  3. Usor de zis, greu de facut.

  4. Se schimba totul in momentul in care decizia la nivel UE se face prin majoritate de voturi nu prin unanimitate . Multi dintre cei care in goana dupa voturi prostesc inca proprile popoare nu vor mai avea ce face si atunci o sa vedeti adevarata lor fata .

  5. Terheș și Grapini, două scursuri pesediste…

    • Daaa,îmi place tare mult ce spui ! Dar ce faci cu celelalte două …scursuri PSD-iste – NICA + ROVANA PLUMB ? Ele nu mai sunt scursuri pentru că au votat COMISIA ? Poate ne explici și nouă cum devine chestia pentru tine .

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.