G4Media.ro

Bogdan Aurescu, la reuniunea miniștrilor Afacerilor Externe pe teme legate de gestionarea…

Bogdan Aurescu, la reuniunea miniștrilor Afacerilor Externe pe teme legate de gestionarea pandemiei de Covid-19, găzduită de secretarul de stat american, Antony Blinken

Şeful diplomaţiei române, Bogdan Aurescu, a participat miercuri la reuniunea miniştrilor Afacerilor Externe pe teme legate de gestionarea pandemiei de COVID-19, găzduită de secretarul de stat american, Antony Blinken, relatează Agerpres.

Reuniunea a avut ca scop avansarea eforturilor pentru a pune capăt pandemiei de COVID-19 şi a reface securitatea sanitară la nivel global, a transmis Ministerul Afacerilor Externe, într-un comunicat de presă.

Bogdan Aurescu şi-a exprimat încrederea că schimbul de opinii din cadrul reuniunii va contribui la dezvoltarea unor acţiuni globale mai eficiente şi mai bine coordonate în gestionarea multiplelor provocări generate de pandemia de COVID-19.

El s-a referit la experienţa României în gestionarea crizei pandemice, context în care a fost evidenţiată nevoia de solidaritate şi cooperare constante la nivel internaţional, drept pre-condiţii pentru crearea şi utilizarea unor mecanisme tot mai eficiente de răspuns la criză, aşa cum este Mecanismul de Protecţie Civilă al Uniunii Europene, de care beneficiază şi ţara noastră.

De asemenea, potrivit MAE, Bogdan Aurescu a subliniat contribuţia României la eforturile regionale şi internaţionale de combatere a efectelor pandemiei, precum faptul că ţara noastră a fost primul stat membru UE care a găzduit rezerva strategică de echipamente medicale a Uniunii – RescEU şi a facilitat transportul acestora către alte state membre şi vecine, accesarea de către România, în premieră, a facilităţii „Strategic Airlift Capability” a NATO, în scopul transportului de echipamente medicale din Coreea de Sud, precum şi misiunile medicale româneşti în state precum Italia, SUA, Republica Moldova ori Slovacia. Astfel, ministrul român de Externe a subliniat, ca lecţie învăţată în contextul pandemiei, importanţa cooperării multilaterale în gestionarea acestei crize, preferabilă tendinţelor de autoizolare sau acţiune unilaterală ce s-au manifestat mai ales la începutul crizei.

În plus, el a menţionat politica ţării noastre în ceea ce priveşte sprijinul acordat statelor din regiune şi nu numai, evocând donaţiile consistente de echipamente medicale ale României către Republica Moldova, precum şi donaţiile de peste jumătate de milion de vaccinuri către această ţară.

Totodată, şeful diplomaţiei române a vorbit despre nevoia consolidării rezilienţei strategice la nivel naţional şi internaţional, pe toate dimensiunile sale – politică, economică, digitală şi sanitară. El a subliniat importanţa consolidării ordinii internaţionale bazate pe reguli şi a eforturilor de consolidare a rezilienţei democratice, mai ales în contextul intensificării campaniilor de dezinformare, prin întărirea sistemului multilateral şi a parteneriatelor între state care împărtăşesc viziuni şi interese comune. În acest context, Aurescu a subliniat importanţa unui parteneriat transatlantic solid, obiectiv pe care România îl susţine pe deplin.

Discuţiile miniştrilor şi oficialilor participanţi s-au încheiat cu lansarea unei Declaraţii finale a Reuniunii ministeriale („Chair Statement”), ce reflectă angajamentele asumate de statele participante în ceea ce priveşte accesul la vaccinuri pe scară largă şi extinderea producţiei de vaccinuri la nivel global, sporirea capacităţilor de gestionare a crizei COVID-19 prin crearea de platforme care să susţină finanţarea şi cooperarea la nivel regional, consolidarea arhitecturii de siguranţă sanitară la nivel global şi definirea rolului conducerii politice în structurile globale de guvernanţă în domeniul sănătăţii.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

4 comentarii

  1. Presupun ca vor ajunge la concluzia ca atunci cand dispare Covid dispare si Viza luata dècât la Ambasada. Stiu ca nu are logica.

  2. Reuniunea ministrilor de externe. Din care tari??? Din cele doua?

  3. Referitor la gestionare putea sa rezume in doua cuvinte: „We’re screwed”.

  4. Aurescu servea cafelele la masa,nu?