BREAKING Ministerul Transporturilor a cedat după cea mai mare grevă din ultimii ani: Salariile cresc cu circa 10% de la începutul anului viitor / Dimineață, ministrul Grindeanu refuzase mărirea salarială

Gara de Nord aglomeratie intarzieri (2)

Sindicaliștii din sectorul feroviar au ajuns luni la un acord cu Ministerul Transporturilor și vor beneficia de o creștere de salarii de circa 10%, de la începutul anului 2022, ca o primă etapă pentru aplicarea Statutului personalului feroviar, conform surselor Economedia. Acordul vine în contextul în care, în această dimineață, ministrul Sorin Grindeanu spunea că, dacă ar majora cu 10% salariile feroviarilor, impactul ar fi de peste un miliard, resurse care nu există. Greva de luni a paralizat sistemul feroviar și a fost cea mai mare din ultimii ani, peste 260 de trenuri fiind oprite.

Potrivit surselor Economedia, la discuția la care au participat ministrul Tranporturilor și directorii companiilor feroviare s-a convenit acordarea unei creșteri salariale în debutul anului 2022, egală cu indicele creșterii prețurilor de consum (estimarea fiind de 10%) în condițiile asigurării cadrului legislativ (legea bugetului de stat și bugetele companiilor feroviare), acest lucru fiind o prima etapă în asigurarea resurselor financiare pentru aplicarea Statutului personalului feroviar.

La negocieri s-a mai convenit „angajarea constantă a eforturilor comune pentru aplicarea următoarelor etape pentru aplicarea integrală a dispozițiilor Statutului personalului feroviar”. Totodată, personalul implicat în acțiunea spontană de astăzi nu va fi cercetat.

Reamintim că salariații din domeniul feroviar, de la cele trei companii cu capital de stat (CFR Călători, Marfă și Infrastructură) au început luni dimineață o grevă care a paralizat transportul pe calea ferată, peste sute de trenuri fiind afectate, întârzierile ridicându-se la 5-6 ore, pentru anumite rute.

Au fost 261 de trenuri blocate, a declarat Alin Șerbănescu, purtătorul de cuvânt în cadrul Ministerului Transporturilor, care a afimat că așteaptă ca acum să repornească circulația feroviară.

„Practic, considerăm că am făcut toate diligențele necesare pentru ca protestul spontan să se încheie. Din acest moment așteptăm ca trenurile blocate în stație să fie lăsate să circule, deci practic să se dea drumul la circulația feroviară în România”, a declarat Alin Șerbănescu.

Greviștii au reclamat faptul că guvernul PSD-PNL-UDMR a amânat cu un an creșterea salariilor, prevăzută într-o lege votată în 2020. E vorba despre Legea 195/2020 privind statutul personalului feroviar, inițiată chiar de PSD și votată în august 2020 – în plină campanie electorală – de PSD, Pro România și UDMR. Legea prevedea, printre altele, creșteri de circa 35% ale salariilor – unele extrem de mici în acest moment. Problema a apărut în acest an, când guvernul Ciucă, din care chiar PSD face parte, a amânat intrarea în vigoare a legii cu un an, până în 2023. Amânarea a fost făcută prin Ordonanța de urgență 130/2021, articolul VIII, adoptată vineri 17 decembrie.

Comentarii

  1. Un guvern fățarnic și o conducere a Ministerului Transporturilor fără de cuvânt. Au amânat Statutul Feroviarilor, pe furiș, noaptea ca hoții, fără să informeze sindicatele. În perversitatea lor, chiar au programat o întâlnire pentru consultări pe Statut în data de 5 ianuarie 2022, după ce aia din 14 decembrie a.c. eșuase. Niște oameni fără cuvânt, coloană vertebrală și bun simț, niște jigodii penale.

  2. PSD-ul a promis că ajuta ceferistii cu statutul și acum va tras teapa la toti. Mărirea de salar o sa o dea la pastele cailor, mâncați cacao de aiurea

  3. Ați citit ceva semnat de Grindeanu că isi asuma el ceva. Prostii spune toți si la nome nui pasa de cei de la linii si din gara.

  4. Mamaligari fără minte ati ajuns să lingeti pe Rodrigo si Mare care beau cu Grindeanu la masa si face intelegere in ascuns contra la toți.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *