G4Media.ro

BREAKING Ministrul austriac de interne Karner anunță că Austria se opune intrării…

Foto: Wikipedia / Rob984

BREAKING Ministrul austriac de interne Karner anunță că Austria se opune intrării României și Bulgariei în Schengen cu frontierele terestre – presa austriacă

Ministrul austriac de interne Gerhard Karner (ÖVP/PPE) a insistat luni asupra dreptului de veto al Austriei în ceea ce privește aderarea deplină la Schengen pentru România și Bulgaria, relatează agenția austriacă de presă APA, citată de ziarul Krone. Karner a făcut declarațiile luni, în timpul unei conferințe de presă la Innsbruck.

De notat că Austria e în campanie electorală dublă, pentru alegerile europarlamentare din iunie și cele parlamentare din toamnă. Partidul de guvernământ, din care face parte și ministrul Karner, a adoptat o poziție dură față de migrația ilegală pentru a contracara creșterea partidului de extremă dreapta.

Pe de altă parte, autoritățile române au cerut constant ca Austria să permită în acest an și accesul terrestru șn Schengen pentru România și Bulgaria.

În același timp, însă, ministrul s-a referit la acordul la care s-a ajuns deja în ceea ce privește ridicarea controalelor în porturi și în aeroporturi, cunoscut și sub numele de „Schengen aerian și maritim”.

„Cred că este foarte important să facem acest pas acum (Schengen maritim – n.red.) și să nu filozofăm despre următorul”, a declarat Karner.

Compromisul a fost obținut în urma unor „negocieri dure” și a prevăzut „condiții clare”, a subliniat ministrul de interne. Printre acestea se numără faptul că frontiera terestră trebuie să fie securizată și că la frontiera externă vor fi disponibili ofițeri de poliție și resurse suplimentare ale Frontex.

În plus, solicitanții de azil înregistrați anterior în România și Bulgaria trebuie să fie returnați din Austria în țările respective.

Acordul privind „Air-Schengen” înseamnă că persoanele care călătoresc din România și Bulgaria nu vor mai fi nevoite să zboare spre alte țări ale UE prin terminalele externe. Cu toate acestea, controalele la frontieră vor rămâne în vigoare pentru călătorii pe cale terestră, acolo unde de fapt sunt și cele mai mari probleme pentru turiștii bulgari și români, dar și pentru transportatori.

Ziarul „Kurier” a relatat că din UE se fac presiuni tot mai mari asupra Austriei pentru ca aceasta să accepte ca cele două țări să adere la spațiul Schengen.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și-a exprimat, de asemenea, convingerea că România și Bulgaria vor fi în curând membre cu drepturi depline ale spațiului Schengen: „Se pot baza pe noi pentru a convinge Austria că merită să fie pe deplin în Schengen”, a declarat von der Leyen, citată după un summit special desfășurat la Bruxelles la începutul lunii februarie.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. Nimic nou sub soare…Nu inteleg de ce este „Breaking news”…

  2. „Austria se opune intrării României și Bulgariei în Schengen …”

    Este exact ceea ce știam!

    Îi invit pe domnul Predoiu și doamna Odobescu să-și prezinte URGENT demisiile!

  3. Daca Ursula e chiar asa de angajata sa ajute cu acceptarea Romaniei si Bulgariei in Schengen cum de nu este adoptata aceiasi tactica ca si in cazul lui Orban?

  4. Daca e in campanie electorala inseamna ca spune ce vor alegatorii sa auda, nu?

  5. Era clar ca lumina zilei că firmitura absolut insignifiantă cu air Schengen este o piruetă menită să ia presiunea de pe haustria, sluga fidelă a rusiei. Mark my words: nu intram nici in urmatorii 4-5 ani… iar daca rusia nimiceşte Ucraina, vom avea probleme mult mai mari decât un schengen amărât.

  6. Doar Ciolacu, Predoiu, Odobescu și IKW poate mai credeau. Asta o și declarau.