G4Media.ro

Bilanț extrem de dur al acțiunilor PSD din ultimii 3 ani făcut…

Bilanț extrem de dur al acțiunilor PSD din ultimii 3 ani făcut de președintele interimar al Consiliului Național al partidului: „După mai mult de doi ani de luptă cu justiția, ne-am bătut singuri și ne-am și pus, tot singuri, la colț”

Președintele interimar al Consiliului Național al PSD, Ionuț Vulpescu, a realizat un raport asupra evoluției partidului în perioada 2016-2019, care conține critici extrem de dure, subliniind că în această perioadă formațiunea a avut „orientări strategice neinspirate, decizii tactice mai puțin fundamentate și deficiențe în a înțelege contextul politic global”. Documentul critică, între altele, adoptarea OUG 13, modificările la legile justiției, discursul urii promovat de PSD, antiselecția pentru funcțiile publice.

„Putem spune, fără nicio rezervă, că, după mai mult de doi ani de luptă cu justiția, ne-am bătut singuri și ne-am și pus, tot singuri, la colț”, concluzionează raportul făcut public miercuri de Ionuț Vulpescu.

Principalele concluzii din raport:

  • Între alegerile parlamentare din 2016 și cele pentru Parlamentul European, respectiv turul I al alegerilor prezidențiale din 2019, Partidul Social Democrat a reușit contraperformanța de a pierde aproximativ 1,2 milioane de voturi. Mai mult, potrivit ultimelor sondaje, această ”hemoragie” continuă, PSD fiind opțiunea a din ce în ce mai puțini români și asta în ciuda unei guvernări în timpul căreia nivelul de trai a crescut.
  • Din analiza comparativă între alegerile generale din 2016 și cele pentru Parlamentul European din 2019, în special analiza profilurilor electorale, a caracteristicilor electoratului PSD și a celorlalte partide rezultă că, în ciuda creșterilor salariale adoptate și a discursului împotriva acestora promovat de PNL și USR, cei mai mulți angajați la stat au votat cu aceste două partide și nu cu PSD. Acest lucru se explică prin faptul că PSD nu a înțeles corect mesajul ”Vrem o țară ca afară”. Cu alte cuvinte, ,,Vrem să trăim, nu doar să supraviețuim!”. Acesta este expresia nevoilor clasei de mijloc românești, în ascensiune, care se structurează în jurul unor valori specifice societăților occidentale. Un electorat care, pe de o parte, are nevoi economice de dreapta, dar ale cărui nevoi sociale sunt de stânga. Iar PSD, deoarece și-a pierdut busola ideologică, a continuat să facă acestui electorat oferte economice, ignorând nevoile sale sociale.
  • Asocierea tot mai puternică a partidului cu regimul comunist izvorăște din deficitul de democrație din interiorul partidului. Cât timp dezbaterea a fost inexistentă, iar cei cu opinii contrare au fost excluși sau reduși la tăcere, cât timp partidul a avut candidat unic pentru funcția de președinte, iar președinți de organizații au fost impuși și nu aleși, cât timp au fost organizate congrese pentru alegerea tuturor funcțiilor cu excepția celei de președinte al partidului, în timp ce foștii lideri ai partidului au fost tratați ca o posibilă amenințare și eliminați, PSD a oferit suficiente argumente celor care fac această asociere.
  • PSD este, simbolic, partidul Revoluției din 1989, partidul care a exprimat cel mai bine dorința de schimbare a societății românești după căderea regimului comunist. Acum, la 30 de ani de la acele momente fondatoare ale post-comunismului românesc, PSD trebuie să treacă, la rândul său, printr-o schimbare profundă.
  • Schimbările din societatea românească pe care PSD le-a ignorat:

1) Repolarizarea categoriilor de vârstă, respectiv generația pre-decret (decretul privitor la interzicerea avortului) și cea post-decret, care au aspirații diferite. În 2024, generația pre-decret va fi cu aproximativ 1,3 milioane persoane mai mică, iar cei din generația post-decret nu vor fi devenit încă pensionari. Dacă în anul electoral 2024 PSD se va adresa strict publicului vârstnic, performanța sa va avea de suferit, prin comparație cu momentul actual, din cauze demografice, indiferent de calitatea liderilor sau a mesajelor.

2) Recalibrarea geografică a României. Județele își schimbă rapid compoziția și numărul de locuitori. Există trend-uri bine definite, iar acestea – fără excepție – defavorizează PSD. Concentrarea regională actuală a PSD înseamnă că la fiecare scrutin, pentru a ține pasul cu restul scenei politice, PSD trebuie să obțină mai multe voturi din mai puțini oameni disponibili. Partidul obține constant scoruri bune în multe județe, dar aceste județe au o rată de prezență din ce în ce mai mică dintr-o populație din ce în ce mai mică. În procente, la nivel local, lucrurile arată bine, dar ele fiind calculate din totaluri din ce în ce mai mici înseamnă din ce în ce mai puține voturi. Acest lucru se întâmplă în timp ce în restul României lucrurile stau exact invers, oponenții PSD obținând scoruri dintr-o prezență din ce în ce mai mare dintr-o populație din ce în ce mai mare.

  • Locul dialogului necesar cu familia social-democrată europeană a fost luat de ostilitate fățișă și chiar de aluzii privind renunțarea de către PSD la familia stângii europene. PSD pare să nu mai aibă niciun partid prieten din cadrul familiei socialiste europene și nici în cadrul Internaționalei Socialiste.
  • PSD a renunțat în mare măsură la promovarea pe bază de competență, iar partidul a ajuns să fie construit politic pe principii clientelare și de nepotism. Antiselecția a devenit un principiu de funcționare, cu efecte directe și profunde asupra calității actului de guvernare, precum și asupra imaginii publice a partidului. S-a ajuns, astfel, la golirea de sens a funcției de ministru și la cea mai slabă garnitură de secretari de stat din istoria PSD. Partidul a ajuns să fie reprezentat la nivel public/mediatic de către un grup restrâns de oameni care par că se pricep la orice subiect, din orice domeniu.
  • Valorile tradițional-conservatoare au devenit, în ultimul timp, singura tușă folosită în discursul public al PSD, în detrimentul valorilor social-democrației europene și al abordărilor modernist-progresiste.
  • Un subiect sensibil îl reprezintă abordarea pe care partidul și guvernarea au avut-o față de Justiție. La acest moment, simpla pronunțare a cuvântului ,,justiție” de către liderii, membrii sau simpatizanții PSD este dificilă.
  • Putem spune, fără nicio rezervă, că, după mai mult de doi ani de luptă cu justiția, PSD s-a bătut singur și s-a și pus, tot singur, la colț. OUG 13 a luat prin surprindere pe toată lumea. În campania electorală care se terminase de puțin timp nu a fost niciodată vorba despre asemenea măsuri. În Programul de guvernare, transformat în reper absolut, nu există nicio mențiune despre așa ceva. Nicio consultare, publică sau în cadrul partidului, nu a avut loc. Decizia discreționară a lui Liviu Dragnea, dusă la îndeplinire cu obediență, nu a trecut prin niciun filtru. A fost o măsură care a pus atât Guvernul, cât și partidul, în imposibilitate de dialog sau apărare. OUG 14, prin care tot guvernul PSD a abrogat OUG 13, a fost o urmare care nu a putut fi evitată. Iar prin aceasta PSD s-a recunoscut învins, pentru greșeala unui grupuscul care și-a imaginat că își poate pune la butonieră întregul guvern și prin asta întreaga țară.
  • Societatea românească a considerat adoptarea OUG 13 ca fiind o rupere a contractului social generat de oferta electorală a PSD. Protestele care au urmat au fost cele mai mari și pe cea mai lungă perioadă din ultimii 30 de ani.
  • Un alt moment în care PSD și guvernul au greșit a fost 10 august 2018. Modul controversat în care a fost gestionat protestul și imaginea publică rezultată au produs o adevărată traumă socială care, inevitabil,s-a răsfrânt asupra guvernării și a PSD. În acele momente, PSD a uitat să se comporte ca un partid mare, adică un partid integrator, care are responsabilități nu doar față de votanții și simpatizanții săi, ci și față de cei care îl contestă, care are datoria de a modera interesele divergente existente în societate și de a le transpune în politici publice care să vizeze nu (doar) majoritatea, ci pe cât mai mulți. La escaladarea violențelor au contribuit din plin și replicile care au dus la o și mai mare divizare a societății între ,,noi” și ,,ei”.
  • În ceea ce privește relațiile internaționale, dincolo de controversata mutare a ambasadei României din Israel, de la Tel Aviv la Ierusalim, nu trebuie uitat nici discursul ambiguu, aparent anti-occidental și anti-companii străine, din motive electorale, care a dus la neînțelegeri în relațiile cu partenerii externi, atât instituționali, cât și politici.
  • Un moment ratat a fost aniversarea Centenarului Marii Uniri de la 1918, care a fost gestionată cu amatorism. Toate acuzațiile adversarilor politici ai PSD la adresa partidului se regăsesc în modul în care a fost gestionat acest program. Printre acestea, cea referitoare la angajări pe pile și împânzirea instituțiilor publice cu persoane incompetente. Iar acest lucru s-a văzut prin calitatea proiectelor finanțate: serate de poezie ale polițiștilor locali, campionate de fotbal, petreceri câmpenești etc.. Toate aceste gafe administrative ar putea fi trecute cu vederea, dar PSD face apel foarte des la sentimente patriotice, uneori patriotarde. Repetarea obsesivă a iubirii de țară, fără ca ea să fie transpusă în celebrarea a 100 de ani de existență a României unite, dă imaginea unui partid guraliv, dar neputincios pe această temă. Vrea PSD să fie noul PRM?
  • PSD a abandonat ”noul proletariat” – corporatiștii, iar acest public s-a lăsat cucerit în fața unui discurs de dreapta, care nu îi oferă în realitate protecție. Decizia lui exprimă eșecul discursului progresist în România.
  • Unul dintre cele mai grave lucruri este că PSD a permis adversarilor săi politici să extindă acuzațiile aduse conducerii partidului către simpatizanții săi. A apărut în spațiul public o nouă insultă: „ești pesedist!”, constituită ca sursa unei campanii de public shaming a electoratului de stânga, în vederea manipulării psihologice a celor care au „#afinitățiPSD”. Dacă simpatizanții USR sau ai PNL își afirmă cu mândrie în spațiul public afinitatea lor politică, fără frica de a fi agresați, nu același lucru se poate spune, din păcate, despre simpatizanții PSD.
  • Fostul șef al partidului, Liviu Dragnea, și-a cerut, la un moment dat, iertare „miilor de români care stau în pușcărie pe un articol neconstituțional”. Niciodată nu și-a cerut scuze milioanelor de simpatizanți PSD care au ajuns să fie stigmatizați de vecinii, colegii sau chiar prietenii lor.

În final, raportul cuprinde câteva direcții de reformă, subliniind că „PSD este într-o criză de proiect”.

Conform documentului, în esență, PSD are nevoie de:

I. Reforma structurii ideologice a partidului, în acord cu următoarele cinci componente:
A. Ideologie.
B. Valori: solidaritate, colegialitate, integritate, profesionalism, prioritatea interesului public, obiectivitate, deschidere și transparență, bună credință, europenism.
C. Reprezentativitate.
D. Criterii de competență și expertiză profesională.
E. Politici: crearea de locuri de muncă; dezvoltarea economică a zonelor defavorizate; creșterea veniturilor pentru categoriile vulnerabile; protejarea drepturilor angajaților; distribuirea echitabilă a resurselor publice; îmbunătățirea serviciilor publice și a accesului la acestea.

II. Reluarea procesului de democratizare a partidului, atât la centru, cât și la nivelul filialelor locale, prin folosirea mecanismelor statutare, așa cum sunt alegerile interne, la timp. Cei excluși pe nedrept (spre exemplu, pentru delict de opinie) trebuie chemați înapoi, cu acordul filialelor unde au fost membri.

III. Revitalizarea TSD, astfel încât partidul să devină atractiv pentru noua generație.

IV. Alegeri libere și corecte pentru funcțiile de conducere din organizațiile locale ale PSD. Filialele PSD trebuie să își decidă conducerile fără intervenții de la centru, exclusiv pe baza capacității candidaților de a convinge. „Validarea de la centru” a unui candidat sau altul trebuie să dispară ca instrumente de exercitare a influenței centrale asupra planului local.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

24 comentarii

  1. Sub un nume sau altul ăștia fac același lucru de 30 de ani. În ultimii 3 ani doar au mutilat justiția să scape cu banii furați. Treaba e că s-au trezit românii. Tot ce mai face acest partid de hoți și curve este să joace de fațadă să mai poată fura până la următoarele alegeri. Asta e tot.

  2. In conditiile astea,sa vezi ca, ce a avut mai bun sportul romanesc,alaturi de un neuron stricat de bautura si de ani si papusati de un octogenar rupt si el de realitate ,ca se afiseaza langa personaje nocive si toxice, iti vine sa fugi din tara asta si sa i dai dreptate lui brancusi: v am lasat saraci si prosti, v am gasit si mai saraci si mai prosti.Astia suntem duoa 30 de ani!

  3. Interesant cum unul care si-a furat teza de doctorat poate sa vorbeasca de furturi, nu? Sa nu uitam cum a promovat acest individ, de aceeasi speta cu cei la care face referire in aceasta „radiografie”.

  4. PSD nu a fost și nu va fi niciodată partid.
    PSD este o „platforma” mafiotă neocomunistă care a racolat prin corupție membri și adepți de cea mai joasă speță.
    PSD nu caută reformă ci doar o nouă formulă de perpetuare și protecție pentru infractori. Au distrus Romania, asta au făcut mereu, altceva nu știu și nu vor putea face.

  5. Hah, asadar recunosc ca sunt o organizatie ce se lupta cu justitia, asta e autoincriminare.

  6. daca PNL o tine asa , la alegerile parlamentare la termen PSD castiga detasat

    • Stai linistit ca nu uitam cine e GIO PSD:)))
      Din pacate javrele mafiote vor lua cca 25% din parlament pt ca au alea 2 milioane de maimute care voteaza PSD.

  7. Totul a inceput in momentul alegerilor prezidentiale de acum cinci ani cind PSD prin reprezentantul ei a pierdut alegerile prezidentiale .Votul de atunci, acordat viitorului presedinte a fost in mare masura posibil datorita diasporei si a cetatenilor si din tara ce au fortat membri mai batrini ai familililor lor sa isi modifice adresa votului .Milioane de romani au convins alte milioane de romani, membri ai familiilor lor sa voteze un cetatean roman de etnie germana . (multi nu inteleg nici azi cum a fost posibil asta si a doua oara ).Apoi au survenit ,pe fondul unor cresteri sariale(dupa alegerile parlamentare unde PSD a cistigat datorita programului de guvernare ce a fost bine prezentat la tv de fostul presedinte PSD si datorita asocierii PNL si a conducerii de atunci cu USL),atacuri repetate pe justitie (dupa principiul ,facem pentru ca putem )atacuri ce vizau in principal schimbarea modului de politica interna si ajutarea unor persoane prin modificari de natura juridica ce permiteau inchiderea unor dosare atasate unor cetateni romani presupusi certati cu legea . Presedintele in acel moment nu avea decit doua solutii : fie inchidea ochii (este o expresie ),se facea ca nu vede sau nu este de competenta lui sa intervina si astfel coalitia majoritara PSD-ALDE isi putea pune planul in aplicare linistita sau sa se opuna total acestor masuri antidemocratice ,ceea ce dupa cum bine stim a si facut cu rezultatul iarasi cunoscut de noi toti si anume : referendum pe justitie cistigat , alegeri europarlamentare cistigate de PNL (un avantaj mare facut atunci USR, fapt ce nu se va mai repeta acum,PNL isi adjudeca intreg capitalul electoral ),alegeri prezidentiale cistigate la un scor zdrobitor nemaintilnit in alegerile recente Europene . Ceea ce urmeaza a fost deja anuntat de presedinte prin dorinta de Alegeri anticipate .Daca PSD , asa cum a facut marirea salariilor ,pensiilor si in acelasi timp pornea la drum prin adoptarea unor masuri democratice ce sprijineau aceste mariri si se definea ca partid democratic , atunci azi cind vorbim PSD reprezenta binele absolut al natiei . Nici acum nu intelegem de ce PSD fiind cistigator formidabil al alegerilor parlamentare nu a initiat masuri democratice ce l-ar fii propulsat inca 10 ani la conducerea Romaniei si s-a complacut intr-o lupta totala impotriva justitiei ,UE si a presedintelui tarii (sau poate stim dar nu putem spune ). De fapt polarizarea politicii romanesti pe alte criterii ce se afla afara competentei, in afara binelui tuturor si s-a fixat doar pe categorii, fie ele speciale , de natura etnica ,de natura de grup social cu avantaje doar pentru cei ce fac parte din anumite grupuri , de natura sentimentala afisata fata de alte forme de conducere statala ,a dus spre ceea ce vedem cu totii azi .Din fericire cetatenii au inteles multe din neajunsurile(non materiale) datorate vechii guvernari si au ales viitorul in dauna avantajelor materiale de moment . PNL-ORBAN (sa facem o distinctie intre vechiul PNL atasat la un moment dat la USL si cel actual ) impreuna cu presedintele au arat ca tel -IDEAL,nevoia de europenizare rapida ,de transparenta decizionala , de recuperarea sumelor ilicite de bani , de regindirea sistemelor ce au permis diverse avantaje materiale in favoarea doar a unora dintre cetatenii cetatii , de sprijinirea tuturor acelora ce doresc sa munceasca in dauna celor ce asteapta pomeni fara a se gindi vreodata sa se puna in slujba tarii prin o munca efectuata si multe foarte multe altele ce sunt spuse intr-un cuvint – modernizare- o modernizare rapida a tarii .

  8. Articolul nu zice nimic nou. Punct cu punct este ce știam și am trăit deja nu doar in ultimii 3 ani dar de aproape 30 de ani. PSD e bun la gura dar nașpa la fapte.

  9. Degeaba va puneti cenusa in cap acum , lumea a inceput sa-si dea seama cu ce banda de infractori au de-a face. Acum o faceti pe mieluseii,aruncati totul in carca lui Dragnea ,de parca ala a facut totul singur. Va-ti lasat toti corupti si acum muriti de grija poporului. E cu bataie lunga tanguiala asta a voastra,sunteti in campanie,poate la alegeri romanii o musca iar pe aia cu scoli,spitale,autostrazi, toate desenate pa hartie tocmai de cei ca voi.

  10. PSD poate sa se dea si de 3 ori peste cap, ca tot degeaba, nu mai are credibilitate, s-a ales praful de ea. Acum avem alta problema in vizor: PNL. Incercam, pana la alegeri, sa ne dam seama daca si el vrea doar sa ne ameteasca si abureasca.

    • Foarte corect ceea ce zici ,ba chiar esenta tuturor lucrurilor din jurul nostru ,la nivel politic . Pentru multi va fi un test de tara , daca vor inceca sa abureasca la modul fapte (vorbele fac frumusetea jocului ) atunci tara dispare . Atunci Romania devine altceva .Sper sa nu fi fost prea dur

  11. Asa se intampla in toate statele, unde coruptii isi creaza o misare politica care sa ii reprezinte. Miscare politica care poate lua absolut orice nume, orientare, etc. Se pot autonumi de stanga, de dreapta, nationalisti, populisti, etc. Insa toti au un singur numitor comun: furtul bugetului public si coruptia.
    Si in mai toate statele, indivizii ajung sa isi creze retele puternice. Bineinteles ca acest tip de miscare politica, nu se poate crea si mai ales perdura, decat in state deja gangrenate de coruptie. Numite „state bananiere”.

    Nu vad, din pacate, o schimbare rapida, posibila. Coruptia, a intrat in ADNul romanilor, timp de 400 de ani de stapanire otomana si a perdurat/transformat in cei 47 de ani de nationalism-socialism local, post stalinist.

    Poate doar o intoarcere masiva, a celor 5 milioane de romani care au fugit din Romania, unde au vazut cu ochii, ar putea rebalansa balanta, ei fiind deja obisnuiti cu traiul in societati democratice. Insa sa fim seriosi, nimeni nu isi mai doreste sa revina inapoi, intr-o tara cu un nivel scazut de infrastructura, fara de oricare alta tara europeana.

    Nu stiu cand mica/marea hotie, micul/mare smen-tun, mica/marea tovarasie, tot ceea ce se chiama coruptie, vor putea fi eradicate in Romania. Le-o doresc sincer romanilor.

  12. Hai sictir unde erai laba trista cand ai tai futeau justitia???

  13. Halucinant!
    Asta scrie un PSDist?!
    Pai, asa am scris eu timp de 3 ANI!
    Individul asta unde-a fost in cei 3 ANI cand PSDragnea a FACUT ce-a VRUT Dragnea, „pentru ca putem”!
    Vulpescule, nu-ti e rusine sa vii azi, curat, spalat si parfumat cu arome democratice si occidentale si sa propui „valori”, „reprezentativitate”, „criterii de competență și expertiză profesională”, cand ai aplaudat-o pe analfabeta Dancila si clica ei de analfaveti timp de 2 ANI si l-ai aplaudat pe Dragnea in toti cei 3 ANI?!
    PSD e exact CONTRARIUL a ceea ce spui tu ca are nevoie partidul acum: Nici valori, nici reprezentativitate, nici Competenta si nici expertiza profesionala!!!
    O asa adunatura de incompetenta si analfabeti NU am vazut in 30 de ANI!
    Vulpescule, PSD e terminat, cu Ciolacu, Manda si Olguta sfarsitul e aproape, au mai ramas redutele analfabete din Doljul sarac al Olgutei si al lui Manda, pana si Moldova a ajuns sa NU mai voteze cu PSD!
    PSD e terminat, in cativa ani veti ajunge mai rau, voi l-ati sustinut pe Dragnea, de ce NU ai SCRIS sau SPUS toate astea pana acum?!
    Abia acum ai avut o revelatie?!
    Tarziu, prea tarziu…
    Hai Romania, sa iesim cu TOTII la vot si sa trimitem la gunoi PSDul cu Ciolacu, Olguta si Manda al ei!!!

    Intrebare: Cum credei ca vor reactiona alde Olguta si Manda al ei, lingaii de frunte ai lui Dragnea?!

    • Ăștia de la conducerea PSD neagă moartea lor.
      Au bani, au lumea sub aripile lor
      Sun duși cu capul si nu exista tratament pentru ei.

  14. Pentru reabilitarea PSD, trebuie să se pună batista pe ţambal.

  15. psd este urmașul fsn . fsn este urmasul pcr . pcr este PARTIDUL CRIMINAL ROMÂN . Locul psd este la J I L A V A

  16. Si cand va da inapoi PSD ce si-a insusit abuziv din bogatia tarii pe timpul lui Dragnea? Ca cenusa pe care si-o toarna-n cap, prin gura lui Vulpescu, nu repara nimic din ce-a stricat.