G4Media.ro

BREAKING Agenția Europeană pentru Medicamente: Beneficiile vaccinului AstraZeneca în prevenirea COVID-19 depășesc…

BREAKING Agenția Europeană pentru Medicamente: Beneficiile vaccinului AstraZeneca în prevenirea COVID-19 depășesc riscurile. Acest vacccin s-a dovedit foarte eficient / Oamenii trebuie să știe că pot apărea efecte adverse

Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) a concluzionat, miercuri, că beneficiile vaccinului AstraZeneca în prevenirea COVID-19 depășesc riscurile și efectele adverse.

„Comitetul pentru siguranță (PRAC) a confirmat că beneficiile AstraZeneca în prevenirea COVID-19 depășesc riscurile și efectele adverse. (…) Acest vaccin s-a dovedit foarte eficient, vaccinarea este extrem de importantă și trebuie să folosim vaccinurile pentru a combate efectele devastatoare ale pandemiei”, a anunțat șefa EMA, Emer Cooke, într-o conferință de presă.

Reprezentanții EMA au precizat că cheagurile de sânge ar trebui catalogate drept „efecte secundare foarte rare ale vaccinului Vaxzevria (noua denumire a vaccinului AstraZeneca, n.red.)”.

„Datele prezente nu ne-au oferit o cauză precisă pentru apariția acestor cheaguri de sânge. Poate fi vorba despre un răspuns imun. Comitetul de siguranță nu recomandă măsuri specifice”, au subliniat oficialii EMA.

Agenția Europeană pentru Medicamente menționează că oamenii trebuie să știe că pot apărea efecte adverse la două săptămâni de la vaccinare, dar că nu va modifica recomandarea de vaccinare cu AstraZeneca.

Într-un comunicat de presă, EMA reamintește profesioniștilor din domeniul sănătății și persoanelor care primesc vaccinul să rămână conștienți de posibilitatea apariției unor cazuri foarte rare de cheaguri de sânge combinate cu niveluri scăzute de trombocite din sânge care apar în decurs de două săptămâni de la vaccinare. Până în prezent, majoritatea cazurilor raportate au apărut la femei sub 60 de ani în decurs de două săptămâni de la vaccinare. Pe baza dovezilor disponibile în prezent, nu au fost confirmați factori de risc specifici.

Persoanele care au primit vaccinul ar trebui să solicite asistență medicală imediat dacă dezvoltă simptome ale acestei combinații de cheaguri de sânge și trombocite scăzute din sânge, precizează sursa citată.

PRAC a efectuat o revizuire aprofundată a 62 de cazuri de tromboză a sinusului venos cerebral și a 24 de cazuri de tromboză venoasă splanchnică raportate în baza de date a UE privind siguranța medicamentelor, începând din 22 martie 2021, dintre care 18 au fost fatale. Cazurile au fost raportate din spațiul european și Marea Britanie, unde aproximativ 25 de milioane de persoane primiseră vaccinul.

Agenția Europeană pentru Medicamente a precizat că va monitoriza în continuare cazurile de reacții adverse raportate după vaccinare.

sursa foto: Voanews.com

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

33 comentarii

 1. Efecte adverse pot aparea si cind traversam strada . Agentia asta de rahat nu spune nimic nou . Mai e cineva care nu intelege faptul ca scursurile imbuibate din institutiile publice ale lumii acesteia nu pot garanta nimic cetateanului care le plateste beneficiile imense ?!
  Va imaginati ca exista vreun astfel de imbuibat care va plati de nou un decedat din cauza efectelor adverse ale vreunui vaccin ?!
  Sintem pe cont propriu oameni buni …… Intelegeti odata .

  • Eu nu înțeleg cum poate un om obișnuit sa își dea seama ca are trombocite scăzute în sânge combinate cu cheaguri…

  • @Cineva – Nu poti. Dar poti sa te duci sa faci o hemoleucograma.
   @Adrian Popescu – Cel mai probabil, efectele adverse la femeile sub 60 de ani (media e probabil mult mai mica, dar au dat varsta asta de siguranta) se pare ca are legatura cu anticonceptionalele, care, fie vorba intre noi, au o mie si una mai multe efecte adverse decat vaccinul asta, da’, mno, tre’ sa „facem galagie”. In afara de asta, nu-ti inteleg indignarea. Esti liber sa refuzi vaccinul astrazeneca, nu te obliga nimeni sa-l faci.

  • * Cel mai probabil, efectele adverse la femeile sub 60 de ani (media e probabil mult mai mica, dar au dat varsta asta de siguranta) au legatura cu anticonceptionalele, care, fie vorba intre noi, au o mie si una mai multe efecte adverse decat vaccinul asta, da’, mno, tre’ sa „facem galagie”. In afara de asta, nu-ti inteleg indignarea. Esti liber sa refuzi vaccinul astrazeneca, nu te obliga nimeni sa-l faci.

   Scuzati dezacordul din prima postare, era mult mai detaliata si in final am decis sa o reduc si n-am observat greselile*

  • Mulțumesc, Kafka!

  • @Kafka, sugerezi că la x zile după vaccinare să mă duc să fac homoleucograma?
   La câte x zile? Și dacă înainte de x zile fac comoție? Sau să mă duc după comoție?
   Sau doar după rapell?
   Sau, sau sau!…
   Percepția este până la urmă personală, la nivel de individ!
   Părerea mea este că J&J a tras iară un tun mediatic înaintea lansării propriului produs! E recunoscut faptul că fac astfel de campanii…
   Dl Popescu părea ok in anumite postări…
   Acum, probabil e in panică că e vaccinat AZ.
   PS sunt vaccinat cu AZ de 3 săptămâni și până în mai la rapel, mai vin „analize EMA”! Probabil că voi efectua și rapelul idem. No problem.

 2. Prospect Pfizer – https://www.ema.europa.eu/en/documents/product-information/comirnaty-epar-product-information_ro.pdf
  Locul preferat este mușchiul deltoid, în partea superioară a brațului. Vaccinul nu trebuie injectat intravascular, subcutanat sau intradermic.
  „4.4 – Trombocitopenie și tulburări de coagulare
  În mod similar altor injecții intramusculare, vaccinul trebuie administrat cu prudență persoanelor cărora li se administrează tratament anticoagulant sau celor cu trombocitopenie sau orice tulburare de coagulare (de exemplu hemofilie), întrucât în urma administrării intramusculare la aceste persoane pot să aparăhemoragii sau echimoze.’

  Prospect Astra Z – https://www.ema.europa.eu/en/documents/product-information/vaxzevria-previously-covid-19-vaccine-astrazeneca-epar-product-information_ro.pdf
  Vaxzevriase administrează doar intramuscular, preferabil în mușchiul deltoid din parteasuperioară a brațului.Vaccinul nu trebuie injectat intravascular, subcutanat sau intradermic.
  4.4 – Trombocitopenie și tulburări de coagulare.
  O combinaţie de tromboză şi trombocitopenie, în unele cazuri însoţită de sângerare, a fost observată foarte rar, după vaccinarea cu Vaxzevria. Aceasta include cazuri severe care se prezintă cu tromboză venoasă, inclusiv înlocuri neobişnuite, cum ar fi tromboză la nivelul sinusului venos cerebral, tromboză la nivelulvenei mezenterice, precum şi tromboză arterială, concomitent cu trombocitopenie. Majoritatea acestor cazuri au apărut în primele şapte până la paisprezece zile de la vaccinare şi s-au constatatla femei cu vârsta sub 55 de ani, însă acest lucru poate reflecta utilizarea crescută a vaccinului la această populaţie. Unele cazuri au avut un rezultat letal.

  • Mulțumesc!

  • @cineva
   Schepsisul este si tehnica de folosire a seringii – daca di. greseala nimereste unde nu trebuie poate duce, in mod exceptional a aparitia trombozei care, aie ea, in mod exceptional poate fi gravai! Si asta e valabil la orice vaccin sau „injectie”!

 3. * Cel mai probabil, efectele adverse la femeile sub 60 de ani (media e probabil mult mai mica, dar au dat varsta asta de siguranta) au legatura cu anticonceptionalele, care, fie vorba intre noi, au o mie si una mai multe efecte adverse decat vaccinul asta, da’, mno, tre’ sa „facem galagie”. In afara de asta, nu-ti inteleg indignarea. Esti liber sa refuzi vaccinul astrazeneca, nu te obliga nimeni sa-l faci.

  Scuzati dezacordul din prima postare, era mult mai detaliata si in final am decis sa o reduc si n-am observat greselile

  • Uite, eu zic ca tulburările de coagulare sunt o frecventa reacție adversa indusa de vaccin prin mecanismul de stimulare imunitara si/sau de recunoastere a non-selfului (fie proteina exprimata, fie polietilenglicolul).

   Doar ca persoanele mai în vârstă au prescripții pentru anticoagulante (ex aspirină) si de-asta fac coagulare intravasculara diseminata (trombi) mai rar post-vaccin.

   Eu am diploma de doctor-medic si doctorat in științe medicale. Tu?

  • @in mod sigur ai dreptate fără tăgadă
   Nu sunt medic. Daca esti medic ai toata stima mea si daca am gresit impartasind parerea unui alt medic, am sa-mi asum critica.
   Insa limbajul pe care l-ai folosit excede cu mult intelegerea profanilor. Plus ca ne spui la modul foarte general „sunt o frecventa reacție adversa indusa de vaccin”. Ce inseamna frecventa? Vorbesti doar de acest vaccin sau de vaccinuri in general?
   PS: Eu doar incerc, cu minte deschisa spre stiinta, sa inteleg daca vaccinul astrazeneca in special are nevoie de mai multe precautii decat un vaccin obisnuit.
   PSS: Am facut vaccinul astrazeneca – 55 ani

  • Pai bine @kafka… noi cei peste 50 nu mai avem nevoie de anticoncepționale! 😜😁
   Glumesc, desigur.
   Partea nasoala este că NU s-a emis nimic concret în legătură cu tipologia cazurilor susceptibile de a avea astfel de reacții!
   Decât mizeria de comunicare ” riscurile sunt mult mai mici decât riscul MORȚII de boală”! Dar există!
   Păi cine, voluntar, își asumă un risc la vaccinare când nu a avut boala, se protejează, poate nu iese din casă, citește că e și varianta soft a bolii….!?
   Părerea mea este că nu asta este varianta corectă de comunicare..
   Sunt multe de spus…

  • Domnule tăgadă, nu contest spusele dvs, doar întreb: politilenglicolul este componenta doar acestor vaccinuri?
   Personal, nu iau NICI UN MEDICAMENT de 15 ani! Din motive de reacții alergice, la care nu mi-a confirmat nimeni nimic… Decât am constatat: aspirină, ibuprofen, kinina, antinevralgic, diverse băuturi asociate.
   Sunt vaccinat AZ de 3 săptămâni.
   Mulțumesc

  • @Reborn – Comentariul de mai sus era de fapt o corectura, postata gresit, la un raspuns dat lui Adrian Popesc de mai sus (am tinut sa precizez pentru ca pare ciudata exprimarea in el)
   Ce voiam eu sa spun, una peste alta, e ca fiecare analizeaza, judeca si isi face propria alegere. Nu obliga nimeni pe nimeni sa faca astrazeneca.
   Am stat de vorba cu un medic, am intrebat care e treaba cu astrazeneca si de ce sunt in mass-media povestile astea, iar el mi-a explicat ca nu se stie sigur, dar ar putea avea legatura cu tratamentul cu anticonceptionale al femeilor (apropo de reactiile adverse la femeile tinere) si mi-a spus sa citesc prospectul si sa decid pentru mine.

 4. FRATE! SUNTETI UCIGASI ?!?
  ASTIA, CARE FAC PARTE DINTR-UN CONSORTIU CU CIFRA DE AFACERI DE 4 ORI BUGETUL SUA,VA SPUN CA AVETI PROBLEME DACA VI-L ADMINISTRATI ,IAR VOI SUGERATI CA RISCURILE SUNT MINIME IN COMPARATIE CU BENEFICIILE ?!?
  INSEAMNA CA A-TI PRIMIT „CASCAVAL” SI TREBUIE SA RASPUNDETI PENAL.
  GRESESC?

  • S-o dat drumul la 1 an dupa pandemie. Cred ca are legatura cu proteina spike. In mod normal un vaccin se studieaza 5 ani nu unul. Dar nu aveau de ales. Designul se poate face intr-o zi ca la un site web, daca e o ruda a unui virus cunoscut. Testarea dureaza 5 ani.
   Apoi mai este si vaccinul trivalent, cu probleme mult mai grave (se recomanda sa se faca vaccinul pentru fiecare boala separat, sau administrarea lui la o varsta mai mare care scade riscurile).
   Whatever, alegeti-va singuri soarta. AstraZeneca+Aspenter(preferabil intrebati si medicul) ori Covid-19 generic, sau cu mutatii.
   Frica se combate prin cunoastere nu lasitate!

 5. Este OBLIGATORIU ca fiecare efect advers probabil al unui produs farmaceutic să fie adus la cunoștința oamenilor și la fel de necesar este ca fiecare om să decidă singur, fără condiționări sau amenințări, mai mult sau mai puțin voalate, dacă folosește sau nu produsul respectiv. Orice altă discuție este inutilă și produce mai mult rău decât bine.

 6. Dumnezeule!!!
  Cred ca este o premiera sa vad niste comentarii chiar folositoare si oameni chiar politicosi in special intr un articol cu o tema controversata in perioada asta.
  There is hope…….

  • Este o știre care a trecut pe sub ” radar”. Oră nepotrivită pentru trolli.
   Vezi la ora asta ce e pe subiect…! 😜😁
   PS. Ai dreptate. Parca altfel interacționezi cu oamenii!

 7. Toate medicamentele au si contraindicații sau reacții adverse ca dacă te apuci sa citești prospectul de la majoritatea lor te ingrozesti , dar nu-i așa că românul oricum nu citește nimic ? Nici măcar Contracte de orice fel doar rețele de socializare , cam asta este toată „cultura” mai nou in toata lumea ! AstraZeneca, cu acest vaccin am fost vaccinata și sunt absolut in regula.

  • Sinteti in regula , probabil , pe exterior . In interior cum sinteti ? Si ce instrumente/metode aveti la indemina sa constatati starea interioara ?

  • Domnu’ Popescu! Nu mai panicați!
   V-a zis @kafka să vă faceți leucogramă.
   Nu știm când, nu știm dacă…
   În schimb, @Nman v-a informat că dacă nu s-a realizat corect vaccinul, mai aveți o vineri, ca să va faceți leucogramă.
   Eu voi face rapell AZ în mai. Toate bune!

 8. oamenii astia repeta ca un papagal ce li se spune de sus… beneficiile depasesc… daca ai patit tu asta, asta e, ai fost unul dintre cei alesi sa moara 🙂

  intre timp, se fac studii etice pe Sputnik, cica nu e bun vaccinul pentru ca angajatii centrului Gamaleya au fost ‘indemnati’ de sefi sa se inscrie la testare, va dati seama ce motiv au gasit tot acesti oameni sa nu il aprobe si sa o mai lungeasca putin

  intre timp, noi ne riscam viata cu asta, nu e ok, trol rus sau nu, tot nu e ok, daca e mai bun ala din China, sau din Rusia sa se foloseasca, nu sa ne chinuim cu asta, mai ales de unde, din UK, care si-au batut joc de noi acum 2 ani, si acum 4 cu brexitul… „ne-am saturat ca europenii sa mai profite de noi”… ma rog, fratilor, astia EMA au ajuns mai rau ca ala de la OMS, azi era buna masca, maine nu era

  • … finalul apoteotic!!! 🤣🤣🤣🤣
   UK, brexit, OMS, masca!!!
   De obicei se numesc idioți utili, în paradigma FB. Decât că aici nu este FB!
   UK, 22 mil de vaccinare AZ!
   Acum 3 zile, nici un MORT de cov.
   Hai siktir cu „analizele”!
   Să te chinui in continuare cu FB.
   Că mintea a rămas acolo!

 9. @ kafka

  Multumesc pentru precizari .
  Cu siguranta decizia este numai si numai la mine .

 10. @in mod sigur ai dreptate fără tăgadă

  Eu cunosc medici chirurgi in spitale orasenesti care opereaza cel mult de apendicita . Toate celelalte cazuri le trimite la spitalul judetean . Asta in conditiile in care are salariu cu foarte putin sub chirurgul care opereaza la spitalul judetean .
  Tagma medicilor este plina de neaveniti ( sau bineveniti numai pentru beneficii nu si pentru implicare in tratarea pacientilor ) . Cum faceti sa ii scoateti afara din sistem pe astia ?! Caci va fac de rusine si va strica imaginea ….. Si le cad prada oamenii simpli , nevinovati si lipsiti de elementare cunostinte medicale .

 11. Îndemnul la vaccinare cu A.Z. se adresează și pt. cele 18 familii care au pierdut un om drag din cauza vaccinului de mai sus?!!!!

  • Marcelitto, aici este și dilema mea in legătură cu mesajul tuturor ” medicalilor mondiali și naționali”: dezavantajul MORȚII din cauza, nu datorită, vaccinului, este net pozitiv riscului de a Muri de covid!
   Un mesaj mai cretin și mai lipsit de umanitate nu am mai întâlnit!!! Din partea tuturor „organismelor” de sănătate publică!

 12. …prea mulți pe pagină.
  Prea greu cu filtrele.
  La ora închiderii….
  @ Kafka, e ok, doar că nu se poate realiza un dialog în timp real cu politica ” redacție”.
  Idem cu dl Popescu.
  Mulțumim @Nman. Oare mi-a făcut corect vaccinul? 😜🤔
  În rest, să ne citim sănătoși in continuare!

  • cu placere :-), nu te flata prea mult! Cred ca ai mai multe sanse sa castigi la loto!
   Acuma ce sa spun, preiau si eu de la case mai mari(de presa) si sper sa nu fi fost interpretat gresit, acuma nu mai pot sa-i dau delete: E doar un aspect luat in discutie intre atâtea altele(in fr, de catre medici specialisti – stiti ca ei sunt mai cartezieni pe acolo si analizează mult si bine toate fatele – errare humanum est).
   In alta ordine de idei, e bine sa citim informatie relevanta ( prospect, nu fumigene din presa), daca vrem lamuriri sa punem intrebari celor de meserie si sa luam propriile decizii apo.

 13. Foarte dezamăgitor!
  Pina la aceasta „precizare” a Ema am fost convins ca fac parte dintr-o lume care are pe ici pe colo și oameni purtători de creiere, poate chiar genii, dar acum îmi este limpede ca m-am înșelat…
  Cum ziceam:
  Foarte dezamăgitor!
  Nu m-am vaccinat fiindcă nu mi-a venit rindul…. (înainte de „precizarea” EMA n-aș fi scris ce adaug acum) :… sa mor.