G4Media.ro

Bogdan Aurescu, despre a doua zi a reuniunii NATO: ”Vom mai avea…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Bogdan Aurescu, despre a doua zi a reuniunii NATO: ”Vom mai avea două sesiuni, una dedicată Chinei (…) A doua sesiune este cea mai importantă pentru România”

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a declarat, miercuri, că în a doua zi a reuniunii miniştrilor Afacerilor Externe din statele membre NATO vor fi două sesiuni, din care una dedicată Chinei, dar şi combaterii terorismului şi a altor ameninţări hibride. ”A doua sesiune este cea mai importantă pentru România pentru că îi avem pe partenerii noştri cu noi, partenerii din Balcanii de Vest, partenerii din regiunea Mării Negre, Georgia, Bosnia şi Herţegovia şi Republica Moldova”, a explicat el, citat de News.ro.

Aurescu a afirmat, miercuri, înainte de evenimentele din a doua zi a reuniunii miniştrilor Afacerilor Externe din statele membre NATO, că prima zi a inclus discuţii în profunzime despre modalităţile de a sprijini Ucraina.

”M-am bucurat să observ că toţi aliaţii şi-au exprimat sprjinul total şi ferm pentru eforturile Ucrainei”, a arătat el, menţionând că în cadrul celor două întâlniri dedicate Ucrainei a fost exprimat angajamentul practic şi sprijinul pentru Pachetul de Asistenţă al NATO pentru ajutoare neletale destinate acestei ţări.

”România, de asemenea, şi-a exprimat sprijinul şi vom mări contribuţia noastră la acest pachet. Am prezentat şi sprjinul bilateral, care este multidimensional, al României pentru Ucraina”, a adăugat ministrul român de Externe.

El a arătat că s-a discutat şi despre Marea Neagră, el subliniind importanţa acesteia pentru securitatea Alianţei.

”Am subliniat, de asemenea, importanţa implementării complete şi la timp a deciziilor Summit-ului de la Madrid, în special cele privind consolidarea poziţiei pe Flancul Estic şi în sudul Flancului Estic, la Marea Neagră, unde se află România”, a declarat Aurescu.

El a adăugat şi că a salutat adoptarea Declaraţiei Ministeriale.

”Astăzi, vom mai avea două sesiuni: una dedicată Chinei şi consolidării rezilienţei în cadrul Alianţei şi altor teme, desigur: combaterea terorismului, Balcanii de Vest şi combaterea altor ameninţări hibride. Aceste teme sunt pe agenda primei sesiuni. A doua sesiune este cea mai importantă pentru România pentru că îi avem pe partenerii noştri cu noi, partenerii din Balcanii de Vest, partenerii din regiunea Mării Negre, Georgia, Bosnia şi Herţegovia şi Republica Moldova. Din nou, este pentru prima dată când Moldova participă la o Ministerială a miniştrilor de Externe ai Alianţei. Este o premieră binevenită”, a spus Aurescu.

El a mai afirmat că se bucură pentru reuşita de a găzdui opentru prima dată o întâlnire a G7 în România, fiind şi prima dată când ţara noastră a participat la o astfel de reuniune.

Întrebat care este mesajul său principal pentru Georgia, în contextul întâlnirii cu omologul său din această ţară, Aurescu a răspuns: ”Am sprijinit întotdeauna aspiraţiile europene şi euro-atlantice ale Georgiei. Susţinem Declaraţia Summit-ului de la Bucureşti din 2008 care a menţionat că atât Georgia cât şi Ucraina ar urma să devină membri ai Alianţei, când condiţiile vor fi îndeplinite, şi sprijinim acest obiectiv. De aceea am ridicat recent nivelul relaţiilor dintre Georgia şi România la nivelul de Parteneriat Strategic, în timpul vizitei preşedintelui Georgiei la Bucureşti”.

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, găzduieşte, la Bucureşti, reuniunea miniştrilor Afacerilor Externe din statele membre NATO, care a început marţi. Astfel, reuniunea miniştrilor afacerilor externe din statele membre NATO din perioada 29-30 noiembrie 2022 este primul eveniment de acest tip organizat în România de la aderarea ţării noastre la Alianţă, în anul 2004, şi a doua reuniune formală aliată după Summitul de la Bucureşti din 2008.

sursa: News.ro

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...