G4Media.ro

BREAKING Mega-afacerea imobiliară Romexpo, cu terenurile statului cedate gratuit, a trecut de…

Sursa foto: Camera de Comerț și Industrie a României

BREAKING Mega-afacerea imobiliară Romexpo, cu terenurile statului cedate gratuit, a trecut de Senat și merge la Camera Deputaților. PSD și PNL au votat cot la cot

Proiectul legii prin care statul român cedează gratuit 46 de hectare de teren în cea mai scumpă zonă din București către Camera de Comerț și Industrie (CCIR) a fost votat miercuri de plenul Senatului. Rezultatul votului a fost 81 pentru, 38 contra și 2 abțineri. Cu doar o zi în urmă, proiectul primise raport favorabil de la Comisia economică, cu voturile PSD și PNL. Proiectul merge acum la Camera Deputaților, ultimul hop înainte de promulgare.

Pe teren urmează să fie construit un megaproiect imobiliar dezvoltat cu grupul Iulius. În acest moment, terenul aparține statului (prin Regia Autonomă a Patrimoniului de Stat) și e concesionat Camerei de Comerț.

Senatul a votat legea după ce comitetul liderilor a decis miercuri dimineață să convoace o ședință de plen pentru miercuri la ora 12.00. Pe ordinea de zi a ședinței au fost doar patru proiecte de lege, nici unul urgent sau care să riște să intre în procedura de adoptare tacită.

”În mod normal, Senatul nu are ședințe de plen miercurea. Celelalte proiecte de azi nu erau urgențe, singura urgență pentru PSD și PNL a fost proiectul Romexpo. Aici e vorba de cum avem grijă de activele statului, nu ne putem bate joc de ele. Ar fi trebuit să fie o licitație transparentă cu terenurile de la Romexpo, din care statul putea obține jumătate de miliard de euro cu care putea implementa programul masa caldă sau să construiască spitale. Președintele Iohannis a cerut garanții suplimentare atunci când a trimis legea la reexaminare, dar ele nu au fost introduse nici acum în proiect”, a declarat pentru G4Media.ro Anca Dragu, președintele Senatului (USR).

Context. Camera de Comerț și Industrie a României și Grupul Iulius, controlat de omul de afaceri ieșean, Iulian Dascălu, vor să construiască la Romexpo un complex uriaș, cu 14 turnuri (ajungând până la 42 de etaje). Proiectul ar urma să fie ridicat pe un teren care aparține statului (prin Regia Autonomă a Patrimoniului de Stat) și e concesionat Camerei de Comerț.

Parlamentul a votat în septembrie 2020 proiectul de lege, în urma unei înțelegeri PSD-PNL-PMP. În replică, USR a atacat la Curtea Constituțională proiectul, dar CCR a decis că acesta e constituțional.

Președintele Iohannis arată în cererea de reexaminare că garanțiile prevăzute în lege ”nu sunt suficiente pentru asigurarea punerii în aplicare a proiectului de dezvoltare”.

De asemenea, Iohannis arată în cererea de reexaminare că ”valoarea economică foarte mare a terenurilor vizate de lege impune din partea Parlamentului o analiză cu atât mai riguroasă, astfel încât activitatea de administrare a proprietății private a statului să fie una diligentă, judicioasă, conformă interesului public general, să respecte normele legale în vigoare și să nu fie ea însăși generatoare de prejudicii”.

Ce vor să construiască Romexpo și Grupul Iulius. Proiectul imobiliar a fost depus la Primăria Capitalei pentru obținerea Planului Urbanistic Zonal (PUZ), potrivit HotNews.ro. Camera de Comerț și Grupul Iulius vor un complex gigantic, cu 14 clădiri noi având destinații diverse: birouri, locuințe, hoteluri, spații comerciale și muzee, plus 12.000 locuri de parcare. Proiectul promite și un Muzeu de Artă dedicat exclusiv sculptorului Constantin Brâncuşi, un muzeu de Istorie Monetară şi un oceanariu (parc acvatic).

Investiţia este estimată la o valoare totală de peste 2,87 miliarde de euro şi va fi realizată etapizat, potrivit unui comunicat al Camerei de Comerț.

Terenul pe care ar urma să fie ridicat complexul aparține Regiei Autonome Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat, potrivit unei hotărâri de guvern din 2004, și este dat Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR) în folosință gratuită pentru 49 de ani. Clădirile de pe teren sunt în proprietatea Romexpo SA. CCIR și Grupul Iulius s-au asociat în 2017 pentru acest proiect. CCIR s-a obligat să facă demersuri pentru a obține dreptul real de proprietate asupra terenului pe care este amplasat Romexpo.

Foto: Proiectul viitorului proiect imobiliar de la Romexpo / Sursa: Camera de Comerț și Industrie a României

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

51 comentarii

 1. Multe betoane care produc oxigen .
  Era corect sa fie cedat primăriei, 10 ha sa le vândă pt construcții, iar restul parcuri. Au nevoie de bani la primărie.

  • Cinic, dar baba Vrancea va face curat prin Bucuresti la primul ghiont serios.
   Prost nu e cel ce vinde ci acela care cumpara.
   Zona de nord este scumpa si foarte vulnerabila.

 2. Terenurile Romexpo, liberalizarea pietei energiei, dinamitarea pietei asigurarilor, vanzarea terenurilor si padurilor catre cine da spaga mai mult, privatizarea sitemului de sanatate(asta mai asteapta un pic din cauza COVID), redevente 0 pentru resurse, etc acestea sunt temele maestrilor papusari pentru ratacitii astia care se numesc acum lideri politici.

 3. Nu contează cât vă fură, veţi vota PSD şi PNL din nou, vă place să fiţi victime.

  • Știm ba trolule chinezesc. Usrplus 2%

  • Asa sclipire de satisfactie ai in ochi, Stelica, cand te fura astia prin lege, incat cred ca esti cam sado-maso…

  • Explica in 30 de cuvinte cum ma fura pe mine faptul ca dau ăștia parloaga aia de la RAPPS in folosință unuia care vrea sa facă ceva pe el. Și cum a furat Stelica, argatul lui mazare, o garsoniera de la anl declarând ca are certificat de handicapat. Mai mult ma fura la buzunar bugetarii ca barna, ciolos și alti securiști/plozi de securiști. Și mai vor și restricționarea dreptului la munca.

  • Cum te fura? Pai baietica, pe tine nu te duce prea mult capul daca pui intrebarea asta… un teren evaluat la 300-400 de milioane de euro pe piata libera este dat gratuit unei entitati private in spatele careia se afla diversi baieti cu ochi albastri si BOR si tu intrebi cum te fura pe tine personal!?

  • @tibyusr.
   de ce nu il vand la pretul pietei si cu banii aia repara tevile de apa calda din Bucuresti?
   cu banii aia faceau un spital!
   il dam degeaba?!
   Vor genera niste locuri de munca, vor plati niste impozite, dar tot nu ma incalzeste ca il da degeaba.

  • 1 Silviu:Aia vor sa investească 2.87 miliarde de euro pe in teren de 300 mil care acum e Parloaga și nu produce nimic. Ma simt furat, când aia vir sa facă 12k locuri de parcare, muzee și acvariu.

   2. Bai Alien, terenul nu e proprietatea primăriei sa ia banii pe el dar va încasa taxe și impozite pe care le va folosi după bunul plac. Iar termoficarea e moarta in coteț de ani de zile. Centrală de apartament e soluția.

  • Pentru proștii care se fac că nu înțeleg: daca era terenul vostru, îl dădeați tot gratis? Credeți că ce e administrare proastă pentru voi e buna pentru stat?

  • Parloaga-neparloaga, ala e un teren de 400 de milioane de euro pe piata libera pe care cineva il primeste pe gratis… dar ce ce acei cineva si nu altii. S-a facut vreun concurs de idei, a fost vreo licitatie?

   Si sa va spun ceva distractiv, s-ar putea ca statul roman sa fie dat in judecata de catre Comisia Europeana pentru asa ceva (ca asa ceva miroase a ajutor de stat) si s-ar putea ca pe langa acest furt sa mai si plateasca statul roman despagubiri pentru a compensa ajutorul asta de stat… dublu tun.

 4. Marea Praduiala Nationala continua nestingherita…

 5. Este absolut incredibila dimensiunea jafului!!!
  De ne-nteles cum romanii se lasa furati, aia care mai sunt.

  • terminați cu smiorcăiala! Daca e legal, unde e furtul!?!!???

  • Capitala este cel mai ciuntit si disarmonic oras din Europa aflat pe mana unor primari care au mers mana in mana cu nesatuii oameni de afaceri din imobiliare. Nimeni nu vrea sa joace corect, totul la miezul noptii, cand prind un moment. Esti din echipa nu? Altfel ai fi sesizat ca bucurestenii iar pierd niste bani care ar fi putut fi flositi cu cap si nu cersiti lui Catu sau Dargnea nr 2.

  • @anonim cu Mai
   Din categoria ‘Sunt ticalos dar fac pe prostu iar fraierii pun botu ‘
   Iti explica clar in articol ba trollache. Sunt 500 de milioane de euro din bugetul de stat.
   Cu dedicatie.
   Probabil ca furt nu e cuvantul potrivit. Este o escrocherie imobiliara trecuta prin parlament de un cartel mafiot, reprezentantii celor trei grupuri infractionale organizate.
   Putem doar spera ca la un moment dat se va putea recupera prejudiciul in instanta. Ca la pedepse si inchisoare pentru genul asta de coruptie la nivel inalt nu putem spera.

  • Simplu. Se lasă furați pentru că nu știu că sunt furați. Scria cineva mai sus „ce-l interesează pe el că se dă parloaga aia de pomană”. „Parloaga” aia este evaluata, la preț corect la 500milioane Euro. 500 milioane euro înseamnă un spital de genul Spitalului Universitar sau câțiva kilometri buni de autostradă.
   Este pur și simplu o delăsare genetică : românul a fost atât de jefuit de-a lungul timpului încât nu mai e nimic nefiresc în a fi jefuit. Noi, românii, adormiții Maicii Domnului. Cum de nu ne canonizeaza UE care vede clar ce toleranța la jaf avem? Suntem niște martiri prin nevinovata noastră ignoranță.

 6. Stiftungii aia ausrieci si germani care platesc diverse rubrici lui Tapalaga sunt concurent directi ai Camerei Romane de Comert, si au semnat o scrisoare de protest la adresa acestei legi.

  Cand va mai vine a scrie despre postaci platiti de Dughin si Sosoaca, vedeti cine semneaza articolul la care comentati si cine il plateste.

 7. Tun de nivelul tarilor bananiere, ca in cazul vicepresdintelui din Congo care s-a gratiat singur, cand a plecat presedintele intr-o vizita !
  Cadou de jumatate de miliard de euro pentru un privat dat de stat prin lege !

 8. Însă este evident faptul că pentru USR decizia Curții Constituționale nu reprezintă absolut nimic. De asemenea, faptul că terenul nu se poate scoate la licitație fără ca statul să plătească despăgubiri, cel puțin la valoarea vehiculată a prețului terenului, este, pentru USR, un amănunt de neluat în seamă.

  • camera de comert nu e expropriata de teren sa trebuiasca sa i plateasca valoarea terenului e expropriata de valoarea generata de ciulinii care cresc acolo deci daca statul ar expropria dreptul de folosinta al ccir ar plati derizoriu si ar vinde dupa la pretul real

 9. Haideţi fraţilor să le luăm pământul de sub picioare!!! Să nu mai rămână niciun eurocent din ăia 50 de miliarde!!! Să facem din ţara asta moşia noastră!!!

  Noi suntem boierii fanarioţi securişti!!!

  Fraierii care munciţi sunteţi iobagii noştri!!!

 10. Stat fara de lege. Cum pot reprezentatii statului sa cedeze un bun asupra caruia nu au nici un drept? Cum poate fi toata chestia asta legala???

  • Și nu cunosti toate literele?

   “ Terenul pe care ar urma să fie ridicat complexul aparține Regiei Autonome Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat, potrivit unei hotărâri de guvern din 2004”

  • Te încurca înșiruirea de cuvinte?

  • DRK, și dacă aveai prezență la vot de 100%, ce se schimba? Trăncănești aiurea ca o moară stricată. Rămâi la bitcoinul tău și lasă politica pe mâinile altora.

  • 17:30 , 17:51
   eujenia … aloo
   … iar ăsti in campanie electorala bre ?
   … poi nu ț-am mai spus bre
   … „ca prezenta la vot de 100% face majoritatea puternica” bre !
   dară stii şâ tu asta bre …
   merem la vot bre … 100% …
   … da’ nu votam auru tau bre
   ca aia îs extremist’ bre şâ …
   ăia vor sa moara romanii bre …
   … ca soso simeon şâ intirziatu s-or vaccinat bre
   da’ pă oameni nu-i lasa …
   şâ iaca mor bre … țenocid fac bre
   ca o murit şâ duhovnicu lu Sosoaca bre …
   … nu votam aur … şâ nice psd …

 11. in timp ce justitia are nevoie de decenii sa judece cea mai mica fapta de coruptie, marii corupti, borfasii speciali, is fac lege proprie, isi trec pe nume personal pamantul tarii …..

 12. Verificati averile parlamentarilor care au votat legea asta ?
  In curand un frate sau o alta ruda va primi niste „”ajutoare” financiare, niste fonduri europene

 13. Daca a spune un adevar , ești rapid etichetat userist, este un compliment . Înseamnă că cel ce pune întrebarea este sigur că restul sunt hoti și ticăloși .
  Îmi amintesc de insula Belina. Și aceea a ajuns la Consiliul județean , după care ( numai întâmplător ) a ajuns la firma lui Dragnea .
  Oare își mai aduce aminte cineva ce avea in cârlig un prim ministru ( autor al ord 13) și care se dorește iarăși ministru ?
  Vremuri noi, năravuri vechi !
  Așa e dle președinte Iohannis ?

 14. Mulți analfabeți își dau cu parerea. Asta este problema în România. De asta suntem ultimele maimuțe din UE. După ce că suntem proști, mai suntem și fuduli.

 15. Au inceput hotiile! Hai baieti ,vedeti ce mai gasiti pe aici de furat!
  Au mostenit de la matusa Tamara terenul Romexpo?
  Alooooo Codruta nu te intereseaza ca nu este din banii de la UE ,este din banii nostri.

 16. Tariceanu, Amanare contract A1. Bine de contabilizat si tinut minte.

 17. O palma pentru toti romanii si mai ales pentru cei ce au votat pnl pentru a scapa de psd.

 18. Simplu ,
  Fiindcă vrem și mai ales putem ! Își mai aduce cineva aminte de cuvintele unui chelios dragnist !
  Un individ de mai sus se auto demasca . El spune că este prost și fudul . Ii respectam opinia .

 19. Onanistii PNL-PSD lichidatorii „Romaniei esuate” (NU educate) vand tara la bucata dupa ce au falimentat-o timp de 32 de ani.

 20. Onanistii PNL-PSD lichidatorii „Romaniei esuate” (NU educate) vand tara la bucata dupa ce au falimentat-o timp de 32 de ani.

  • Cam asa este,dar ce ne facem,pentru ca primii care se vor arunca sa cumpere ,sunt tinerii emancipati(sa nu spun frumosi si liberi) care se lasa amagiti de faptul ca totul se petrece in „nord”,care a devenit supraevaluat,suprapopulat si poluat precum toata capitala .

 21. Ăștia se grăbesc cu jaful, cred că o păsărică le-a ciripit că nu vor sta prea mult timp la butoane😈
  Dar mai văd că s-au reactivat mai multe dintre pseudonimele scatofagului de gica, lumbricoida g4, campionul mondial la halit maro, deci PNLacheii lu’ ciolanu sunt disperați că vine vremea să plătească 😁

 22. Macar sa-i puna pe aia sa faca intai obiectivele social-culturale. Ca alea vor cadea primele

 23. Lătrați toți vrute și nevrute! Eu am convingerea fermă că acolo se vor construi numai niște locuințe foarte, foarte scumpe. Restul promisiunilor din proiect vor dispare pe șest. Se va întâmpla oarecum asemănător ca și cu terenul fermei Băneasa cu deosebirea că ăla a fost furat de-a dreptul. Probabil că peste ceva timp, ca și borfașul de Popoviciu, și moldoveanul din spatele acestei găinarii va fugi undeva aiurea cu banii câștigați și aparat de cetățenia nu știu cărei ‘democrații consolidate’. Pușcăria este singura soluție pentru toți afaceriștii aceștia.

 24. Pe terenul asta o sa ridice Dani ( cum ii spun prietenii), cel mai mare Mall din S- E Europei. El nu apare în acte că doar e Level 47. Așa că apare nepotu ( Iulius). Aici investește BOR banii.

 25. Citesc comentariile si ma crucesc ce IQ mic au votantii psd si pnl. Sa consideri ca aceasta cedare GRATIS e ceva normal…
  Politicienii au vazut ca romanul nu zice nimic si acum se urca cu piciorul pe gatul lui.
  Stati sa vedeti cand s-o baga impozitare progresiva, cand ne vom imprumuta sa crestem pensii pentru a tine prostimea de partea lor, imprumuturi pentru vaccinare desi 98% din populatie aproape ca nu simte covidul, sa vedeti atunci saracie.

  Ps: tot am refuzat sa plec din tara dar acum o voi face, aici nu mai e de stat. Pe langa acesti super hoti de la putere a inceput iar sa creasca poluarea in Bucuresti.

 26. niste hoti nenorociti!Iulius mall=BOR

 27. Speri mata dar,speri degeaba sa capete vinovații pedepse…. Va fi la fel ca până acum(Revoluție,Mineriade,Petromidia,Navrom,CFR persoane, și….etc….samd…lista continua), probabil cu Hidroelectrica…. Se numesc ,,afaceri” dar,nimeni nu spune că tre’ sa fie și licite ( au taiat doar prima litera-i). Cred că oamenii corecți,daca mai sunt,nu vor sa intre in politică…. De aceea ai ramani onești…..

 28. Se reia de la 0, nu ati înțeles? Dosarul revoluției! Privatizările „pe un leu”! Tăriceanu scapa iar si se va insura pt a mia oara! PSD+PNL și UDeMeReu, cineva trebuie sa le tina borcanul 😂, se impuiesc iar! Ficusul isi mai ia 6 case!

 29. Cele 500 de milioane de euro nu există. Terenul nu poate fi vândut liber și acești bani nu pot fi încasați vreodată. Opțiunile reale sunt între a face acest proiect și a păstra situația actuală, în care terenul este practic nefolosit.

  La o investiție privată de 3 miliarde EUR, statul obține pe termen lung o sumă cel puțin similară, din taxele generate acolo. Asta comparativ cu aproape zero în situația actuală.

 30. Mersi, LucidAir! Putem adauga si ca terenul nu poate fi vandut de stat.