G4Media.ro

Brașovul a ratat titlul de Capitală Verde Europeană, în 2025 / Orașele…

Sursa foto: Radio Brașov

Brașovul a ratat titlul de Capitală Verde Europeană, în 2025 / Orașele Viena, Guimaraes și Vilnius s-au calificat în finală

Brașovul nu va obține titlul de Capitală Verde Europeană, în anul 2025, au anunțat reprezentanții primăriei Brașov, citați de Brașov.net.

Organizatorii prestigioasei competiții au anunțat orașele finaliste ale concursului, iar Brașovul a ratat calificarea în ultima etapă. Graz, din Austria, Guimaraes, din Portugalia și Vilnius, din Lituania sunt cele trei mari orașe care vor lupta pentru acest titlu.

„Drumul Brașovului spre titlul de Capitală Verde Europeană nu se oprește aici, ci abia începe. Brașovul este un reper în România în privința orașelor verzi și al aplicării principiilor de dezvoltare sustenabilă. În ultimii 3 ani, orașul nostru a făcut pași concreți pentru rezolvarea problemelor istorice de mediu, lucru vizibil și din cifrele oficiale. Vom continua, pentru că aplicarea măsurilor cuprinse în planul nostru de acțiune pentru Brașovul Verde reprezintă pași concreți în tranziția către un oraș-model, un oraș ce oferă o calitate superioară a vieții. Cu fiecare lună, cu fiecare proiect, Brașovul se dezvoltă în această direcție. Până la candidatura de anul viitor vom avea și mai multe argumente care să ne susțină acest demers – noi piste de biciclete, noi amenajări de parcuri, noi surse regenerabile de energie, noi proiecte de înverzire a spațiului public, noi politici privind mobilitatea durabilă”, au declarat reprezentanții Primăriei Brașov.

Competiția organizată de Comisia Europeană a fost împărțită în mai multe etape. La început, un grup de șapte experți independenți a evaluat fiecare cerere, în funcție de 7 indicatori de mediu. Pe baza evaluării tehnice a experților, Comisia a anunțat o listă scurtă a orașelor care au participat la competiție.

În a doua etapă, finaliștii vor prezenta un rezumat al modului în care își guvernează tranziția ecologică, în fața unui juriu internațional prezidat de Comisia Europeană. Juriul se va întruni în perioada 4-5 octombrie, iar câștigătorii vor fi anunțați pe 5 octombrie 2023, în cadrul unei ceremonii festive la Tallinn, actuala Capitală Verde Europeană.

Câștigătorul Capitalei Verzi Europene va primi un premiu financiar de 600.000 EUR pentru a implementa acțiuni cheie în șase domenii: deșeuri, apă, calitatea aerului, zgomot, biodiversitate și sol.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Viena, orașul asfalt… Politica e peste tot

  2. Din păcate Braşovul este un oraş poluat, citiți statisticile. Da, este foarte ciudat să fii înconjurat de natură, dar în acelaşi timp… Din câte ştiu, oraşul este printre primele 3 locuri în clasamentul celor mai poluate oraşe din România.

  3. In afara centrului vechi, orasul este plin de mizerie, asfalt si blocuri tipice comuniste. Este un oras poluat in general, cu toate ca este in zona de munte. Cum sa ajunga capitala verde?

    • Mizerie în Brașov? Se spala tot orașul, poți sa mănânci liniștit de pe jos, iar in zona centrala se foloseste un detergent special. Oare de ce dezinformezi?