G4Media.ro

Iohannis: Din 15 mai se elimină portul măștii la exterior (cu câteva…

sursa foto: Captură video

Iohannis: Din 15 mai se elimină portul măștii la exterior (cu câteva excepții), se elimină restricțiile de circulație noaptea și magazinele revin la program normal / Nunțile și botezurile fără restricții de persoane dacă toți participanții sunt vaccinați

Președintele Klaus Iohannis a anunțat joi relaxări substanțiale ale măsurilor restrictive. El a prezentat un calendar al măsurilor, care începe chiar din 15 mai, când dispare obligativitatea măștii, dispar restricțiile de circulație noaptea, iar magazinele pot reveni la programul normal de funcționare.

În plus, din 1 iunie crește numărul de participanți acceptați la evenimente (sportive, nunți, botezuri etc) si, extrem de important, dispare orice restricție de număr dacă organizatorul evenimentului garantează că toți participanții sunt vaccinați.

În ceea ce privește școlile, președintele Iohannis a spus că nu se modifică actualele prevederi, acestea urmând să se deschidă pentru toți elevii doar dacă rata de incidență coboară sub un caz la mia de locuitori. Cu toate acestea, Iohannis a spus că ”e foarte probabil ca anul școlar să se încheie cu toți elevii în școală”.

Principalele declarații ale președintelui Iohannis:

 • Am discutat despre pandemie, campania de vaccinare și măsuri de relaxare
 • Datorăm mulțumiri personalului sanitar
 • Trebuie să ne fie foarte clar că suntem deja în plină pregătire pentru România post-pandemică. Dacă ne vaccinăm cu toții, pandemia se va reduce și se va termina
 • Nu îmi doresc ca România post-pandemie să fie identică cu cea de dinaintea pandemiei. Am suferit mult, am învățat mult, avem șansa să facem o Românie mai bună
 • E timpul să facem reforme, școli mai sigure, sistem sanitar mai sigur, în care economia crește, în care facem investiții, în care salariile cresc
 • Am avut în ultimele săptămâni o evoluție încurajatoare, numărul de bolnavi a scăzut, a scăzut numărul de persoane la ATI și numărul de decese de Covid. Campania de vaccinare a prins viteză: avem zilnic peste 100.000 de persoane vaccinate și am parcurs deja un drum lung, însă e nevoie de mult mai mult. Dacă vrem să ieșim din pandemie, trebuie să ne vaccinăm
 • În ședința de azi am adoptat câteva ținte de vaccinare: la 1 iunie – 5 milioane de persoane vaccinate, la 1 august – 7 milioane de persoane vaccinate
 • Ne pregătim de relaxare, dar o relaxare precaută, cu un calendar care ne permite să reluăm multe activități
 • Vom avea o relaxare pas cu pas, am elaborat calendarul cu acești pași până pe 1 septembrie. Dacă vrem mai multă relaxare, trebuie rexpectate măsurile în vigoare și să ne vaccinăm
 • Măsurile concrete de relaxare pe care le-am discutat sunt
 • Prima etapă de relaxare e în 15 mai, următoarea etapă e 1 iunie, apoi 1 iulie și 1 august
 • Din 15 mai se elimină portul măștii la exterior cu câteva excepții (piețele, târgurile, stațiile de transport public, mijloacele de transport public)
 • Din 15 mai se elimină restricțiile de circulație noapte și se elimină restricțiile de funcționare ale magazinelor
 • La nunți, botezuri, mese festive – de la 1 iunie pot participa la exterior maxim 70 de persoane. La interior pot participa maximum 50 de persoane. Dacă organizatorul garantează că toate persoanele sunt vaccinate, dispar restricțiile
 • În sălile de sport, dacă organizatorul garantează că toți participanții sunt vaccinați, numărul de persoane poate crește
 • Școli: noi păstrăm normele care țin de rata de incidență (cele trei scenarii). E previzibil ca majoritatea localităților să intre în scenariul verde și majoritatea elevilor se vor întoarce fizic în școli. Deci la școli se aplică normele de până acum. E foarte probabil ca anul școlar să se încheie cu toți elevii în școală

Declarația integrală a președintelui Klaus Iohannis:

Bună seara!

Am avut, și tocmai s-a încheiat, o întâlnire la care a participat premierul, mai mulți membri din Guvern, șefi de instituții, experți. Am discutat astăzi despre pandemie, despre campania de vaccinare și despre măsuri de relaxare.

Dați-mi voie, pentru început, totuși, să rememorez foarte pe scurt prin ce am trecut cu această pandemie. Peste un an de zile a durat, până acum, pandemia. A fost multă, prea multă suferință în România și îmi pare rău pentru toți cei care au suferit de pe urma acestei boli, însă trebuie să ne amintim și de cei care au făcut posibilă gestionarea acestei pandemii, de medici, de personalul medical. Ei au fost eroii noștri și lor le datorăm mulțumiri, mulțumiri, mulțumiri.

Acum vedem că pandemia s-a redus un pic, parcă putem să respirăm un pic mai ușurați, dar, în același timp, dragi români, trebuie să ne fie foarte clar că suntem deja în plină pregătire pentru România post-pandemică. Pandemia nu se va termina mâine, nu se va termina nici pe 1 septembrie, dar dacă ne vaccinăm cu toții totuși pandemia se va reduce și, în final, se va termina.

Dar noi vrem să fim pregătiți. Noi nu dorim, eu nu îmi doresc ca România post-pandemie să fie identică cu România dinaintea pandemiei.

Am învățat mult, am suferit mult. Avem șansa să facem România mai bună. România post-pandemie trebuie să fie România în care implementăm reformele, în care avem o dezvoltare susținută, o România în care avem investiții, în care facem sistemul sanitar mai bun, în care facem școlile mai sigure, în care se creează locuri de muncă, economia crește. Și cred că putem să spunem și acest lucru: România post-pandemică este România în care și salariile cresc și în care viața românilor devine mai bună.

Cum putem să ajungem acolo? Dați-mi voie să recapitulăm foarte pe scurt câteva date despre pandemie, dar și despre campania de vaccinare. Am avut în ultimele săptămâni o evoluție încurajatoare. De la o zi la alta, numărul de bolnavi a scăzut, a scăzut numărul de persoane care sunt internate la Terapie Intensivă și, da, a scăzut numărul de persoane care au murit în fiecare zi de pe urma acestei boli cumplite. În același timp, campania de vaccinare a prins viteză. Avem în fiecare zi peste 100.000 de persoane care se vaccinează și am parcurs deja un drum lung. Însă este nevoie de mai mult. Este nevoie de mult mai mult.

Dacă vrem să ieșim din pandemie, trebuie să ne vaccinăm! Nu este altă cale de a finaliza această pandemie cu succes. Pentru asta, în ședința de astăzi am stabilit niște ținte de vaccinare. Aș spicui dintr-un tabel. Ne propunem ca la 1 iunie să avem 5 milioane de persoane vaccinate, la 1 iulie 6 milioane, la 1 august 7 milioane de persoane vaccinate.

O să vă întrebați de ce aceste date. Am pregătit un calendar cu măsuri de relaxare și am dorit să avem un calendar care cuprinde întreaga perioadă de vară. Așadar, ne pregătim de relaxare. Însă trebuie să fie o relaxare precaută. Noi vrem să scăpăm de pandemie, nu vrem să ne relaxăm în iunie ca să revenim cu restricții în august. Vrem să avem un calendar care ne permite să reluăm multe activități, dar care nu ne expun pericolului revenirii pandemiei în forță.

Așadar, vom avea o relaxare pas cu pas. Am elaborat calendarul, care cuprinde acești pași până pe 1 septembrie, urmând ca la sfârșitul verii să avem o reevaluare, pentru a stabili măsurile pentru toamnă. Aceste relaxări sunt condiționate de doi factori extremi de importanți – pe de-o parte, de evoluția pandemiei și, evident, de măsurat prin rata de incidență, pe cealaltă parte, gradul de vaccinare.

Dacă vrem mai multă relaxare, trebuie să respectăm măsurile care rămân în vigoare și trebuie să ne vaccinăm. Așa de simplu este.

Și acum dați-mi voie să dau câteva exemple concrete de relaxare. Aceste măsuri au fost discutate astăzi în întâlnirea pe care am avut-o. Ele vor fi în detaliu enunțate de Comitetul Național și, în final, vom avea o Hotărâre de Guvern care impune aceste relaxări.

Avem date cheie. Prima etapă de relaxare va avea loc chiar acum, în 15 mai, deci în weekendul care urmează deja vom avea câteva măsuri de relaxare funcționale. Următoarea etapă este 1 iunie, pe urmă 1 iulie, pe urmă 1 august.

Așadar, din 15 mai se elimină portul măștii în exterior, cu câteva excepții, desigur. Rămân excepțiile din exterior unde trebuie să purtăm în continuare masca, cum ar fi piețele, târgurile sau stațiile de transport public, fiindcă în mijloacele de transport public masca va rămâne obligatorie, cum va rămâne masca obligatorie în spațiile din interior. Deci, prima măsură, în aer liber se renunță la această mască.

A doua măsuri care intră imediat în vigoare este eliminarea restricțiilor de circulație noaptea și simultan se elimină orice restricții asupra programului agenților comerciali. Deci, magazinele vor reveni la programul normal pe care l-au avut.

Tot din acest weekend pot să vă dau câteva exemple. Activitățile sportive în aer liber vor fi posibile cu 25% din locuri ocupate, deci cu spectatori. În interior vom avea, de asemenea, câteva relaxări care încep majoritatea din 1 iunie, când va crește capacitatea de cazare, va crește capacitatea de servire în restaurante și așa mai departe. Sunt foarte multe măsuri, ele vor fi prelucrate de Comitetul Național și vor fi toate aduse la cunoștința publicului.

Câteva detalii – avem, bunăoară: nunți, botezuri, mese festive unde pot participa în exterior, deci în aer liber, începând cu 1 iunie maximum 70 de persoane; nunți, botezuri, mese festive în interior maximum 50 de persoane de la 1 iunie. De la 1 iulie numărul crește, de la 1 august numărul crește. Dar, și aici este foarte important, dacă organizatorul garantează că toate persoanele care participă sunt vaccinate se renunță la restricționarea numărului de participanți.

Deci, mai concret, dacă, pe 15 iulie, cineva dorește să organizeze o nuntă într-un spațiu închis, în interior, și garantează că toți participanții sunt vaccinați nu se mai aplică restricționarea la un număr de – ar fi atunci – 70 de persoane.

Similar, la exemplul sălile de sport, numărul de participanți este restricționat, însă dacă organizatorul, managerul sălii de sport, garantează că toate persoanele care intră sunt vaccinate, numărul de participanți poate să crească. Aceste măsuri sunt gândite, pe de o parte, să ne protejeze, pe de altă parte, să ne reluăm cât de mult viața normală și, evident, încurajează vaccinarea.

În final, o remarcă legată de școli. Noi păstrăm în continuare normele care țin de rata de incidență. Deci, avem în continuare scenariul verde, galben, roșu. Aceste lucruri se aplică ca și până acum.

Este previzibil ca în următoarele săptămâni majoritatea localităților să intre în scenariul verde și, în acest fel, majoritatea elevilor se vor întoarce fizic în școli. Deci, în privinţa școlilor, se aplică normele de până acum, însă relaxările care sunt valabile sunt, evident, valabile pentru toată lumea. Este foarte probabil ca anul școlar să se încheie cu toți elevii în școală și este foarte de dorit să se încheie cu majoritatea românilor vaccinați.

Aşadar, la final, dați-mi voie să vă spun că vă doresc tuturor multă sănătate – și mergeți la vaccinare!

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

37 comentarii

 1. Omul asta are in mod clar o problema cu pașii.

  • Domnul presedinte e acel reper care avea un pitic `pe creer` in legatura cu autistii.
   Si nu cred ca avea ceva cu copiii mici ci cu cei mari.

   Da, cam naspa sa fii ‘garantul’ a ceva ce merge din inertie si nu pentru ca cineva impune ceva.

  • Purtatul Botniței, o măsură de o prostie fără margini (mai ales atunci când se impune peste tot, inclusiv în exterior), în sfârșit este eliminată. Gâtul girafei este lung, iar informația ajunge greu la capul ei.

   Ce vor face însă aceia pentru care Botnița a devenit o parte a personalități lor?!

  • @Domnul cu „Botnita”

   Masca nu este inutila. Ea asigura o protectie rezonabila in cazul bolilor sau germenilor care se transmit de la om la om pe calea aerului, prin aparatul respirator. Se stie acest lucru de sute de ani.

   Nu cred ca isi poate imagina cineva medici chirurgi operand fara masca, de exemplu. Banuiesc ca e groaznic sa fii medic chirurg, pentru ca inevitabil „Botnita” ajunge o parte a personalitatii tale, nu-i asa?

   Sunt tari care au fost lovite grav si mai des decat noi de astfel de boli in trecut (MERS, SARS) si au inteles ca masca e utila. Vezi tarile din Asia, de genul Coreei de Sud, care au trecut mult mai bine decat noi prin aceasta pandemie, avand o populatie mai disciplinata.

   In cazul de fata, presedintele pare ca e intr-o cursa nebuna cu premierul: care da mai repede vesti pozitive. „Eu scot masca pe 1 iunie”, „Eu o scot pe 15 mai, na”, „atunci eu dau voie la nunti cu 70 de oameni”, „he, he, 150 de oameni, voie de la nasu mare”

   Ne grabim prea tare si s-ar putea sa ne coste. Cifrele nu arata atat de bine: avem inca 1000 de cazuri zilnic si 900 de oameni in ATI, cu forme grave. Iar elanul pentru vaccinare scade rapid. Nu vom atinge 5 milioane de vaccinati ;a 1 iunie, asta e sigur. Si sunt sanse minime sa atingem 10 milioane in septembrie.

  • @silicon_v: Dom’le, încă nu v-ați lămurit cu masca aia? E o cârpă, dom’le, e bună să nu-ți sară scuipatul din gură, aerul trece, aburii la fel, virușii la fel. Nu asigură, dom’le nici o protecție, e suficient cel mai mic curent de aer ca să-ți poarte virușii din și în gură. E ca și cum ai cerne făină cu sita de pietriș.
   Chirurgii poartă mască tocmai din motivul ăsta: să nu le pice din gură direct în burta ăluia de pe masă. Pentru viruși există un alt sistem, care există în sala de operație și care creează o presiune negativă în incintă. Adică aerul e scos în continuu de acolo și înlocuit cu altul, trecut prin filtre HEPA (da, ca ălea de la aspirator).

  • Silicon, ascunde-te in beci și taci din gură, imbecilule!

  • @NewLevel. Dom’le virusii nu zboara singuri, sunt purtati de picaturi de saliva, aerosoli etc. Masca nu ofera protectie 100%, dar impiedica raspandirea prin picaturile de saliva ( norul Fluge), care au cea mai mare incarcatura virala. Cand ai o infectie respiratorie si tusesti iti acoperi gura, daca esti fata in fara cu cineva. De ce o faci instantaneu, de ce nu tusesti direct in gura celui de langa tine?

  • Masca de ”protecție” nu numai că este inutilă (atunci când vorbim de protecția reală, nu închipuită, pe termen mediu și lung împotriva virușilor), ci este de-a dreptul periculoasă pentru sănătatea fizică și mentală a oamenilor, botnița comportând o serie întreagă de efecte adverse:

   1. reduce gradul de oxigenare al organismului (amintesc că dezvoltarea cancerului este favorizată de un mediu redus în oxigen);
   2. ridică în același timp concentrația de bioxid de carbon în sânge, cu efect negativ asupra organismului uman și al sistemului său imunitar, bioxidul de carbon având un efect negativ, otrăvitor, asupra corpului uman;
   3. cauzează alergii pe față;
   4. agravează problemele dentare și gingivale;
   5. poate cauza infecții bacteriene în cavitatea bucală;
   6. contribuie la ridarea feții;
   7. creștere riscul de boli respiratorii;
   8. creează un disconfort psiho-emoțional puternic care lezează profund, prin aspectul de botniță, demnitatea umană;
   9. creează un climat de frică atât la nivelul individului, cât mai ales la nivelul societății, care nu poate decât să contribuie la răspândirea și mai mare a bolilor. De ce? Răspunsul este cât se poate de simplu. FRICA ESTE FOCARUL BOLILOR. Nu o spun eu, o spun chiar medicii…

   Din punctul meu de vedere doar un copil la minte poate să creadă în continuare în purtatul Botniței pentru a se proteja de viruși.

   Referitor la chirurgi. 1. Sunt plătiți pentru asta. 2. Masca lor chiar este de unică folosință (nu infectă și superinfectă ca în marea majoritate a românilor). 3. O poartă pentru prevenirea ajungerii salivei în rana pacientului și eventual pentru a preveni infecțiile bacteriene (se știe că o bacterie este mult mai mare ca dimenensiuni decât un virus, masca având mult mai multe șanse să filtreze bacteriile; însă chiar și în cazul acesta, al prevenirii infecțiilor bacteriene, eficacitatea măștii chirurgicale este cât se poate de discutabilă; sunt studii care arată că rata infecțiilor rănilor a fost mai mare în cazul în care chirurgii au purtat masca chirurgicală spre deoseribere de cazul când nu au purtatat-o, ceea ce înseamnă că până la urmă chirurgii poartă masca mai mult ca un fel de ritual sau pentru a crea un cliamt care să transmită pacientului ideea, la nivel psihologic, că s-au luat toate măsurile necesare pentru prevenirea infecțiilor). 4. Că masca chirugicală ar preveni răspândirea virușilor sunt doar niște vise pentru adormit copiii…

  • 👍
   Oare,chirurgii chiar poartă masca, cînd nu e vorba de filme?

  • Vai, iar și-a lăsat Șoșoaca câinii liberi prin curte…

 2. Ce tristete mare e la Digi 24, of, of, mai, mai.
  Era si cazul, cele doua masuri anulate nu aveau logica.

 3. Politician extrem de mincinos, premier grivco, purtător al virusului psd, urmăriți numai ultimele legi promulgate sau tâmpenia TVR. Clar, vrem o tara fără el.

  • Vedeti pe Recorder reportajul „O padure cat o tara”, sa vedeti dimensiunea minciunii.

 4. Bine dulapul! Așa da.

 5. dupa ce a „patronat inalt” inverzirea romaniei, alarturi de PeNaLul ALEXE mireasa lui CHIRICA USListul, patroneaza si lasatul de masca

  ce e drept ne-a lasat masca de mai multe ori

  • Patroneaza, nu patroneaza, important e ca se elimina o masura absurda!

  • absurda, neabsurda (in creierul obosit de FB al unora), sunt lucruri MULTTTT mai importante care mi-as fi dorit sa le faca pas cu pas, in loc sa le priveasca cu atentie si deosebita ingrijorare, nefacand nimic

 6. SARSCov 1 a disparut dupa doua ierni. Poate scapam si de asta. Chiar daca revine in urmatoarele ierni, sau mai ales daca revine, trebuie sa fii cretin sa ceri botnite in lunile in care regreseaza.

  • Masca are și avantajele ei, nu se mai simte așa de tare mirosul nespălaților și era și ok să nu se vadă meclele și rânjetele tuturor dobitocilor.

 7. FRATILOR ! VACCINATII POT LUA SI TRANSMITE BOALA .
  IN CE LUME TRAIM ?!?
  TESTAREA TREBUIE SA RAMANA O OBLIGATIE PENTRU MULTI ANI.CU REGRET !!!
  SPER CA ROMANII SA FIE INTELEPTI ,PENTRU CA ESTE VORBA DE EXISTENTA NATIEI NOASTRE.
  PORTUL MASTII SI NU ORICARE ,DIN PUNCTUL MEU DE VEDERE RAMANE OBLIGATORIU.
  NU AVEM,INCA SOLUTIA PENTRU ACEST ASA ZIS VIRUS.
  TREBUIE SA INCERCAM SOLUTIA ONCOGEN ROMANEASCA.

  • Desigur ca poti purta masca si la bazinul de inot, treaba ta. Acum lasa-ne pe restul in pace.

  • In mm medicamentele. Și trage masca pe nas

  • Din punctul meu de vedere poți să porți masca de ”protecție” până în pânzele albe, până la limita absurdului și a ridicolului. Poți chiar și să-ți lipești botnița cu superglue pe față ca să asiguri o dată și pentru totdeauna că nu te mai despați de ea. Ești liber să-ți bați joc de propria ta persoană. Nu însă și de persoana altuia…

  • La ce foloseste testarea? Nu toata lumea are bani sa stea s-o scuture 10 zile in carantina la fiecare pozitiv, fie el si real. Exista oameni atat de saraci ca nu-si permit Glovo.

   Nu scoti banul, nu ai protectie din partea tinerilor. Mori. Ghinion.

 8. Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a declarat pe data de 8 mai 2021 că: Nu este exclus să urmeze valul 4 al pandemiei caz în care este posibil să fie impuse brusc măsuri și restricții dure.

  • Ideea este că până când nu se realizează planul de vaccinare (milioane și milioane de euro) românii nu vor fi lăsați în pace. Este vorba de prea mulți bani, așa că propaganda va merge mai departe, iar cei de la guvernare își păstrează instrumentele necesare la îndemână pentru a-i tracasa pe români în situația în care aceștia nu se comportă conform așteptărilor stăpânilor cărora colonia, cu numele România, a fost vândută.

  • Te-a plătit dublu George luna asta?

 9. Mi se pare de bun simț să elimine măsuri care oricum nu erau respectate, decât de formă, aproape imposibil de impus.
  În plus, vaccinul este accesibil oricui, la orice oră, deci la fel de cu bun simț s-ar putea elimina absolut orice restricție din iunie, fiindcă fiecare poate decide pentru el cine mai bine.

 10. Foame mare maica, bugetul e varza, nu are bani, nu ii mai va imprumuta nimeni, sa porneasca ,,ospitalitatea” si parangheliile sa bage banii la baieti sa plateasca bugetarii si pensiile.

 11. Slava Domnului ca m-am inselat si se termina cu mizeriile.

 12. Și cu listele galbene absurde, cu carantină la venirea din orice țară cum rămâne?

 13. Măi şi noi care credeam că vă veţi bucura şi veţi sări în sus de bucurie şi numai în chefuri o veţi ţine şi ce să vezi avem un moment de-a lui Mama Omida că o veţi da deandoaselea şi toţi vă veţi perpeli să vă bage înapoi măsurile şi nu numai atâta o să vreţi sa vă dea înapoi măştile şi veţi lupta pentru ele şi chiar veţi face mitinguri în numele medicinei şi medicilor….cunoaşteţi filmul?
  Serios măi oameni buni pe voi nu vă va mulţumi decât un tratament la un stabiliment psihiatric să vă scape de sindromul lui Gică contra.
  Oricum în câteva săptămâni din „măi criminalilor de medici” se vor transforma în apărătorii medicilor şi vor duce un război sfânt împotriva tuturor care nu vor vrea să poarte măşti iar în prima linie desigur vor fi ăia de la Antena 3 urmaţi îndeaproape de AUR cu puţin în urmă de PSD şi din umbră patronaţi de Panicaţii TV iar ce a mai rămas le va ţine isonul.
  Credeţi că a greşit cu ceva Mama Omida?….Ţineţi minte că va veni ziua aia când fiecare cuvânt se va adeveri.

 14. Bravo Ciocanis, mă duc să ne injectez să mă lași să merg la nuntă.

 15. IOHANIS, STII CE FACE anaf, UNA DINTRE CELE MAI SINISTRE institutii ALE ASA ZISULUI stat roman ?
  TRIMITE NOTIFICARI VINEREA. SA AI BUCURII LA SFARSIT DE SPATAMANA.
  DACA INTRI IN SPV CE SA VEZI ? IN SECTIUNEA MESAJE NIMIC !
  DACA MAI SELECTEZI CATE CEVA IN INTERFATA INCEP ERORILE !

  NU SUNTETI IN STARE SA FACETI NIMIC PENTRU CETATENII DIN POPULATIA GENERALA ?

  POATE CA PROIECTUL „SCAPAM TOTI”, CARE MERGE PERFECT, VA OCUPA TOT TIMPUL SI ATUNCI ESTE DE INTELES!