G4Media.ro

Bogdan Aurescu anunță că propunerea României de creare a Centrului euro-atlantic pentru…

Bogdan Aurescu anunță că propunerea României de creare a Centrului euro-atlantic pentru rezilienţă a primit reacții „foarte bune” / Cum va funcționa și ce va face Centrul

Ministrul afacerilor externe, Bogdan Aurescu, a declarat că România a ajuns deja la etapa în care „merge spre crearea” Centrului euro-atlantic pentru rezilienţă, afirmând că a primit reacţii „foarte bune” cu privire la necesitatea înfiinţării acestuia, care, la început, va fi o instituție în subordinea MAE.

„Am transmis conceptul către toate statele din UE şi NATO şi avem deja reacţii foarte bune cu privire la oportunitatea şi necesitatea unui astfel de centru. Centrul va fi creat, într-o primă etapă, ca instituţie în subordinea Ministerului Afacerilor Externe, după care, într-o a doua etapă, va fi internaţionalizat, prin cooptarea de experţi din state membre ale UE şi NATO”, a spus Bogdan Aurescu duminică seara la Antena 3, citat de Agerpres.

Ministrul a amintit că în 2020 a discutat cu experţi și cu alți miniștri de externe, tatonând ideea creării unei astfel de instituţii.

„Am ajuns la etapa în care mergem spre crearea acestui centru euroatlantic pentru rezilienţă, care să fie o platformă integrată a eforturilor pe care atât la nivelul UE, cât şi la nivelul NATO statele membre le fac pentru a face faţă acestor riscuri, pentru a găsi în aceaşi timp soluţii, pentru a cartografia vulnerabilităţile şi pentru a găsi formule de contracarare a acestora”, a precizat Aurescu.

Centrul va acorda expertiză pe plan intern, instituţiilor naţionale, cât şi statelor membre UE, respectiv NATO şi partenerilor acestor organizaţii.

„Va acţiona ca o platformă integrată pe trei dimensiuni principale. Pe de o parte, va acţiona pentru reducerea riscurilor în anticipare şi adaptare prin colectarea de bune practici în materie de contracarare a factorilor care pot afecta rezilienţa statelor şi organizaţiilor, iar trei – prin cooperare în materie de cercetare. Deci va face cercetare, pe de o parte, în acest domeniu şi pe de altă parte va oferi programe de instruire, de training pentru statele interesate”, a explicat Bogdan Aurescu.

Citește și:

Aurescu, la reuniunea miniştrilor de externe ai statelor NATO, a întărit intenţia României de a înfiinţa şi găzdui un Centru euro-atlantic în domeniul rezilienţei

Sursa foto: Bogdan Aurescu / Facebook

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.