G4Media.ro

BNR, prognoză mult mai sumbră decât cea a guvernului: anunță o scădere…

BNR, prognoză mult mai sumbră decât cea a guvernului: anunță o scădere economică similară cu cea din 2009, apogeul crizei economice când economia României a pierdut 5,6% din PIB

Banca Națională a României (BNR) prognozează pentru acest an o scădere a economiei interne apropiată de cea înregistrată la aprogeul crizei economice din deceniul trecut, când scăderea din 2009 a fost de 5,6% din PIB.

”Pe ansamblul anului, variația medie a PIB este prevăzută să înregistreze o valoare negativă semnificativă, apropiată de cele înregistrate la apogeul crizei economice din 2008-2009, iar pierderile de venit de la nivel agregat urmează a fi recuperate în totalitate pe o perioadă de cel puțin un an”, arată BNR în Raportul asupra inflației făcut public azi.

Prognoza este apropiată de cea a Comisiei Europene (scădere de 6% din PIB) și mult mai pesimistă decât a guvernului, care lucrează în continuare cu o prognoză de scădere situată între 2 și 3% din PIB.

Proiecția BNR se sprijină pe un scenariu în care pandemia de covid-19 e ținută sub control și în România nu vor mai fi luate măsuri care să aibă impact major asupra economiei, cum s-a întâmplat pe durata stării de urgență.

Banca Națională arată că, pe lângă perspectivele negative provocate de pandemia globală, România are și oportunități în acest tablou global sumbru. Printre acestea se numără și atragerea unor investiții delocalizate din China, ca parte a procesului mai larg de reconfigurare a lanțurilor de aprovizionare.

Dar și această oportunitate e subminată de câteva caracteristici negative ale României: calitatea și dimensiunea necorespunzătoare ale infrastructurii de transport, gradul modest de digitalizare a economiei – mai ales în sectorul administrației publice, dar și de instabilitatea cadrului fiscal și de reglementare.

Foto: Mugur Isărescu și Ludovic Orban (InquamPhotos / George Călin)

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

16 comentarii

 1. opera Sinistrilor dragnetti, tericeanu, valkov

  • PNL si Arafat ne-au bagat in arest la domciliu pt 2 luni degeaba. Lipsa lor de discernamant va fi platita de populatie la cursul Euro 5,56 pe scenariu optimist, inflatie reala de 30% si sclavie pe sarariul minim, in timp ce ei fura cu milioanele.

 2. Noi vom avea o creștere în V, așa ne zicea ministrul V-asile Câțu.

  • Ceea ce spune BNR nu contrazice ceea ce spune dl Cîțu.

   Declarația pare a fi un argument adus pentru reducerea dobânzii de referință, care însă în contextul unui aflux de bani în piață (inclusiv ca urmare a măsurilor guvernamentale de stimulare a creditării și a uriașelor fonduri europene destinate relansării economice), era cu totul ne-necesară.

   Reducerea dubânzii de referință și sporul de lichiditate este mai degrabă un sprijin pe care BNR îl oferă politicienilor în preajma alegerilor. O bunăstare iluzorie a cetățenilor, o sporire a consumului pe datorie.

 3. Pai normal, BNR nu sunt politruci, sunt tehnocrati, BNR nu minte.

  • Unii dintre ei și puțin turnători pe la Secu…

  • Sunt masoni si securisti, si unii sunt si pnlisti. Yuck!

  • Da, da, eu am încredere oarbă în BNR!!!

 4. Practic au spus mascat ca o sa fie groasa de tot si ca astia de la guvern sunt niste incompetenti.

  Practoc nimic nou sub soare, toata lumea stie cs vin vremuri maro.

  • Că guvernul Veoricai tare competent mai era? In frunte cu purtătoarea de broșe. Atât a rămas: broșele, gauri in buget și prostia. N-or fi ăștia cine știe ce, dar parcă e ceva mai credibil.

  • Ziggy

   De ce te raportezi la PSD? Stim cu totii ca sunt niste gunoaie incompetente.

   Partea proasta este ca si astia de la PNl sunt la fel de prosti si incompetenti.

   De asemenea nu inteleg de ce ne raportam mereu la ce este mai rau, adica PSD. Chiar nu mai exista oameni Ok in tara asta, care sa fac un guvern in folosul comunitatii?

 5. Sumbră pentru noi, muritorii de rând. Pentru cei cu salariile astronomice de la stat și cei cu pensii la fel de astronomie pentru care n-au contribuit deloc, pentru ei nu va fi deloc sumbră. Câteva mii de lei în minus le ei nu contează. Va conta la fel pentru mine cu pensie sub 2.000 de lei la fel ca pentru cel cu 70.ooo de lei ? Sau ca pentru Dorneanu cu trei pensii și un salariu ? Nu cred.

 6. Nimic nou!
  Tot „boborul” se cam asteapta la o scădere.
  Masura BNR nu va influenta prea mult reeditarea.
  A scazut nr de credite noi.
  Per total sistem credtarea bate pasul pe loc.
  Singurul care se împrumuta la greu e statul roman.
  Pentru salarii la parlamentari,CCR, si alti bugetari abonați la pomeni.

 7. Schimbarea la fata si gandire a BNR. Idem 2009.Abia incepe, iar taifunul ne va matura si multi vom zice precum Creanga „mai sarac ca anul acesta, ca anul trecut… nu am fost de cand ma stiu”.Macar avem legea darii in plata, si nu vom mai fi urmariti toata viata pentru un credit!

 8. Economia Romaniei este asa de robusta, avem o rata de economisire uriasa asa ca ne putem permite si o scadere de 10 % din PIB.
  Vom avea la alegerea noastra o recuperare economica in V, W sau VM ca doar ne va umple UE bugetul pina la saturatie cu miliarde si miliarde de euro in anii urmatori

 9. Se pare ca Mugurel n-are incredere in planul guvernului de majorare a investitiilor in infrastructura (ca pe asta se bazeaza guvernul ca sa atenueze scaderea economica).

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.