G4Media.ro

Bode, întâlnire cu ministrul federal de interne al Germaniei:  Discuţiile noastre au…

Sursa Foto: Facebook/ Lucian Bode

Bode, întâlnire cu ministrul federal de interne al Germaniei:  Discuţiile noastre au vizat aderarea României la spaţiul Schengen, precum şi intensificarea acţiunilor comune la nivel european de prevenire şi combatere a migraţiei ilegale pe Ruta Balcanică

Ministrul de Interne, Lucian Bode, s-a întâlnit, joi, cu ministrul federal de interne al Germaniei, Nancy Faeser, cu care a discutat despre aderarea României la Spaţiul Schengen.

”Pentru România, implicarea Germaniei în susţinerea aderării la spaţiul Schengen contează enorm! În acest sens, am avut astăzi la Berlin o întrevedere bilaterală excelentă cu doamna Nancy Faeser, ministrul federal de interne al Germaniei. Discuţiile noastre au vizat aderarea României la spaţiul Schengen, precum şi intensificarea acţiunilor comune la nivel european de prevenire şi combatere a migraţiei ilegale pe Ruta Balcanică”, a transmis, joi, ministrul român de Interne.

Lucian Bode a exprimat interesul României ”pentru dezvoltarea unor schimburi de expertiză cu autorităţile germane în ceea ce priveşte gestionarea frontierelor Schengen, precum şi faţă de posibilitatea de a beneficia de experienţa autorităţilor germane cu privire la gestionarea provocărilor migraţioniste în situaţii de criză, din perspectiva unui stat Schengen”.

Bode a transmis aprecieri ministrului german pentru prezenţa experţilor în cadrul celor două vizite voluntare de evaluare Schengen, derulate recent în România, care au certificat nivelul ridicat de pregătire al României în vederea aderării.

”Profesionalismul experţilor din Germania a făcut posibilă reflectarea întocmai a acestui nivel ridicat de pregătire”, a mai adiemat Bode, prezicând că ministrul gernal de Interne, reamintind declaraţiile cancelarului federal Scholz de la Praga, l-a asigurat că în perioada următoare va sprinjini «ferm şi vehement» o decizie favorabilă României în 8 decembrie.

”A apreciat acest pas drept o contribuţie la unitatea şi securitatea europeană în contextul provocărilor actuale”, a mai transmis Bode.

Context

Întâlnirea ministrului de interne are loc pe fondul unor intense acțiuni de lobby făcute de oficialii statului român pentru aderarea României la Schengen, după ce Austria a anunțat că se opune extinerii spațiului de liberă circulație.

În vizita sa la Zagreb, în Croația, cancelarul Austriei Karl Nehammer a explicat motivele pentru care se opune aderării României și Bulgariei la spațiul Schengen. El a spus că Austria sprijină Croația în procesul de aderare, dar nu și România și Bulgaria. „Criticile la adresa extinderii Schengen nu s-au referit la Croația, ci doar la România și Bulgaria. Croația își îndeplinește în mod evident obligațiile foarte precis”, a comentat Nehammer într-o conferință de presă, adăugând că: analizele telefoanelor mobile ale migranților din Austria au arătat că cei mai mulți dintre ei nu au venit prin Croația, ci pe ruta Balcanilor de Est, prin Bulgaria, România și Ungaria.

Nehammer a criticat Comisia Europeană pentru că în Austria au fost deja depuse 95.000 de cereri de azil în acest an și au sosit 75.000 de persoane care nu fuseseră înregistrate anterior în nicio țară din UE.

Cancelarul austriac solicită o directivă UE privind returnarea, care ar permite ca migranții care nu au nicio șansă de azil să fie trimiși mai repede acasă.

Klaus Johannis, a luat miercuri, pentru prima dată, o poziție față de amenințarea cu veto a guvernului austriac ÖVP-Verde împotriva demersului României de a adera la spațiul Schengen. „În România nu există și nu a existat niciodată un aflux necontrolat de migranți”, a declarat Johannis în marja unei vizite de stat în Letonia.

Președintele român a subliniat că Bucureștiul știe foarte bine „de unde vin migranții și pe ce rute” – și că ar fi bucuros să pună la dispoziția autorităților austriece propriile date și constatări. „România nu a fost niciodată o parte centrală a rutei balcanice prin care migranții călătoresc spre Europa Centrală și de Vest, dar România are „atât potențialul, cât și capacitatea de a ajuta Austria să oprească fluxul de migranți”.

Și ministrul Afacerilor de Interne Lucian Bode a efectuat o vizită în Austria, precizând că a primit asigurări că declarațiile oficialilor austrieci nu sunt îndreptate împotriva României, reflectând nevoia de acțiune pentru gestionarea migranților.

„Omologul meu austriac m-a asigurat în mai multe rânduri că ultimele declarații pe subiectul Schengen nu sunt îndreptate împotriva României, ci subliniază nevoia de acțiune urgentă în privința gestionării provocărilor migraționiste care afectează Austria”, a spus Bode. Austria a pirmit aproximativ 100.000 de solicitanți de azil doar în acest an, a mai spus Bode.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

7 comentarii

  1. Nu imi imaginez ce-a spus Bode(NU stie sa vorbeasca nici o Limba straina corect!), dar mi-aminteste de intalnirea Vioricai Dancila cu Premierul Israelului, Netanyahu: la intalnirea cu premierul Benjamin Netanyahu, singurul raspuns pe care premierul Dancila a stiut sa-l dea la o intrebare in limba engleza din partea omologului israelian a fost: “He, he”!!!!

  2. Să mai strângem puțin cureaua, ca să-i cumpărăm alt sacou lui Bode, că uite, i-a rămas mic! N-am vrea să i se rupă pe la cusături, când întinde mâna la întâlnirile oficiale și să i se vadă pijamaua.

  3. Pardon, „doctor” Bode e poliglot-manual și ambidextru, vorbește limbile la fel de bine cu toate mîinile din dotare!

  4. Asta pana in Germania a dormit pe bancheta din spate…. a avionului.

    😴😴😴