G4Media.ro

Biserica Ortodoxă Rusă recunoaște independența Bisericii Ortodoxe Macedonene

foto: Wikimedia Commons

Biserica Ortodoxă Rusă recunoaște independența Bisericii Ortodoxe Macedonene

Patriarhia Moscovei a recunoscut Biserica Ortodoxă Macedoneană ca fiind autocefală, o decizie care a fost adoptată joi de Sinodul Bisericii Ortodoxe Ruse, potrivit agenției Interfax. De notat că Biserica ortodoxă rusă are legături extrem de strânse cu Kremlinul și că Rusia a încercat să exploateze orice ocazie pentru a destabiliza situația din Macedonia de Nord.

„Recunoașteți Biserica Ortodoxă Macedoneană – Arhiepiscopia de Ohrid ca Biserică soră autocefală și înscrieți numele primatului ei, Preafericitul Arhiepiscop Ștefan de Ohrid și Macedonia”, potrivit deciziei citate.

Sinodul și-a exprimat speranța că cea mai tânără din familia bisericilor ortodoxe autocefale „va păstra cu fermitate sfânta credință ortodoxă în puritate și integritate și va fi credincioasă tradiției canonice ortodoxe”.

În 1967, la Conciliul de la Ohrid, clerul macedonean și-a declarat autocefalia – independența față de Sinodul sârbesc. Acesta din urmă a calificat deciziile Conciliului de la Ohrid drept necanonice și a declarat Biserica Ortodoxă Macedoneană o organizație schismatică. În anii 1990, ambele părți au încercat în mod repetat și fără succes să înceapă negocieri privind statutul comunităților ortodoxe din Macedonia.

În 2018, Biserica macedoneană s-a adresat Patriarhului de Constantinopol Bartolomeu cu o cerere de acordare a tomosului de autocefalie, dar acesta a refuzat, spunând că „această regiune nu se află sub jurisdicția Patriarhiei de Constantinopol, ci se află sub jurisdicția Bisericii Ortodoxe Sârbe”.

În 16 mai 2022, a fost restabilită comuniunea Bisericii Sârbe cu Biserica Macedoneană și, în 5 iunie, Patriarhul sârb Porfirie a prezentat Tomosul de autocefalie Arhiepiscopului Ștefan de Ohrid și Macedonia.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

 1. daca asa a zis tartorul al mare de la moscowa inseamna ca asa trebuie sa se faca. Bisericute si bisericute ca sa fie multe locuri de sefi.

 2. Geopolitic, o mișcare deșteaptă. Pentru cunoscători, asta a fost o lovitură . Restul? Problema lor e doar moaștele, o dispută pe genul există sau nu OZN. Prin mișcarea asta Rusia și-a mai plantat un centru de influență în cea mai problematică și volatilă zonă din Europa. Cum ar zice Bulă, doar asta ne-ar mai lipsi.

 3. Religia este unul din motivele pentru care suntem saraci. Poti sa traiesti bine si fara sa te speli toata ziua pe creier ca nu ai nevoie sa speli duminica, ca trebuie sa lingi icoane, sa stai in genunchi pe presulet, sa donezi banii bisericii ca sa iti obtii un loc in rai….
  Suntem in 2022 si lingem oase de oameni ca sa obtinem o iluminare spirituala!
  Daca am dona pentru spitale cat donam pentru biserica poate am avea unde sa ne tratam cand avem probleme.
  Mai este mult pana departe cu un asemenea popor.
  Nu a mai trait ceasca sa termine cu vrajitorii BOR….

 4. Ortodoxia e doar una, să-ți iubești aproapele!Resutul e doar gargara sau sectanții (partea mulți) !!!

  • Aha vedem c-un Eusi ii „iubesc” pe „fratii” lor Ucrainiei, cum.le bubuie bisericile, copii și cum le violează femeile! Mișto tare ortodoxisml asta…..Biserica- Instituție de prostit flfraierii, Religia Politica ieftina, tot pentru fraeiri

  • Ortodoxia iubeste doar banii, restul e spalare pe creier!

  • Dincolo se dau virgine, la voi nimic?
   Cu ce sunteți mai diferiți de grecii care se inchinau la 30 de zei? La ei era inflație de zei?
   Dacă ai pile, vreau și eu numerele la loto!

 5. Sunt in total intre 500 si 900 de mii de macedoneni ortodocsi. Atundi de ce sa nu creem biserica autocefala a „Timisoarei si intreg judetului Timis”.