G4Media.ro

BREAKING Compania Ahold Delhaize, care deține Mega Image, cumpără Profi România cu…

BREAKING Compania Ahold Delhaize, care deține Mega Image, cumpără Profi România cu 1,3 miliarde de euro

Compania olandezo-belgiană Ahold Delhaize, care deține magazinele Mega Image, a anunțat luni printr-un comunicat că va cumpăra magazinele Profi România într-o tranzacție de 1,3 miliarde de euro. Delhaize a anunțat că tranzacția va duce la dublarea afacerilor din România.

Compania MidEuropa, care operează Profi România, este un fond de investiții polonez.

Dacă tranzacția va fi aprobată de autoritățile de concurență, va duce la o și mai mare concentrare pe segmentul de retail din România.

Comunicatul companiei:

Ahold Delhaize are plăcerea de a anunța că a convenit să achiziționeze 100% din retailerul român de produse alimentare Profi Rom Food SRL (Profi) de la MidEuropa, sub rezerva aprobării de către autoritățile de reglementare. Această achiziție oferă o potrivire puternică a formatului și o propunere de clienți complementară pentru marea marcă locală Mega Image a Ahold Delhaize pe piața românească. România este o piață atractivă care se confruntă cu o creștere continuă a averii publice și a puterii de cumpărare, determinată de fundamentele economice puternice.

Profi este liderul retailerilor tradiționali de produse alimentare din România, operând 1.654 de magazine în țară. În cele douăsprezece luni care s-au încheiat în iunie 2023, compania a generat vânzări de 2,5 miliarde de euro.

Achiziția va dubla dimensiunea afacerii românești existente a Ahold Delhaize, care operează sub marca Mega Image și are 969 de magazine, preponderent în zonele urbane. Combinația va completa și va extinde amprenta existentă a Ahold Delhaize în România pentru a deservi mai bine atât zonele urbane, cât și cele rurale. Potrivirea puternică a formatului și propunerile complementare pentru clienți dintre mărcile Profi și Mega Image le vor permite să deservească mai bine consumatorul român, stimulând atât creșterea vânzărilor, cât și a profitabilității.

Ahold Delhaize se așteaptă să genereze o creștere semnificativă a veniturilor și sinergii din această tranzacție. Aceste sinergii preconizate vor aduce beneficii directe clienților români, prin capacitatea sporită a companiei de a reinvesti în propunerea de valoare pentru clienți, digitalizare, ESG și propunerea de valoare pentru angajatori.

Ahold Delhaize va plăti o valoare de aproximativ 1,3 miliarde de euro, ceea ce corespunde unei valori de întreprindere ajustate în funcție de leasing de 1,8 miliarde de euro (după IFRS 16).

Se preconizează că combinarea cu Profi va avea ca efect creșterea vânzărilor și a marjei EBIT (după sinergii și integrare) pentru Ahold Delhaize Europe și creșterea EPS pentru Ahold Delhaize, toate în primul an de la închidere.

Contravaloarea achiziției va fi finanțată în proporție de 100% din datorie, iar tranzacția se preconizează că se va încheia în 2024, după îndeplinirea condițiilor de închidere obișnuite, inclusiv aprobarea autorităților de reglementare.

Frans Muller, directorul executiv al Ahold Delhaize, a declarat: „Ambele companii sunt în curs de a fi achiziționate: „Sunt foarte încântat să urez bun venit Profi în familia Ahold Delhaize Urmărim de ceva vreme traiectoria companiei și admirăm ceea ce echipa Profi a reușit să realizeze. Cred cu tărie că Profi are în față o cale de creștere interesantă și aștept cu nerăbdare să colaborez cu echipa pentru a ne consolida în continuare prezența în Europa Centrală și de Sud.”

Wouter Kolk, directorul general al Ahold Delhaize Europe & Indonesia, a declarat: „Ambele companii au fost înființate în anul 2009: „Aș dori să adresez un călduros bun venit întregii echipe Profi, suntem foarte încântați să o includem în familia noastră. Acest pas înainte ne fortifică poziția în Europa Centrală și de Sud, subliniază, de asemenea, încrederea noastră în potențialul acestei regiuni. Atât Mega Image, cât și Profi au servit cu succes clienții români în ultimele decenii, ceea ce s-a tradus printr-o loialitate și o creștere sporită. Prin alăturarea la familia noastră, combinația va beneficia de cele mai bune practici europene în domeniile digitalizării, aprovizionării, sortimentului local extins, infrastructurii și sustenabilității. Sunt entuziasmat de călătoria care ne așteaptă.”

Următorii pași. Tranzacția este supusă unor condiții, inclusiv autorizarea fuziunii în conformitate cu legile și  reglementările aplicabile în materie de concurență. Închiderea tranzacției este așteptată pentru 2024.

BofA Securities și Goldman Sachs au acționat în calitate de consilieri financiari ai Ahold Delhaize; CMS și GNP Guia Naghi & Partners au acționat în calitate de consilieri juridici.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

13 comentarii

 1. asta devine deja monopol….

  • Rămâne de văzut dacă se aprobă

  • Eete na? Chiar asa. Preferi sa ai ceva pemlinie moarta de la noi, decat sa avem de unde cumpara? 😂

  • Daca ar aparea ceva concurent gen Mega Gusti sau La Gusti, n-ar mai fi asa pericol de monopol, nu crezi? Hai, curaj.

  • @dacialogan
   profi nici nu e de la noi, nici nu e pe linie moarta
   in opinia mea, achizitia ar duce la reducerea concurentei, care ar duce la cresterea preturilor.

 2. pt unii e grele cuvintele: monopol inseamna sa-ti bati jos de piata cum vrei si in interesul tau, cu complicitatea autoritatilor corupte. Niciun magazin de profil alimentar nu este pe linie moarta in Romania, se cumpara exagerat si se arunca dupa cateva zile intre 25-50% din continut. Saracia pensionarilor mai tempereaza un mic aceasta risipa. Ei doar se bat, la propriu, pe reduceri. Foarte trist din pacate.

  • Nici eu nu-i inteleg, de ce atata bucurie ca cel mai important jucatpr din piata achizitioneaza un jucator mai mic
   Cu atat mai mult daca ne uitam la impozitele platite de mega

 3. Nu mă pricep, dar nu cred că e o veste grozavă când cel mai scump retailer din RO cumpără unul dintre cei mai „accesibili ca preț” retaileri

 4. La noi consiliul concurentei aproba orice. E vorba de corupție generalizata. Vom avea prin aceste fuziuni un singur preț per obiect (adică cel mai mare) Românii nu au decât de pierdut din această tranzacție.

 5. Nu. Daca politrucii numiti la consiliul concurentei de monstruoasa coalitie ar sti ce-i aia concurenta ar refuza achizitia.

  Din pacate probabil isi vor lua vile noi in loc…

 6. Avem neplăcerea sa aflăm această veste. Preturile de la Profi vor fi înlocuite de cele de la Mega, în condițiile în care acest antipatic și omniprezent Mega are cele mai mari prețuri dintre toate supermarketurile.