G4Media.ro

Blinken critică decizia parlamentului rus de a-i cere lui Putin să recunoască…

Sursa foto: Alex Brandon / POOL / AFP

Blinken critică decizia parlamentului rus de a-i cere lui Putin să recunoască independența regiunilor separatiste din Ucraina: Ar fi ilegal și ar încălca acordurile de la Minsk. Va atrage un răspuns rapid al SUA

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a criticat miercuri o decizia parlamentarilor ruși de a recunoaște ca independente două regiuni separatiste susținute de ruși din estul Ucrainei, declarând că ar fi ilegală și va atrage un răspuns rapid din partea SUA, transmite Reuters.

Camera inferioară a parlamentului Rusiei a votat marți o rezoluție pentru a-i cere președintelui Vladimir Putin să recunoască republicile populare autodeclarate Donețk și Lugansk. Uniunea Europeană a spus Moscovei să nu dea curs unei astfel de inițiative.

Promulgarea acestei rezoluții ar submina și mai mult suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, ar constitui o încălcare gravă a dreptului internațional, ar pune sub semnul întrebării angajamentul declarat al Rusiei de a continua să se angajeze în diplomație pentru a obține o soluționare pașnică a acestei crize”, a spus Blinken.

Blinken a mai spus că această mișcare va „necesita un răspuns rapid și ferm din partea Statelor Unite, în deplină coordonare cu aliații și partenerii noștri”.

Mișcarea Dumei de Stat a Rusiei, dacă va fi aprobată, ar putea provoca o confruntare mai amplă cu privire la acumularea militară rusă în apropierea Ucrainei, care a alimentat temerile Occidentului că Moscova ar putea ataca țara vecină. Rusia neagă orice plan de invazie și a acuzat Occidentul de isterie.

Recunoașterea independenței regiunilor autodeclarate ar putea distruge procesul de pace de la Minsk în estul Ucrainei, unde un conflict din regiunea cunoscută sub numele de Donbas între forțele guvernamentale și separatiștii susținuți de Moscova a costat până în prezent 15.000 de vieți.

Blinken a spus că o astfel de mișcare ar echivala cu „respingerea totală de către guvernul rus a angajamentelor sale în baza acordurilor de la Minsk”.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Putin „a luat act” de solicitarea parlamentului rus, dar că aceasta nu va fi conformă cu acordurile de la Minsk din 2014-2015 care vizează încheierea conflictului.

Comentariul pare să indice că Putin nu se va grăbi să recunoască zonele separatiste, dar ar putea păstra o astfel de opțiune în rezervă.

Sursa foto: Alex Brandon / POOL / AFP

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Americanii au zis ca rusii invadeaza in dupa amiaza asta pe la trei si un sfert sau cel mai tarziu pana la patru si jumatate

    • Au zis bine si i-au tras o teapa epocala cracanatului care are numai de pierdut Daca intra in Ucraina distruge economia si asa firava a mujicilor si va avea parte de un viespar fata de care Cecenia e statiune de vacanta Daca nu intra Americanii vor arata ca s-a temut de sanctiuni si a dat inapoi Orice face pierde De altfel se vede ca cracanatul (cacofonia se impune) e dezorientat si incearca sa arate ca e puternic – opozitia interna e tot mai activa extern nu se uita nimeni la el coruptia e cat toata rusia Maine poimaine o sa aiba un accident de vanatoare de care nu-l fereste nici o masa de 1 Km KGB (FSB sau GRU sau …) au deja planul de contingenta Matrioska activat Sa vedem pe cine scot Pana se decid cracanel se mai da lider intergalactic prin curtea lui