G4Media.ro

BREAKING Comisia Europeană propune tăierea a 7,5 miliarde euro din fondurile europene…

Sursa foto: Facebook / Viktor Orban

BREAKING Comisia Europeană propune tăierea a 7,5 miliarde euro din fondurile europene ale Ungariei până în 2027 din cauza corupției și încălcării statului de drept

Comisia Europeană a propus duminică Consiliului UE (format din reprezentanții statelor membre) tăierea a 65% din fondurile europene ale Ungariei pentru cele mai mari programe operaționale din cadrul politicii de coeziune, potrivit unui comunicat al executivului European.

Comisarul european Johanes Hahn a declarat că e vorba despre tăierea a 7,5 miliarde de euro, potrivit Deutsche Welle.

Pe lângă suspendarea fondurilor, Comisia Europeană a propus și interdicția ca vreun ban din bugetul UE să meargă spre fundații de interes public controlate de apropiați ai premierului Viktor Orbán.

Comisia Europeană a anunțat că Budapesta a făcut câteva propuneri legislative și administrative în sensul corect, care ”ar putea, în principiu, să rezolve problemele în cauză, dacă acestea sunt detaliate corect în legile și normele relevante și dacă sunt puse în aplicare în mod corespunzător”.

Cu toate acestea, Comisia arată că ”în așteptarea îndeplinirii etapelor-cheie de punere în aplicare, consideră că, în acest stadiu, există în continuare un risc pentru buget. Acest lucru explică decizia de astăzi și măsurile propuse, care iau în considerare, de asemenea, măsurile de remediere prezentate de Ungaria”.

Consiliul UE are la dispoziție o lună pentru a accepta sau respinge propunerea Comisiei. O decizie a Consiliului nu necesită unanimitate, ci majoritate calificată. Pentru a bloca decizia finală, Ungaria are nevoie de ceea ce se numește minoritate de blocare. Minoritatea de blocare trebuie să includă cel puțin patru membri ai Consiliului care să reprezinte peste 35% din populația UE.

Or, în acest moment nici un alt stat membru nu s-a poziționat de partea Ungariei. Mai mult: după ce Budapesta s-a poziționat de partea Rusiei în conflictul din Ucraina, guvernul Viktor Orban a fost izolat și de partenerii săi tradiționali din grupul Vișegrad (Polonia, Slovacia, Cehia și Slovenia).

Comisia Europeană a propus blocarea fondurilor cuvenite Ungariei în perioada 2021-2027 în baza legislației care condiționează fondurile UE de respectarea statului de drept, pentru a proteja interesele financiare ale UE.

Comunicatul Comisiei:

Comisia Europeană a propus astăzi Consiliului măsuri de protecție bugetară în temeiul regulamentului privind condiționalitatea. Aceste măsuri au ca scop asigurarea protecției bugetului UE și a intereselor financiare ale UE împotriva încălcării principiilor statului de drept în Ungaria.

În ceea ce privește decizia de astăzi, comisarul Johannes Hahn, responsabil pentru buget și administrație, a declarat: „Decizia de astăzi este o demonstrație clară a hotărârii Comisiei de a proteja bugetul UE și de a utiliza toate instrumentele pe care le avem la dispoziție pentru a asigura acest obiectiv important.”

Acest pas se bazează pe un dialog intens între Comisie și autoritățile maghiare în ultimele luni, care a dus la propunerea de către Ungaria a unei serii de măsuri de remediere pentru a răspunde preocupărilor identificate de Comisie atunci când procesul a fost lansat în mod oficial la 27 aprilie anul curent.

Aceasta urmează scrisorii pe care Comisia a trimis-o Ungariei, în care a prezentat măsurile pe care intenționa să le propună Consiliului, și măsurilor de remediere prezentate de Ungaria în scrisoarea din 22 august, completate de clarificări suplimentare într-o scrisoare din 13 septembrie.

Comisia a evaluat în mod amănunțit răspunsul Ungariei, analizând în special dacă măsurile de remediere abordează în mod adecvat constatările inițiale ale Comisiei. Pentru ca măsurile să fie considerate adecvate, acestea ar trebui să pună capăt încălcărilor principiilor statului de drept și/sau riscurilor pe care le creează pentru bugetul UE și pentru interesele financiare ale Uniunii.

Concluzia Comisiei este că măsurile de remediere propuse ar putea, în principiu, să rezolve problemele în cauză, dacă acestea sunt detaliate corect în legile și normele relevante și dacă sunt puse în aplicare în mod corespunzător.

În așteptarea îndeplinirii etapelor-cheie de punere în aplicare, Comisia consideră că, în acest stadiu, există în continuare un risc pentru buget. Acest lucru explică decizia de astăzi și măsurile propuse, care iau în considerare, de asemenea, măsurile de remediere prezentate de Ungaria.

În această etapă, Comisia propune următoarele măsuri:

 • O suspendare a 65% din angajamentele pentru trei programe operaționale din cadrul politicii de coeziune.
 • O interdicție de a încheia angajamente juridice cu trusturile de interes public pentru programele puse în aplicare în gestiune directă și indirectă

Consiliul are acum la dispoziție o lună pentru a decide dacă adoptă aceste măsuri, cu majoritate calificată. Această perioadă ar putea fi prelungită cu cel mult încă două luni în circumstanțe excepționale.

Între timp, Comisia va monitoriza situația și va informa Consiliul cu privire la orice element relevant care ar putea avea un efect asupra evaluării sale actuale. Ungaria s-a angajat să informeze pe deplin Comisia cu privire la îndeplinirea principalelor etape de punere în aplicare până la 19 noiembrie.

Context. Regulamentul privind un regim general de condiționalitate pentru protecția bugetului Uniunii asigură protecția bugetului UE în cazurile în care încălcările principiilor statului de drept afectează sau riscă să afecteze în mod grav buna gestiune financiară a acestuia sau protecția intereselor financiare ale UE într-un mod suficient de direct. Acesta se aplică din ianuarie 2021. De atunci, Comisia monitorizează situația în toate țările UE și colectează informații relevante.

La 2 martie 2022, Comisia Europeană a adoptat orientările sale privind regimul general de condiționalitate. Orientările explică în detaliu modul în care Comisia va aplica regulamentul, inclusiv modul în care vor fi protejate drepturile destinatarilor finali și ale beneficiarilor de fonduri UE.

Procedura în cazul Ungariei este prima procedură în temeiul regulamentului. Comisia continuă să monitorizeze informațiile din toate sursele relevante, pentru a identifica posibile încălcări relevante ale principiilor statului de drept.

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

35 comentarii

 1. Ai invins Orban! 🤣🤣🤣🤣

 2. Rusia a luat-o peste bot în Ucraina, acum Ungaria pierde fondurile. Dictaturile iau bătaie peste tot.

 3. O sa se intample fix opusul a ceea ce predica. Vin acum chinezii sa investeasca. Ungaria va fi in curand o natiune multiculturala, multietnica si multiconfesionala. Nu o sa aibe cum sa ii respinga ca isi vor trage definitiv presu de sub picioare.

  • Da una e sa vină chinezii care vor să facă un biznis și altă cînd vin bronzați puturoși scandalagii din Africa!!

 4. Merg și la vot pentru asta

 5. Mulți propagandisti sunt tăiați de pe statul de plată. Inclusiv Marga ardeleanu

 6. Eu sunt gata să pun pariu că, asemeni lui Ceaușescu care a renunțat la clauza națiunii celei mai favorizate înainte să i-o reteze congresul american, tot așa și Orbán o să facă pe cocoșul și-o să cotcodăcească verzi și uscate. :)))))

 7. Sa vezi ce o sa pice forintul. Sa vedem daca mai sare pestele lui Orban in ajutor. Ca orice dama de companie care se respecta si el are un peste: Putin.

 8. Astia chiar vor sa se bage peste povestea de dragoste dintre Viktorash si banul european, cu jumatate dintre unguri in rolul fraierului care tine lumânarea.
  Viktorash hai tata cu victimizarea aia ca esti cel mai bun.

 9. Cea mai buna soluție, le tai fondurile! E valabil și pentru noi dacă o tot lalaim cu pensiile speciale, cu salariile bugetare, cu justiția.. .

 10. Devine o tara ca toate celelalte supuse Rusiei…

 11. La mulți din E Europei s-au dat bani mulți știind că,într-un fel sau altul,nu o să fie cheltuiți ci se vor întoarce la sursă!motive se găsesc oricând!(la politicienii noștri)!

 12. IN SFARSIT !

 13. Ii astept acum pe cateii din UDMR sa schelalaie impotriva Comisiei Europene in apararea „taticului” lor ! :((

 14. Gusterilor radeti de Ungaria??!!! Pai uiti va la investitiile straine , 7.5 mld sunt bani de buzunar!!
  Ia vedeti cati bani a incasat Romanica, apoi dati din clanta!!
  UE o sa taie de la toti pe diferite motive, taie de unguri, taie de la polonezi ,taie de la romanasi, si da la Ucrainieni!!
  De unde credeti ca are UE bani sa sprijine raz.bo.iul, v ati intrebat gusterilor??!!

  • Guster ii taica-tu care te-a nascut. Trompeta ruseasca!

  • Poate la progresei nasc barbatii , la oamenii normali nasc femeile!!!

  • Istoricul Ungariei in Uniunea Europeana, arata ca Ungaria va primi si aceasta transa .
   Fostul presedinte Traian Basescu, a aratat de mai multe ori cine sunt parlamentarii din UE.
   Practic, obiectivitatea UE in raport cu statele componente, o resimte Romania pe propria piele .
   Dar comportamentul UE fata de statele componente, este si in functie de verticalitatea liderilor , a parlamentarilor europeni, din acestea .
   Ori pe plan extern, liderii, parlamentarii Romaniei, nu se pot compara cu cei din Ungaria, Polonia, Cehia, Slovacia .
   Pt ca la noi ,, Capul ce se pleaca, sabia nu l taie „, zicala unica in lume, doar la noi .

  • Impreuna cu banii din PNRR fac cam 10% din PIB. Adica undeva la 25%-30% dintr-un buget public anual, bani de care Ungaria avea nevoie anii astia ca de aer, datorita problemelor economice complicate pe care le are.

   O sa ii usture al naibii de tare, ca, fara banii astia, au nevoie sa se imprumute miliarde de euro de pe piata libera. Si situatie a maro si la ei, se imprumuta deja la dobanzi foarte mari, ca si Romania de altfel. Si, dupa taierea fondurilor europene, imi e ca o sa ne ia cu mult la rata dobanzii cu care se imprumuta. Ca le mai dau doar camatarii.

   P.S. Ca sa inteleaga cineva cat de bine merge Ungaria sub Orban. Acum 15 ani era o diferenta clara intre Ungaria si Romania la orice indicator macro-economic. Acum nu mai e aproape nicio diferenta, inclusiv decalajul de PIB/capita l-am recuperat rapid. Dincolo de aspectul mai ingrijit al satelor si de reteaua de autostrazi bine pusa la punct, ranjeste realitatea cam hada. Tara stagneaza economic sub Orban si nici semne bune nu se vad. Blocarea fondurilor europene si retragere a doi-trei investitori strategici i-ar pune la pamant.

 15. trebuie sa taie toate fondurile ungariei. orban e un corupt mizerabil, iar mare parte din bani ajung la rusi. sa il lasi pe hotul de orban si clica de corupti nazisti sa ajunga la bani e o palma data UE si democratiei. ca sa nu vorbim si de cizilizatie.

 16. Comisia asta îşi are locul undeva în mijlocul Atlanticului. :)))

 17. UE = Dictatura ‘democratica”!!!

 18. Masura e prea slaba ! Trebuie sa i se taie toti banii ! Singura garantie ca banii UE nu vor ajunge in buzunarele familiei sale si a grupului mafiotic ce-l sustine este ca Viktor Orban sa fie inlaturat de la putere de insusi corpul electoral maghiar, prin vot democratic. Nici atunci nu e sigur ca nu va ajunge altul ca el la conducerea guvernului. Cam asa stau lucrurile si in Romania, dar pe aceasta tema Comisia Europeana este inca in adormire.

 19. trebuie taiate toate fondurile ue catre ungaria. alfel micul hot orban le da mai departe la rusi.

 20. 💪🇪🇺💪🇪🇺💪🇪🇺💪🇪🇺💪🇪🇺💪🇪🇺💪🇪🇺💪🇪🇺👍👍👍👍👍👍👍🙌🤘👏🙌🤘👏🙌🤘👏🙌🤘👏…toti 💩fascisti , 💩rasisti 💩iredentisti si sovini fidesz in frunte cu fetita sefa orban au liber sa stea in genunchi in fata lui putler cu gaurile deschise păntru gaze…‼️‼️‼️‼️‼️😂🤣😂🤣😂🤣😂🤣😂

 21. Eu vad aici 2 scenarii:
  1. scenariul Poloniei, adica dupa ce au indeplinit tot ce a cerut CE, au luat o teapa magistrala prin faptul ca CE nu le-a mai virat banii promisi. Polonia a promis ca de acum incolo ca va bloca orice decizie UE.
  2. in urma discutiilor si negocierilor (finalizate), pana la termenul din noiembrie Ungaria v-a adopta legile cerute de UE, si v-a primi banii PNNR (poate mai putin acea treime din bani despre care se vorbeste in articol).
  Polonia, la doar o ora dupa anuntarea intentiei de a bloca 30% din PNNR-ul Ungariei, a spus ca va sprijinii la maxim Ungaria sa-si obtina banii cuveniti.
  Platile sumelor pentru perioadele anterioare sunt in grafic. Opozitia ungara este disperata pentru ca a depus mult efort ca Ungaria sa nu primeasca niciun eurocent.
  De mentionat ca acesti bani NU sunt ai UE sau CE, nu sunt bani adusi de acasa de decidentii bruxellezi, ci sunt luati ca imprumut de UE, drept urmare, nu au niciun drept sa blocheze, sa conditioneze platile catre tarile membre. Cea ce fac este santaj pe fata. Pacat, se pare ca vor sa distruga Uniunea prin orice mijloace.

  • sa imprumute direct ungaristanu bani…‼️‼️🤣😂🤓🤓🤓🤓🤓🤓🤨🤨🤨🤨🤨🤨

 22. Nu ma bucur de raul altuia. S-ar putea sa fim noi alta data in situatia asta. Sper ca vor face ce trebuie ca sa remedieze situatia. Asa face U.E cand ceva nu I convine, strange cu usa….sper ca vor reglementa situatia pana la urma.

  • lasati vrajelile pentru fraieri 😂😂😂😂….orban il ajuta pă putler sa stranga cu usa europa, ordinea democratica si nato🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬