G4Media.ro

BREAKING: 390 de ventilatoare, 27 de milioane de măști și alte materiale…

BREAKING: 390 de ventilatoare, 27 de milioane de măști și alte materiale sanitare în valoare de 650 de milioane de lei sunt blocate în depozitele Unifarm. Societatea vrea să cedeze stocul către DSU, dar e nevoie de o modificare a legii

390 de ventilatoare, 27 de milioane de măști și alte materiale sanitare în valoare de 650 de milioane de lei sunt blocate în depozitele Unifarm, potrivit unui comunicat de presă remis presei joi de către companie. Conducerea acesteia precizează că vrea să cedeze stocul Departamentului pentru Situații de Urgență, dar este necesară o modificare legislativă.

„Deblocarea de urgență a acestui stoc pentru care Statul Român a cheltuit sume impresionante de bani este impusă de evoluția negativă a pandemiei și de necesitatea ca autoritățile să nu cheltuiască noi resurse financiare pentru achiziționarea altor produse identice. Conducerea UNIFARM a inițiat în urgență discuții concrete cu Departamentul pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului Afacerilor Interne cu care a agreat de principiu cedarea stocurilor deținute de UNIFARM necesare combaterii pandemiei COVID-19 către Departamentul pentru Situații de Urgență”, se arată în comunicat.

Potrivit sursei citate, pentru ca stocul de materiale să fie cedat DSU, „în actualul context politic, este necesară aprobarea în regim de urgență, cu amendamente, a OUG nr. 29/2020, astfel încât materialele și echipamentele să ajungă imediat în sistemul sanitar”.

Materialele au fost cumpărate anul trecut, în timpul stării de urgență, la prețuri foarte mari. Din cauza achizițiilor puternice făcute în pandemie și pentru că spitalele au ales să cumpere din altă parte, compania a rămas cu stocuri uriașe, produse în valoare de peste 50 de milioane de lei expirând până la jumătatea acestui an, arată documente consultate de Economedia în luna august.

La începutul lunii octombrie, România a activat Mecanismul de Protecție Civilă al Uniunii Europene prin care a primit 250 de concetratoare de oxigen pentru pacienții cu COVID.

Comunicatul de presă al Unifarm:

Conducerea interimară a UNIFARM SA, numită la 30 iulie a.c., formată din profesioniști din domeniile redresării și restructurării, economico-financiar, juridic, medical și management, cere de urgență modificări legislative pentru deblocarea operațională a companiei și punerea urgentă în utilizare a stocului UNIFARM, în valoare de 650 de milioane de lei, achiziționat în vederea combaterii pandemiei COVID-19, în care se regăsesc, printre altele, 310 ventilatoare, 80 de ventilatoare mobile, 27 de milioane de măști, ochelari și combinezoane de protecție, dezinfectanți și alte materiale sanitare și dispozitive medicale.

Achiziționarea stocului pentru combaterea pandemiei COVID-19 a fost realizată în mod excepțional, în condițiile unei piețe extrem de volatile, în perioada stării de urgență din anul 2020, cu o finanțare calificată eronat la acel moment drept credit comercial, iar evoluția ulterioară a prețurilor a cauzat nevandabilitatea și blocarea acestui stoc din cauza calificării greșite a operațiunii de finanțare a achiziției.

Deblocarea de urgență a acestui stoc pentru care Statul Român a cheltuit sume impresionante de bani este impusă de evoluția negativă a pandemiei și de necesitatea ca autoritățile să nu cheltuiască noi resurse financiare pentru achiziționarea altor produse identice.

Conducerea UNIFARM a inițiat în urgență discuții concrete cu Departamentul pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului Afacerilor Interne cu care a agreat de principiu cedarea stocurilor deținute de UNIFARM necesare combaterii pandemiei COVID-19 către Departamentul pentru Situații de Urgență.

În vederea concretizării urgente a soluției propuse, în actualul context politic, este necesară aprobarea în regim de urgență, cu amendamente, a OUG nr. 29/2020, astfel încât materialele și echipamentele să ajungă imediat în sistemul sanitar.

Situația a fost expusă, în cadrul mai multor audiențe și corespondențe, factorilor care pot contribui la adoptarea unei soluții: Ministerul Sănătății, Primul-ministru, Comisia pentru sănătate publică a Senatului, Consiliul Concurenței, Ministerul Finanțelor, Trezoreria, ANAF, IGSU și DSU.

Conducerea interimară a companiei solicită din partea tuturor instituțiilor implicate o mobilizare urgentă și coerentă pentru ca stocul UNIFARM de echipamente și materiale necesare combaterii pandemiei COVID-19 să ajungă în sistemul sanitar cât mai repede.

Foto: Depozit Unifarm / Sursa: Inquam Photos / Octav Ganea

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

14 comentarii

 1. Prioritatea era Congresul PNL. Restul sunt detalii care mai mult incurca bunul mers al lucrurilor in Romania lui Citu, unde totul e perfect si pandemia a fost invinsa. Au fost multi politicieni care au spus ca nu avem nevoie de nimic, totul e perfect la noi, stocurile sunt suficiente. Unde sunt geniile alea acum?

  • e timp, ce atata graba? :((

  • Ai citit cu atentie???…cere de urgență modificări legislative pentru deblocarea operațională a companiei și punerea urgentă în utilizare a stocului UNIFARM. Adica trebuie o modificare LEGISLATIVA. Cine face asta? Nu cumva PARLAMENTUL?? Ce face face Departamentul pentru Situații de Urgență condus de Arafat? Ce asteapta? Ce interese materiale sunt? …intreb si eu. Guvernul demis nu poate sa dea un ONG, atunci pe mana cui murim?

  • Lasa, ina, nu mai plange dupa catu… si probabil guvernul demis nu poate sa oug-uri nu ong-uri. Acolo la pnl, cand va angajeaza ca postaci, nu dati si o proba de limba romana?

  • Bine că pe asta nu puteți da o Ordonanță Militară. Cinismul regimului psihopat al lui Cîțu si Arafat mă uimeşte în fiecare zi.

 2. „Deblocarea de urgență a acestui stoc….”

  Acuma s-au trezit „de urgenta”?? Ce dracu au pazit pana acuma??

 3. pai da, ca unifarm vrea sa scape de blocajul in care este, depozitarea costa bani.

 4. SPAGILE S-AU DAT. E TOT CE CONTEAZA.

  • Nu degeaba se spune ,ca la noi la nimeni, până când dau ăștia legea vor mai fi câteva sute de oameni fără nicio șansă indolenta crasă, și toți cei care ar fi trebuit sa coordoneze „,situația de urgență sunt plătiți din bugetul statului pe bani foarte mulți și nemunciți, de fapt nu-i interesează deloc, doar mimează grija și se lamentează, idioți!

 5. ticalosie romaneasca

 6. ONG-urile au donat echipamente către spitale în 2020, iar o firmă nu poate face asta legal în 2021? Păi să-i întrebe pe ong-iști cum au făcut, iar dar dacă nu se aplică, atunci să doneze la spitale prin intermediul celor care au voie să doneze.

  E incredibil cu unii șmecheri s-au priceput să găsească portițe sau direct să încalce legea când a fost vorba de contracte cu dedicație, iar când e vorba de donații, brusc nu se mai pricep.

 7. Nu s-a luat spaga pana acum. Au mers mai greu lucrurile, era DNA pe la PNL. Acum ca e Iohannis smecher, s-a deblocat si spaga. Se agita lumea, sa scape mai repede de marfa sa nu vina DNA sa ii intrebe ceva.

 8. „Deblocarea de urgență a acestui stoc pentru care Statul Român a cheltuit sume impresionante de bani este impusă de evoluția negativă a pandemiei”

  Articolul este incomplet. Unifarm a achiziționat aceste materiale sanitare în ideea că, fiind furnizorul oficial al statului român, le va distribui contra cost spitalelor. Le-a achiziționat la un suprapreț înfiorător (că altfel nu le ieșea parandărătul mafioților). Numai că spitalele nu și-au permis să finanțeze ‘comisionul’ către mafia medicală și s-au orientat către oferte la prețuri ‘înfiorător’ de mici. Ăsta e motivul pentru care marfa a rămas pe stoc. Nu cumperi măști la 5 lei când le găsești pe piață la 50 de bani. În acest moment stocul este sub sechestru pentru că o anchetă penală e în desfășurare.
  ‘E nevoie de o modificare a legii’ doar pentru mafioții care vor să profite de legea mai favorabilă.

 9. Ce dracu mai pierd timp cu aprobarea legilor, se vor aproba la ” pastele cailor” că doar nu sunt despre pensii speciale sau sporuri!
  Bă Uniform! donati dracului echipamentele alea lu ISU! Donati- le nu mai așteptați să decidă unii și alții, că așteptați degeaba !

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.