G4Media.ro

BREAKING Guvernul Ciolacu taie finanțarea de 15% din Bugetul General Consolidat pentru…

sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

BREAKING Guvernul Ciolacu taie finanțarea de 15% din Bugetul General Consolidat pentru Educație în 2024, prevăzută de legea educației Deca-Iohannis – surse

Guvernul PSD-PNL condus de Marcel Ciolacu nu va da Educației 15% din Bugetul general consolidat, se arată într-un proiect de Ordonanță de Urgență al Ministerului Finanțelor, consultat de Edupedu.ro. În consecință, cele două articole, 134 și 147, din cele două noi legi ale Educației Deca-Iohannis, 198 și 199 din 2023, vor fi amânate pentru anul 2025, conform textului draftului de document. Recent, Ligia Deca a încercat să justifice public acest eșec spunând că „nu toate măsurile din lege intră în vigoare în anul viitor, deci probabil că nu de anul viitor” va fi 15% din BGC bugetul alocat Educației.

2024 ar fi fost primul an de aplicare a legii educației Deca-Iohannis, bazată pe România educată, în care pilonul central al reformei anunțată de președinte și de apropiații săi era tocmai finanțarea alocată pentru Educație de 15% din Bugetul General Consolidat. În sumă exactă, aplicat pe BGC actual, ar fi însemnat peste 90 de miliarde de lei.

Articolul 134 din Legea 198/2023 prevede: „Finanțarea cheltuielilor pentru educație, la nivelul sistemului național de învățământ preuniversitar și superior, cu toate componentele sale, reprezintă, anual, minimum 15% din cheltuielile bugetului general consolidat”.

Legea 199 din 2023, a învățământului superior, prevede la articolul 147: „Finanțarea cheltuielilor pentru educație, la nivelul sistemului național de învățământ preuniversitar și superior, cu toate componentele sale, reprezintă, anual, minimum 15% din cheltuielile bugetului general consolidat”.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

8 comentarii

  1. Politistii au salarii medii de la 48 de ani de 5000 net iar profesorii…sub 5000 lei salariu

  2. Bine ciolacule, taie tot. Mama ei de educatie, păi ce, educatie ne trebuie noua? Nu, ne trebuie repetenti pe care sa-i premiem.

  3. e momentul sa mai ia si 20 de submarine, ca nu se vad, oricum… avioanele alea sunt o pacoste

    • Bine spus. Si asa vin prea tarziu pentru noi. Dupa Ucraina urmam noi! Dar hei, cu siguranta daca iesim din u. E si na to, ne intoarcem in comunism scapam de toate. Pe veci

  4. Final de mandat cu un esec plenar pentru acest impostor si sluga lui…

  5. 15% din BGC din lege este o eroare materială! Cred că au vrut să scrie 5% dar cineva a greșit și nimeni nu a observat și nimănui nu i-a păsat până acum! Frumoasă țară!

  6. Investiți în milițieni, jandarmi, gardieni, securiști, la ce vă trebuie profesori?