G4Media.ro

Darius Vâlcov a fost condamnat la 6 ani și jumătate de închisoare…

Darius Vâlcov a fost condamnat la 6 ani și jumătate de închisoare cu executare într-un nou dosar de corupție. Instanța cere confiscarea a 4,2 milioane de lei / Decizia nu este definitivă

Tribunalul Dolj l-a condamnat marți, în primă instanță, pe Darius Vâlcov, în calitate de fost primar al Slatinei, la 6 ani și jumătate de închisoare într-un nou dosar de corupție. Vâlcov poate ataca decizia. De asemenea, instanța a dispus confiscarea de la Darius Vâlcov a sumei de 4.296.270 lei.

Fostul primar al Slatinei a fost condamnat pentru luare de mită, fiind acuzat de DNA că ar fi primit comisioane de la oamenii de afaceri care aveau contracte cu primăria. E vorba de contracte pentru izolarea termică a blocurilor, reabilitarea centrului istoric din Slatina și lucrări de extindere a rețelei de apă din județul Olt (detalii aici).

Dosarul a fost instrumentat de procurorii DNA.

Într-un alt dosar penal, al treilea, Vâlcov a primit 8 ani de detenție efectivă, pe 8 februarie 2018. Un complet de 3 magistraţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), format din judecătoarele Silvia Cerbu, Simona Cîrnaru şi Maricela Cobzariu, l-a găsit vinovat pentru o mită de 6,2 milioane de lei. Apelul în acest caz a fost suspendat până la o decizie a Curții de Justiție a UE privind obligativitatea respectării de către ÎCCJ a deciziei CCR privind nelegala constituire a completurilor de 3 judecători de la Înalta Curte.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii anticoprupție:

 • 1. În perioada noiembrie-decembrie 2012, inculpatul Vâlcov Darius-Bogdan, în calitate de primar al municipiului Slatina, i-a pretins unui om de afaceri – denunţător în cauză, aproximativ 10% din sumele încasate de societatea acestuia de la Primăria Slatina, în baza unui contract semnat anterior, iar în perioada 21 ianuarie – 13 iunie 2013 a primit, în mai multe tranşe, de la respectiva societate, printr-o firmă intermediară, suma de 2.146.270 lei, astfel încât denunţătorul să nu întâmpine probleme în derularea contractului şi să primească banii la timp pentru lucrările efectuate. Contractul avea ca obiect elaborarea studiilor de fezabilitate, proiectelor tehnice şi execuţia lucrărilor pentru izolarea termică a faţadelor a 131 de blocuri din municipiul Slatina, fiind în valoare de 24.833.258 lei fără TVA.
 • 2. În aceeaşi manieră a procedat inculpatul şi în cazul unui alt contract încheiat de instituţia publică pe care o reprezenta cu o altă societate comercială, privind reabilitarea Centrului istoric al oraşului Slatina, preţul contractului fiind de 7.726.919 lei fără TVA. Astfel, în luna iunie 2012, inculpatul Vâlcov Darius-Bogdan a pretins de la administratorul firmei respective, printr-un intermediar, 10% din valoarea contractului, în schimbul semnării respectivului act de către autoritatea contractantă şi efectuării la timp a plăţilor, iar, ulterior, a primit prin intermediul unor persoane suma totală de 450.000 lei.
 • 3. La data de 23 iulie 2014, între S.C. Compania de Apă Olt S.A. şi aceeaşi firmă s-a încheiat un contract de lucrări având ca obiect „Continuarea lucrărilor de reabilitare şi extindere a reţelelor de apă şi apă uzată în aglomerările Potcoava şi Scorniceşti”, preţul licitat contractat fiind de 17.000.000 lei fără TVA. Ulterior, înaintea datei de 27 august 2014 (data emiterii primei facturi către S.C. Compania de Apă Olt S.A.), administratorul firmei respective a fost contactat de o persoană din cercul de apropiaţi ai inculpatului Vâlcov Darius-Bogdan, care i-a comunicat că acesta din urmă îi pretinde 10% din valoarea contractului respectiv pentru „a interveni la conducerea companiei în vederea efectuării la timp a plăţilor aferente contractului”, lucru cu care omul de afaceri a fost de acord. Suma de 1.700.000 lei (echivalentul unui procentaj de 10%), pretinsă în modalitatea descrisă mai sus, urma să-i fie remisă inculpatului după primirea de către societatea respectivă a unui „avans mai mare pentru lucrările efectuate”, acesta urmând să depună diligenţele necesare în acest sens. Astfel, în lunile septembrie 2014 şi februarie 2015, inculpatul a primit, în două tranşe, de la omul de afaceri, tot prin intermediari, suma de bani pretinsă iniţial. Pentru aceleaşi lucrări, inculpatul Vâlcov Darius-Bogdan a pretins şi primit anterior de la un alt om de afaceri un procentaj de 20% din valoarea contractului. După primirea banilor, contractul respectiv a fost reziliat, fiind atribuit, la data de 23 iulie 2014, omului de afaceri de la care a pretins şi primit suma de 1.700.000 lei, mai sus amintită. Suma totală primită de inculpat în urma săvârşirii celor trei infracţiuni de corupţie se ridică la 4.296.270 lei. În cauză, procurorii anticorupţie au dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra unor bunuri (piese de mobilier folosite la amenajarea hotelului pe care inculpatul îl deţine în municipiul Slatina), în valoare de 393.457,58 lei şi asupra sumei de 264.460 lei existente în contul unei societăţi pe care inculpatul Vâlcov Darius-Bogdan o controla prin interpuşi.

Sursa: Inquam Photos/ Autor: Octav Ganea

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

27 comentarii

 1. E definitivă?! Că dacă nu, mai durează niste ani.

 2. Dragul meu, te astept cu mult drag si cu toate alea pregatite.

 3. ”Alo, nea Alifie? Sa te hranesti bine in perioada urmatoare, ca o sa-ti soseasca o prospatura cum n-ai mai avut mata parte de la Daddy si Mazariche incoace…!
  PS. Te rog sa-i informezi si pe tovarasii mata de orgii: nea Vaselina si domnu’ Unguent …!”

 4. Dispare si asta

 5. Toți ăștia care fac programele de guvernare ale României ajung la răcoare: Dragnea, Valcov…

 6. Chill… pana la definitiva pleaca din tara, daca nu intervine prescrierea sau alta nemernicie marca CCR.

  • Ii recomandă Monta o adresă de afară pe aici pe aproape, unde poate sta liniștit ca nu pățeste nimic…
   O sti el de la un prieten….

 7. Foarte puțin. Mai scade ceva la recurs, mai recuperează la CEDO pentru condipuțineste încurajată corupția. Cel puțin 20 ani merită marii tâlhari.

 8. Ori se prescriu faptele pana la sentinta definitivă, ori fuge din tara cu o zi înainte de ea.

 9. Mizeria asta ar merita inchisoare pe viață pt. câte rele a făcut. Drama e că scapă iar pt. că are pile înalte + că poate să tragă după el mulți ca el.

 10. Dorneneee FA CEVA!
  Weberoooo Fa DRACU CEVA!

  Ciolaneee, tu nimic??

 11. URAAAAA!!!!!! Hai mai cu ..” DEFINITIV”!!

 12. Curtea de apel hai ai cu definitiva ca balesc Alifie si cu Vaselina iar Daddy nu mai poate face fata ! :)))))))))))))

 13. CCR-ele fa ceva, ca nu se mai poate asa

 14. DIICOATE fa ceva!

 15. În Românistan nimic nu e definitiv.

 16. Săracii se bucura mâncând pufuleți pe margine, el rămâne ne cu banii, hai oftică plăcută

  • Satisfactia sarmanului ca alti saraci ca el se oftica de cine stie ce. O bere la plastic si un parizer cu paine plus rasul lui ciob de oala sparta sunt ingredientele unei zile perfecte, cristinele.

  • Cristinele, ia scrie aici sub anonimat care e pretul tau?!

 17. Domnule Ciolacu. Priveste te rog cu atentie la tripleta de aur a PSD . Dragnea , Valcov siVeorica. N-a trecut decat un an si un pic. Credeti ca am uitat?

 18. asta e cancan. un fel de tatze si buci. va poate iexplica romascanu ca se pricepe.

  asta n-o sa faca puscarie!

 19. Dupa 8 ANI…
  Peste vreo inca 8 Ani, acest Dosar va fi clasat, pariem?!!!