G4Media.ro

Blocajul administrației federale din SUA continuă. Cine va ceda primul: Trump sau…

Blocajul administrației federale din SUA continuă. Cine va ceda primul: Trump sau democrații?

Paralizia administrației federale din Statele Unite intră sâmbătă în cea de-a cincea săptămâna și niciuna dintre părțile implicate, președintele Donald Trump și congresmenii democrați, nu pare să dea vreun semn că va ceda solicitărilor celeilalte tabere. Deja blocajul parțial al guvernului american, apărut ca urmare a disputei dintre liderul de la Casa Albă şi democrații din Congres cu privire la buget şi la finanţarea construirii unui zid la frontiera cu Mexic, este cel mai lung din istoria SUA. Analiștii afirmă că există șanse minime ca actualul shutdown să își găsească rezolvarea în următoarea perioada și singura modalitate prin care administrația ar putea să fie deblocată este ca una dintre părți să fie dispusă la un compromis. Ținând cont de evenimentele din ultimele zile, e însa dificil de anticipat cine va ceda primul.

Confruntarea dintre Trump și liderii democrații, conduși de speakerul Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, și de șeful senatorilor democrați, Chuck Schumer, privind banii pentru construirea zidului la granița de sud a Statelor Unite a dus la paralizarea a circa un sfert din instituţiile guvernamentale și la suspendarea salariilor pentru mai mult de 800 de mii de angajaţi federali. Zidul este văzut de Trump ca necesar pentru securitatea națională a Americii. Închiderea instituțiilor federale, care a început la 22 decembrie 2018, este a 19-a de acest fel începând din anii 1970. Cea mai lungă perioadă de shutdown guvernamental a avut loc între decembrie 1995 și ianuarie 1996, când disputa dintre președintele democrat Clinton și speakerul Camerei Reprezentanților, republicanul Newt Gingrich, a paralizat administrația timp de 21 de zile.

Actualul shutdown este cel de-al treilea, și cel mai lung, din timpul administrației lui Trump. În luna ianuarie a anului 2018, guvernul federal a fost închis pe o perioada de trei zile, determinată de insistența democraților ca orice măsură bugetară să vină însoțită de protecție pentru tinerii imigranți cunoscuți sub numele de Dreamers. Guvernul a mai fost închis parțial, timp de câteva ore, în luna februarie a anului trecut, în contextul unei dispute partizane legate de deficitul federal. Odată cu închiderea de acum, este pentru prima dată în ultimii 40 de ani când au avut loc trei blocaje parțiale într-un singur an.

Nu puțini sunt comentatorii de peste Ocean care cred că disputa dintre Trump și democrați a luat forma unei farse. Miercuri, invocând chestiuni de securitate (infirmate însa de Secret Service si de Departament of Homeland Security), Pelosi i-a cerut președintelui Trump să amâne prezentarea în Congres a tradiţionalului discurs privind Starea Uniunii, prevăzut pe 29 ianuarie, sau să îl trimită în scris.

Joi, liderul de la Casa Albă a informat-o pe preşedinta democrată a Camerei Reprezentanţilor că i-a anulat o deplasare în străinătate, subliniind într-o scrisoare că este preferabil ca ea să rămână la Washington pentru a lucra. „Îmi pare rău să vă informez că, din cauza Shutdown-ului, deplasarea dumneavoastră la Bruxelles, în Egipt şi în Afganistan a fost amânată… Sunt sigur că veţi fi de acord cu mine că amânarea acestui eveniment de relaţii publice este decizia corectă,” a adăugat preşedintele Statelor Unite..

„Cred, de asemenea, că în această perioadă ar fi de preferat să fiţi la Washington pentru a negocia cu mine… Bineînţeles, dacă doriţi să călătoriţi cu un zbor comercial, alegerea vă aparţine,” a mai scris Donald Trump, referindu-se aparent la faptul că a dat ordin ca Pelosi și delegația care trebuia să o însoteasca să nu folosească un avion militar.

Scrisoarea președintelui, venită la o zi după ce Pelosi părea că a câștigat o rundă a confruntării cu Trump, a fost imediat salutată de comentatorii conservatori, însa a fost criticată virulent de presa liberală. „Pelosi și-a găsit nasul,” au afirmat unii analiști, remarcând încă o dată faptul că liderul de la Casă Albă este un politician atipic, complet diferit față președinții care l-au precedat în fruntea Statelor Unite, iar armele cu care democrații încearcă să îl combată nu sunt deloc cele normale în astfel de situații de criză (Casa Alba a anunțat ulterior ca, din cauza închiderii parțiale a guvernului, toate delegațiile legislative se suspenda).

Așa cum remarcă mulți comentatori, dintre toate chestiunile aflate în joc, cea mai stringentă în acest moment este dacă negocierile privind construcția zidului ar trebui să aibă loc înainte sau după deschiderea agențiilor și instituțiilor guvernamentale închise. Problema a devenit cu atât mai stresantă cu cât ea va decide care dintre tabere va avea, acum sau mai târziu, avantaj în față celeilalte în timpul negocierilor.

Dacă Trump va ceda și ridică temporar blocajul guvernamental, astfel încât negociatorii să poată căuta un acord favorabil, Casa Albă și unii republicani se tem că nu va există niciun stimulent care să-i determine pe democrați să încheie ulterior o înțelegere. Dacă cei 800.000 de angajați federali se vor întoarce la muncă și vor fi plătiți, de ce ar mai vrea democrații să ofere miliarde de dolari pentru ca Trump să își realizeze una dintre promisiunile esențiale din campania electorală – zidul de la frontieră sudică? Deși în anii trecuți unii democrați s-au declarat favorabili acestei construcții, simplul fapt că ea este acum promovată intens de către Trump a devenit pentru ei un motiv suficient că să o critice și să i se opună cu îndârjire.

Pe de altă parte, democrații se tem că, dacă vor negocia în timp ce închiderea guvernului continua, acest lucru îl va încuraja pe Trump să folosească o astfel de tactică și în viitor. Liderul de la Casa Albă va consideră că strategia sa de a menține o presiune constanta asupra democraților a funcționat și, cred analiștii, nimic nu îl va opri să utilizeze același plan și în viitor (în toamna, de exemplu, legiuitorii vor fi nevoiți să aprobe bugetul pentru anul următor, iar Trump va avea din nou oportunitatea să amenințe cu blocarea activității guvernului federal, dacă acest lucru îl va ajută să obțină puncte electorale în bătălia pentru Casa Albă din 2020).

Aceeași dorința de a avea un avantaj împotriva democraților este cea care îi face pe mulți dintre republicani să continue să îl susțină pe Trump în confruntarea lui cu Partidul Democrat. Cei mai mulți dintre ei au respins o propunere făcută de senatorul republican Lindsey Graham și de congresmanul democrat Chris Coons de a redeschide guvernul temporar, timp de trei săptămâni, timp în care negociatori din ambele partide să caute o soluție privind banii necesari construcției zidului. Trump se opune însa acestei idei, de teamă că, dacă democrații nu îi oferă lucruri concrete legate de zid, redeschiderea temporară a administrației îi va slabi poziția de pe care negociază.

Un cerc vicios

Zidul de la granița sudică este un proiect pe care liderul republican l-a promis încă din timpul campaniei electorale din 2016, dar pentru care nu a reușit, până în acest moment, să obțină fondurile necesare. Trump vrea 5.7 miliarde de dolari pentru construcția a circa 320 de km de zid (la granița ce are peste 3.215 km) și și a refuzat să semneze legi care prevăd redeschiderea guvernului si care nu au incluse banii solicitați. De partea lor, democrații afirmă că nu îi vor oferi lui Trump fondurile necesare construcției zidului, dar ar fi dispuși să includă în legea bugetului 1.3 miliarde de dolari pentru alte tipuri de securitate a frontierelor, cum ar fi cele tehnologice (drone, senzori de mișcare etc.) și unele bariere fizice.

Analiștii cred că strategia lui Trump, de a insista în legătura cu acest zid, este una justificată, căci baza sa electorală este de acord cu proiectul și îl susține în confruntarea cu democrații. Majoritatea republicanilor consideră că exista o „criză a imigrației” la granița de sud și că democrații sunt de vină deoarece nu oferă banii necesari construcției zidului. Aceasta realitate face ca orice congresman republican care nu îl va susține pe președinte în disputa cu democrații să o facă cu riscul de a pierde susținerea alegătorilor loiali lui Trump.

În condițiile în care liderul republican al Senatului, Mitch McConnell, evită să se implice decisiv în această chestiune, problema obținerii unei înțelegeri cade așadar în sarcina lui Trump și a congresmenilor democrați. Deocamdată, niciuna dintre tabere nu vrea să facă compromisul necesar. Este un cerc vicios din care, afirma comentatorii, nu se se mai va ieși decât atunci când una dintre părți va ceda. Întrebarea este însa cine o va face primul: Trump sau democrații?

Surse: AP

Foto: Contul de Facebook Donald Trump

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu

  1. Deci puteti scrie o „analiza” obiectiva in jurul „subiectului” Trump, fara a aminti de New York Times sau CNN…
    Sau poate de aceea si este obiectiva „analiza”… 😉