G4Media.ro

BIOGRAFIE: Viaţa şi moartea lui Bakr al-Baghdadi, liderul ISIS, un ”calif” autoproclamat

BIOGRAFIE: Viaţa şi moartea lui Bakr al-Baghdadi, liderul ISIS, un ”calif” autoproclamat

Liderul grupării Statul Islamic (SI) Abu Bakr al-Baghdadi, ucis duminică într-o operaţiune americană în Siria, a trăit întotdeauna ascuns în umbră, inclusiv pe când, autoproclamat ”calif”, prezida destinele a şapte milioane de persoane în Siria şi Irak, relatează AFP.

Supranumit ”Fantoma”, el a fost mai întâi un student la religie timid, iar apoi un combatant jihadist de rang secund. Însă acest irakian în vârstă de 48 de ani a ajuns să realizeze alianţa între jihadiştii convinşi – veniţi din întreaga lume – şi foşti militari din cadrul armatei lui Saddam Hussein – laică şi socialistă -, un atu-cheie în vederea cuceririi în 2014 a unui teritoriu cât al Marii Briranii de mare.

El a fost primul lider jihadist care a instaurat un proto-stat – ”califatul” său autoproclamat -, acum apus. Ultima redută a SI a căzut în martie la Baghouz, în Siria, iar zeci de mii dintre jihadiştii săi se află în închisori kurde din Siria sau ale statului irakian.

De luni de zile, omul a cărui moarte a fost evocată în mai multe rânduri mai conducea doar trupe dislocate, chiar dacă în videoclipurile de propagandă, atent realizate, SI continua să revendice, mai mult sau mai puţin real, atentate în întreaga lume.

Diabetic şi rănit cel puţin o dată, Ibrahim Awad al-Badri, pe numee său adevărat, îşi arăta arareori faţa.

Pe vremea ”califatului”, el şi-a făcut doar o singură apariţie publică, în iunie 2014. Din înaltul scaun al celebrei Moschei al-Nuri din Mosul, ”capitala” SI, în Irak, un oraş recucerit în vara lui 2017, el a rostit o predică în faţa susţinătorilor săi.

Faţa sa, cu o barbă grizonantă şi reflexe roşcate a mai apărut o singură dată, într-o înregistrare video difuzată în aprilie. El s-a exprimat, altfel, prin înregistrări sonore.

Statele Unite ofereau 25 de milioane de dolari în schimbul capturării acestui bărbat, cel mai căutat din lume, născut într-o familie săracă la Samarra, la nord de Bagdad.

Antiteza lui Bin Laden

Discreţia sa face din el, în opinia unor oficiali şi militari occidentali, antiteza lui Osama ben Laden, care difuza cu regularitate casete video cu regia luptei sau la moschee. Liderul Al-Qaida a fost căutat ani la rând şi a fost ucis în 2011 de forţele speciale americane în Pakistan.

Preferând umbra şi înaintarea cu paşi mici, al-Baghdadi, un pasionat al fotbalului care voia să devină avocat sau militar, planuri dejucate de rezultatele şcolare insuficiente şi o vedere slabă, şi-a aşteptat mult timp momentul.

Predicând într-o moschee puţin frecventată în Irakul aflat la acea vreme sub dictatura lui Saddam Hussein, el a dezvoltat ”o viziune destul de clară a ceea ce voia să ajungă şi a organizaţiei pe care voia să o creeze”, explică jurnalista Sofia Amara.

”Este un planificator secret”, afirmă cea care a realizat un documentar despre al-Baghdadi. Iar dacă ”dă impresia unui om care nu străluceşte”, el este ”răbdător şi muncitor”.

După ce a creat, în timpul invaziei americane a Irakului în 2003 un grupuscul jihadist fără mare impact, acest tată al unui număr de cinci copii provenind din două căsătorii este arestat în februarie 2004 şi încarcerat la Camp Bucca.

Această imensă închisoare, instalată de americani în sudul extrem al Irakului, unde erau închişi demnitari căzuţi ai regimului lui Saddam Hussein şi nume din nebuloasa jihadistă, avea săfie supranumită ”universitatea jihadului”.

Aici, puţin câte puţin, ”toată lumea şi-a dat seama că acest tip timid era un fin strateg”, afirmă Sofia Amara.

Citește articolul integral pe News.ro.

sursa foto: Twitter via News.ro.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

2 comentarii

  1. Pe când o biografie romanțată ? Ceva flori, omagii …..( Fin strateg ) și un criminal psihopat de ultimă speță.

  2. „O jigodie criminala.” Cu asta am încheiat cv-ul si tot ce trebuie sa stim despre el. Nu il ingropati, dati-l de mancare la caini.