G4Media.ro

BNR: Finanțarea curentă a cheltuielilor publice (salarii, pensii, cheltuieli sociale, investiții, etc.)…

BNR: Finanțarea curentă a cheltuielilor publice (salarii, pensii, cheltuieli sociale, investiții, etc.) este prioritară / Recomandă efectuarea operațiunilor bancare cu cardul sau prin plăți online

Banca Națională a României (BNR) anunță într-un comunicat de presă că e pregătită să asigure stabilitatea necesară în condițiile date, precum și lichiditatea sistemului bancar,  pentru buna funcționare a finanțelor publice și a economiei reale.

Banca mai transmite că a luat o serie de măsuri pentru a sprijini eforturile autorităților publice și ale sistemului bancar de a limita efectele crizei asupra economiei naționale.

Comunicatul integral:

În contextul evenimentelor recente cauzate de noul coronavirus 2019 (COVID-19), Banca Națională a României (BNR) a întreprins un set de măsuri pentru a sprijini eforturile autorităților publice și ale sistemului bancar de a limita efectele crizei asupra economiei naționale.

În primul rând, BNR a luat toate măsurile necesare pentru a asigura, în continuare, buna funcționare a sistemelor de plăți și de decontare în monedă națională, în vederea desfășurării, în condiții normale,  a tranzacțiilor comerciale și financiare, indiferent de evoluția situației cauzate de pandemie.

De asemenea, BNR monitorizează și analizează permanent evoluțiile interne și internaționale, precum și impactul pandemiei de COVID-19 asupra piețelor financiare și economiei naționale, fiind pregătită să asigure stabilitatea necesară în condițiile date, precum și lichiditatea sistemului bancar,  pentru buna funcționare a finanțelor publice și a economiei reale. Finanțarea curentă a cheltuielilor publice (salarii, pensii, cheltuieli sociale, investiții, etc.) este prioritară. În cazul unei cereri crescute din partea populației, BNR va asigura băncilor fluxuri neîntrerupte de numerar pentru toate operațiunile, inclusiv cele de lichidități pentru bancomate. Clienții bancari au acces deplin la banii disponibili în conturile lor, indiferent că aleg să retragă sume de la ATM-uri, să opereze tranzacții bancare sau, dacă este necesar, să se deplaseze la sucursalele și agențiile băncilor.

Pentru a evita, totuși, contactul fizic direct și deplasările care nu sunt urgente, BNR recomandă efectuarea operațiunilor bancare, pe cât posibil, prin intermediul mijloacelor moderne de plată disponibile, precum cardurile sau plățile online. În această perioadă, cele mai multe instituții financiare au luat mai multe decizii pentru a proteja sănătatea clienților și a angajaților, asigurând în același timp continuitatea operațională a activității. Aceste măsuri sunt în concordanță cu indicațiile autorităților publice de a respecta distanțarea socială și izolarea preventivă, ținând cont de circumstanțele actuale excepționale.

BNR acționează și susține în totalitate demersurile sistemului bancar, de sprijinire a persoanelor fizice și companiilor afectate de criză, prin modalități adecvate, de la caz la caz, de ușurare a ratelor la creditele în curs și de facilitare a accesului la noi linii de finanțare. BNR pregătește modificări adecvate ale regulamentelor bancare prudențiale, în concordanță cu recomandările europene și internaționale pentru această perioadă, urmărind, totodată, și menținerea în limite acceptabile a bonității instituțiilor financiare și a clienților nebancari (companii și populație).

Foto: Mugur Isărescu (Inquam Photos / Octav Ganea)

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

5 comentarii

 1. Este essential in primul rand plata pensiilor speciale si salariilor bugetarilor de lux si foarte mare lux- ei trebuie protejati in primul rand ca sunt mai vulnerabili la covid-19/20

 2. Hotii si infractorii romaniei ne-au bagat in rahat! Pentru ei au lucrat tovarasii din Partid si securistii!
  felix& co, tariceanu, dragnetti, valkov, sokol,…

 3. Se vor plati cu prioritate uriasele privilegii ale nomenclaturii!

 4. BNR sa pregateasca tiparnita de BANI!
  Probabil ca Executia bugetara pentru Luna Februarie 2020, care va fi publicata de Ministerul de finante pe 25 martie 2020 va arata cum va arata, dar cum va arata Executia bugetara incepand cu Luna Martie 2020?!
  Activitati oprite, de unde vor VENI Banii la Buget, cand in vremea Veoricai desi Economia „duduia”, Orlando de la Finante se IMPRUMUTA aproape zilnic, „pentru plata cheltuielilor curente, adica Salarii, pensii si Plata Dobanzilor si a Scadentelor la Imprumuturile anterioare facute de Romania”, asa cum anunta Minsiterul de Finante la fiecare Imprumut?!

  In Martie 2019, Orlando Teodorovici s-a imprumutat cu 3 MILIARDE Euro de pe pietele Externe, pentru Cheltuieli CURENTE, uite ce spunea Ponta:
  „Împrumutul de 3 miliarde de euro atras recent de Guvern „are cel mai mare cost din istoria României”, dobânda fiind de aproximativ 2,2 miliarde de euro, a afirmat, duminică, într-o conferinţă de presă, preşedintele Pro România, Victor Ponta.
  El a vorbit despre împrumutul „de 3 miliarde de euro pe care Guvernul, Ministerul de Finanţe l-a luat într-o singură zi”.
  „Pe lângă valoarea sumei, cu siguranţă este cel mai mare împrumut luat într-o singură zi de România, 3 miliarde de euro, este cel mai lung termen, de 30 de ani, şi are cel mai mare cost din istoria României (…), azi când vorbim o să plătim o dobândă de 2,2 miliarde pe parcursul creditului”, a spus el, citat de Agerpres.
  Totodată, liderul Pro România a afirmat că respectivul credit a fost luat pentru „cheltuieli curente”.
  „Dacă acest credit se lua pentru o investiţie (…), este un împrumut pe care eu l-aş fi lăudat (…). Din păcate, după cum ştiţi, cei 3 miliarde sunt pentru cheltuieli curente, adică pensii, salarii şi alte cheltuieli… se duc, nu rămâne nimic în urma lor. Rămâne doar o datorie de 5,2 miliarde pe care trebuie să o plătim cu toţii”, a punctat Ponta.
  Si asta in timp ce „duduia” Economia Romaniei in creierele PSDistilor Veorica si Orlando!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.