G4Media.ro

Brașovul va intra în traseul național al gastronomiei locale cu bani din…

sursa foto: Pexels.com

Brașovul va intra în traseul național al gastronomiei locale cu bani din PNRR. 90.000 de euro sunt banii pentru acest proiect

Judeţul Braşov urmează să beneficieze de 90.000 de euro pentru promovarea bucătăriei tradiţionale, bani ce urmează să vină prin PNRR, după ce Consiliul Judeţean, în parteneriat cu Asociaţia Gastro Local, anunță Agerpres.

Proiectul are în componenţă comuna cu cele mai multe puncte de gastronomie locală autorizate din ţară, Vama Buzăului, şi DSVSA, care au aplicat pentru finanţare, văzând în acest program o oportunitate de a sprijini dezvoltarea celor câteva zeci de astfel de mici afaceri deja existente în judeţ şi a altora care s-ar putea crea în viitor.

„Se finanţează partea de promovare a tradiţiilor gastronomice, creându-se la nivel naţional un traseu al gastronomiei locale, iar judeţul Braşov va intra în această rută naţională. Finanţarea va veni probabil pentru digitalizarea locaţiilor de gastronomie şi producători locali, precum şi pentru promovare, marketing, managementul fie al locaţiilor, fie al produselor. Noi avem acum suma inclusă în PNRR, care se împărţea la 30 de obiective introduse în traseul naţional, astfel că pe destinaţie revin 90.000 de euro. PNRR, aşa cum este scris şi în metodologie, va avea un contract naţional, aceşti bani nu vor veni în judeţ, nu vor fi gestionaţi de Consiliul Judeţean, dar vor fi utilizaţi pentru ceea ce România ţinteşte pe partea de promovare a gastronomiei locale, incluzând şi aplicaţia „România atractivă”. (…) Dacă noi reuşim să promovăm ceea ce am dezvoltat ca gastronomie tradiţională în judeţ, este un câştig”, a explicat, miercuri, pentru Agerpres, Alina Szasz, managerul public al judeţului Braşov.

Primii paşi în sprijinirea şi promovarea punctelor de gastronomie locală s-au făcut deja de forul judeţean şi de Asociaţia Gastro Local, o iniţiativă născută în comuna Valea Buzăului, miercuri având loc, în comuna Hărman, o sesiune de informare pentru cei care doresc să înfiinţeze astfel de mici afaceri.

În cadrul sesiunii de informare, la care au participat câteva persoane interesate din zona metropolitană Braşov, din care este parte Hărmanul, preşedintele Gastro Local, Dorian Lungu, a povestit cum aceste puncte de gastronomie locală s-au născut, în localitatea turistică Vama Buzăului, dintr-o nevoie. Deşi are o atracţie turistică importantă – Rezervaţia de zimbri – până în urmă cu câţiva ani, comuna nu avea pensiuni şi nici restaurante, iar turiştii erau nevoiţi să meargă în alte localităţi pentru a lua masa.

Conform lui Dorian Lungu, această nevoie de locuri de luat masa a fost adâncită de pandemie, când turiştii au preferat vacanţele în zona rurală.

Deşi, în prezent, aceste puncte de gastronomie locală sunt semnalizate prin indicatoare amplasate în localităţi şi cele care fac parte din Asociaţie sunt promovate pe site-ul acesteia, pe viitor ar fi nevoie inclusiv de o aplicaţie pe mobil, prin intermediul căreia turiştii nu doar să vadă adresele locaţiilor, meniul zilei etc., dar, eventual să-şi şi programeze masa, Asociaţia Gastro Local demarând deja demersuri în acest sens.

Primul punct de gastronomie locală din comuna Hărman va fi deschis de Ioana Gergel şi Corina Bozgan şi va funcţiona sub umbrela Asociaţiei Gastro Local.

sursa foto: Pexels.com

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

1 comentariu

  1. 90 de mii de euro aruncați, bani cheltuiti pe un site și ceva publicitate, ăștia care vorbesc pe la carciumioare sunt consultanți platiti, mai încasează și ăștia o căruță de bani…e plin PNNR de inițiative despre nimic….banii ăștia și alte inițiative inutile, gândite de Ghinea et co, mai bine mergeau în industria alimentară, ajutor direct la mici procesatori, mici ferme, stane…. dacă era musai și ceva verde, puneau 2 panouri solare pe stana, scotea ciobanul apa si isi încarcă mobilul, așa aveai și digitalizare… la Ghinea nu am alte pretenții, dar ceilalți ministri nu i-au dat peste mână, avem un PNNR minunat, dar rezultatele vor fi niște mici cacareze de oaie…