G4Media.ro

BREAKING Criză politică: ALDE a votat ieșirea de la guvernare și alianță…

BREAKING Criză politică: ALDE a votat ieșirea de la guvernare și alianță electorală cu Pro România pentru susținerea lui Mircea Diaconu la prezidențiale. ALDE va vota moțiunea de cenzură anti-PSD

Conducerea ALDE a votat luni după-amiază ieșirea de la guvernare și demisia imediată a miniștrilor. Informația, publicată inițial de G4Media.ro, a fost confirmată de Călin Popescu Tăriceanu într-o declarație de presă, în care a mai spus că el a renunțat la candidatura la prezidențiale.

Ca urmare a declanșării crizei politice, PSD trebuie să meargă la vot în Parlament în 45 de zile pentru a prezenta noii miniștri rezultați în urma schimbării compoziției guvernamentale.

Tăriceanu a spus și motivul ruperii coaliției de guvernare: ”Noi nu putem să cauționăm în continuare măsuri precum OUG 114, nu putem merge mai departe cu construcții bugetare nefuncționale. Blocajul l-am constatat atât la nivel local, cât și la nivel central”.

Șeful ALDE a mai spus că partidul său va vota moțiunea de cenzură împotriva guvernului Dăncilă.

În aceeași ședință, conducerea ALDE a votat și constituirea unei alianțe electorale cu Pro România pentru susținerea candidatului independent Mircea Diaconu.

Ca urmare a votului de azi, trei miniștri ALDE vor ieși din guvern (Anton Anton – Energie, Grațiela Gavrilescu – Mediu, Viorel Ilie – ministrul pentru relația cu Parlamentul), dar Ramona Mănescu (Ministerul de Externe) ar putea rămâne alături de Viorica Dăncilă.

VIDEO Declarațiile lui Tăriceanu:

Declarații complete ale lui Călin Popescu Tăriceanu:

Azi la 10.00 dimineață am fost la o întâlnire cu dna Dăncilă, am discutat despre rămânerea la guvernare. Am așteptat de la dna premier să-mi spună dacă are în vedere un plan articulat – nou program de guvernare, o echipă restructurată la guvern, un număr redus de secretari de stat. La toate aceste întrebări la care așteptam un răspuns favorabil nu am avut nici un fel de contrapropunere.

I-am spus doamnei premier că le voi prezenta colegilor situația

Colegii au luat hotărârea de a se renunța la continuarea guvernării alături de PSD

Noi nu putem să cauționăm în continuare măsuri precum OUG 114, nu putem merge mai departe cu construcții bugetare nefuncționale. Blocajul l-am constatat atât la nivel local, cât și la nivel central”.

Am încercat vreme îndelungată să credităm această guvernare. ne despărțim azi civilizat, urăm PSD și doameni premier misiune cât mai ușoară în cotninuare

Trecem în Opoziție

Am renunțat la candidatura la prezidențiale pentru a nu se mai spune că am părăsit coaliția din acest motiv

Luni voi demisiona de la conducerea Senatului

Le-am propus colegilor să îl sprijinim la prezidențiale pe Mircea Diaconu. Cred că e nevoie de un candidat independent, suntem dispuși să îi acordăm sprijinul logistic, și dacă e considerat util, foarte bine

Am discutat acest lucru și cu Pro România, și el s-a declarat de acord să îl sprijine

Am votat azi o Alianță electorală ALDE și Pro România pentru susținerea lui Mircea Diaconu

Q: Ramona Mănescu nu-și dă demisia?

A: Azi, conducerea a decis retragerea miniștrilor din guvern. Cei care nu vor face acest lucru vor suporta concesințele – excluderea din partid. Dar eu nu am informații în acest sens

Am văzut apelul pe Facebook al doamnei Dăncilă, face un apel la racolarea membrilor noștri  și ne face pe ceilalți lași. Eu am făcut apel la Dăncilă să vină în fața Parlamentului și mi-a spus că nu are curaj. Deci lucrurile sunt clare

Q: Ce faceți la moțiunea de cenzură?

A: E simplu: ce face un partid de opoziție. Votăm moțiunea de cenzură.

Vom acționa coordonat în Parlament, inițial am vrut grup parlamentar comun, dar experiența ne arată că e mai avantajos să fim grupuri separate. Ne vom coordona politic

Q: Ați discutat cu Ponta să vă susțină la prezidențiale?

A: Da, am discutat. Evaluările ne-au arătat că există o așteptare pentru un alt tip de candidatură. Pentru mine e mai important ALDE decât candidatura mea. Și am vrut să demonstrez că nu candidatura mea ne desparte de PSD. Uite că nu e.

Q: I-ați reproșat premierului colaborarea cu Iohannis?

A: O serie de întrebări legate de o înțelegere tacită între palate circulă, e un element care ne-a ridicat niște semne de întrebare. Într-o coaliție, dacă n-ai încredere în partenerul de dialog, lucrurile nu pot funcționa. Încrederea mea a fost grav zdruncinată de faptul că o serie de decizii ale premierului au fost luate fără consultarea mea, dar cu consultarea președintelui. Exista o agendă dublă.

Q: Cum va vota ALDE la OUG 114 și recursul compensatoriu?

A: La OUG 114 sunt unele prevederi care trebuie să rămână, cu altele nu suntem de acord. Cred că o putem modifica pentru a elimina prevederile care au creat o nemulțumire amplă

Q: Rectificarea bugetară, spuneați că e nerealistă.

A: Da, e nerealistă. Nu se închidea bugetul cu 9 miliarde prin niște ”soluții miraculoase”. În noiembrie se face altă rectificare. Veniturile sunt mai mici decât cheltuielile. Am atras atenția că bugetul e nerealist construit. S-a dat peste tot și nu s-a încasat suficient, așa s-a ajuns la deficitul de 9 miliarde de lei

Cred că prima responsabilitate de a da explicații e a ministrului de Finanțelor. Există și măsuri, dar ele nu sunt simpatice

Q: Au fost și abțineri?

A: Da, doi colegi care s-au abținut și 9 au votat împotrivă. L-am ascultat pe Mircea Diaconu și m-a impresionat și m-a convins. Cred că e o bună alternativă. El va putea fi președintele tuturor românilor.

Q: V-a spus argumentele?

A: Mi-a spus că nu are majoritatea în parlament, i-am spus că putem avea majoritate prin negocieri, indiferent de simpatii și antipatii.

Foto: Tariceanu (Inquam / Octav Ganea)

Vom reveni

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

16 comentarii

 1. Tic tac tic tac!

 2. Cainii nu pleaca de la macelarie decat daca se inchide.
  La fel si javrele.

  • Prietene, jignești „javrele” comparându-le cu această zdreanță umană, această creatură incoloră/inodoră/insipidă , acest fake.cpt. !…O minte bolnavă care, culmea, până deunăzi (poate și acum !), avea/are prozeliți !. Să nu uităm totuși, dragii mei, că delictul de SPERJUR se pedepsește cu…PUȘCĂRIA !…RAHOVA te așteaptă (încă !), ex-prezidențialule !…:))))))

 3. Faptul ca Ramona Manescu nu demisioneaza de la Ministerul de Externe din guvernul PSD, este semn al fidelitatii neabatute a adevaratilor PNL-isti, fata de aliatul lor dintotdeauna – PSD.

 4. Exact,care guvernare,mult zgomot pentru nimic,ALDE =zero la fel ca PSD !

 5. Si nu degeaba Iohannis a acceptat-o pe Ramona Manescu, ca ministru, inca de la prima nominalizare: prietenul la nevoie se cunoaste.

 6. „Supces!” 😉
  Valabila aia cu macelaria.

 7. Vai, ce-o sa se aleaga de Tarisoara asta fara ALDE la guvernare?!
  Oportunistul Tariceanu nu mai e ingrijorat de soarta Tarisoarei, acum suparat ca Veorica NU l-a sustinut la prezidentiale, Tariceanu si-a luat cele cateva jucarii-4,2% si a fugit de la guvernare!
  NU mai candideaza nici la prezidentiale, si ce-i mai placea, un amarat de 4,2% l-ar trimite definitiv pe centura neagra a politicii!
  Javra oportunista, fara pic de caracter!

 8. Nu-l inteleg pe Tarficeanu! Pai nu da DNA imediat peste el daca a ramas descoperit?!

  • Atât timp cât ști că ești nevinovat, nu are de ce să-ți teamă. Și nici să te ții cu dinții de scaun..

 9. sobolanul politic tericeanu, tzucalarul politic al lui dragnetti a dat foc la tara si acum spala putina.
  sa se realga cu sobolanul politic ponta. sa ramana in parlament, sa fie imun, si sa fure ca inecatii.

 10. cine e candidatul sobolanilor politici ? alt sobolan poltic, un cacanar fripturist.

 11. Javra mare Motocicleanu, javre si cei de langa el, din anturajul sau politic. Tot la puscarie ajunge, varza ii facem la vot! In rest…cunoastem vechea alianta: pnl + psd = usl. Stim ce avem de facut la alegeri, no problem.

 12. Nenea moliceanu, te-am avertizat : barca proRomania e făurită.
  De fapt pentru matale toate bărcile ” ie ” gaurite.
  Mai puțin aia de te duce la Rahova.
  P. S. Un2% pt diaconu mi se pare un scor mare.
  P. P. S. Si pentru alde maxim, maxim am zis, tot 2% la următoarele 2 tururi. De scrutin, nu de alea de-ti plac matale

 13. Doar nu vrei sa scapi mai Neica Nimeni !