G4Media.ro

Borrell denunță politica „cinică” a Rusiei de utilizare deliberată a alimentelor ca…

sursa foto: Captura Telegram

Borrell denunță politica „cinică” a Rusiei de utilizare deliberată a alimentelor ca armă, pentru a crea noi dependențe

Uniunea Europeană a avertizat țările în curs de dezvoltare că Rusia oferă cereale ieftine „pentru a crea noi dependențe prin exacerbarea vulnerabilităților economice și a insecurității alimentare globale”, potrivit unei scrisori consultate miercuri de agenția Reuters, citată de The Guardian.

Reuters relatează că șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, a scris luni țărilor în curs de dezvoltare și țărilor din Grupul celor 20 pentru a le îndemna să vorbească „cu o voce clară și unitară” pentru a determina Moscova să revină la un acord care a permis exportul sigur de cereale din Marea Neagră și să înceteze să mai vizeze infrastructura agricolă a Ucrainei.

„În timp ce lumea se confruntă cu aprovizionarea perturbată și prețuri mai mari, Rusia abordează acum țările vulnerabile cu oferte bilaterale de transport de cereale la prețuri reduse, pretinzând că rezolvă o problemă pe care și-a creat-o singură”, a declarat Borrell.

„Aceasta este o politică cinică de utilizare deliberată a alimentelor ca armă pentru a crea noi dependențe prin exacerbarea vulnerabilităților economice și a insecurității alimentare globale”, a adăugat el.

Președintele rus Vladimir Putin le-a spus săptămâna trecută liderilor africani că Rusia este pregătită să înlocuiască exporturile de cereale ucrainene către Africa atât pe bază comercială, cât și de ajutor, pentru a îndeplini ceea ce el a spus că este rolul critic al Moscovei în securitatea alimentară globală.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...