G4Media.ro

Brazilia și Argentina discută posibilitatea creării unei monede comune 

sursa foto: Pexels/ Athena

Brazilia și Argentina discută posibilitatea creării unei monede comune 

Brazilia și Argentina doresc să creeze legături mai strânse, inclusiv prin dezvoltarea unei monede comune, se arată într-o declarație comună a președinților celor două țări, citată de DW.

Președintele brazilian Luiz Inacio Lula da Silva și liderul argentinian Alberto Fernandez vor discuta marți despre acest subiect în cadrul unui summit regional al liderilor din America Latină care va avea loc la Buenos Aires, în Argentina.

Summitul Comunității Statelor Latino-Americane și Caraibiene are loc în contextul în care liderii din America de Sud fac tot mai multe apeluri pentru integrare regională.

De ce discută liderii despre o monedă comună?

Declarația comună a lui Lula și Fernandez a fost publicată în ziarul argentinian Perfil.

„Intenționăm să depășim barierele din calea schimburilor noastre, să simplificăm și să modernizăm regulile și să încurajăm utilizarea monedelor locale”, se arată în declarație.

„Am decis, de asemenea, să avansăm discuțiile privind o monedă comună sud-americană care să poată fi folosită atât pentru fluxurile financiare, cât și pentru cele comerciale, reducând costurile operațiunilor și vulnerabilitatea noastră externă”, a adăugat textul.

Financial Times a relatat că Brazilia sugerează să numească noua monedă „sur” (sud) și că aceasta ar urma să funcționeze în paralel cu realul brazilian și peso argentinian la început.

Ziarul britanic a relatat că accentul inițial va fi pus pe modul în care o nouă monedă ar putea stimula comerțul regional și ar reduce dependența de dolarul american.

Ideea unei monede comune capătă din nou amploare

Ideea unei monede comune pentru națiunile sud-americane nu este una nouă.

Experții au observat că există diferențe semnificative și mai multe posibilități în ceea ce privește modul în care ar putea arăta o agendă economică comună.

Fernando Haddad și Gabriel Galipolo, ministrul de finanțe al Braziliei și secretarul său executiv, au evocat ideea unei monede unice într-un articol de anul trecut.

Lula a lansat ideea și în timpul campaniei sale pentru președinție.

Discuția pe această temă înseamnă, de asemenea, că Lula va face prima sa călătorie oficială în Argentina, respectând tradiția de a vizita cel mai mare partener comercial al Braziliei din regiune după preluarea mandatului.

Călătoria lui Lula marchează, de asemenea, revenirea Braziliei la summitul Comunității Statelor Latino-Americane și Caraibiene, după ce fostul lider de extremă dreapta Jair Bolsonaro a suspendat participarea Braziliei la organismul regional de stânga.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

7 comentarii

  1. Atentie mare, ultima data l-au omorat americanii rapid pe Kadafi, cand a dorit moneda africana.

  2. Comunistii se aduna!

  3. Ioi! Asta suna foarte interesant! Sa-ti faci modena cu Argentina ar fi o mare performanta… Se va devaloriza inca din stadiul de proiect. Ar fi laudabil sa le reuseasca, dar ma indoiesc.

  4. O moneda perfecta atat din punct de vedere simbolic cat si al valorii economiilor este cea din Zimbawe care ar trebui sa devina oficial moneda statelor esuate