G4Media.ro

Bihor: O bombă de artilerie funcțională din cel de-al Doilea Război Mondial…

sursa foto: ebihoreanul.ro/via ISU

Bihor: O bombă de artilerie funcțională din cel de-al Doilea Război Mondial a fost descoperită pe șantierul noii șosele Oradea – Sânmartin

O bombă de artilerie în stare de funcționare a fost ridicată luni  de pompierii pirotehniști de pe șantierul noii șosele Oradea – Sânmartin, din zona Băile Felix, relatează ebihoreanul.ro.

„Sesizarea, primită în dispeceratul ISU Bihor prin Sistemul Unic 112, a fost făcută de un muncitor, care a descoperit muniția în timpul efectuării unor săpături pentru construirea unei șosele de centură”, a transmis, marți, lt. col. Camelia Roșca, purtătorul de cuvânt al ISU Crișana.

Mai precis, bomba a fost găsită pe șantierul noii șosele Oradea – Sânmartin, care se va întinde de la centura municipiului peste câmpurile fostului CET II, va trece pe lângă Băile 1 Mai și va ocoli localitățile Sânmartin și Băile Felix pentru a ieși în DN76 Oradea – Deva.

„După identificarea muniţiei – o bombă de artilerie de calibru 82 milimetri, provenită din cel de-al Doilea Război Mondial -, echipajul pirotehnic a procedat la cercetarea zonei în vederea asanării altor potenţiale muniţii, după care a transportat şi depozitat bomba în condiţii de siguranţă”, a mai transmis lt. col. Camelia Roșca.

Conform lui Călin Roman, director Erbașu Transilvania, firmă care desfășoară lucrările pe respectivul șantier, după descoperirea muniției se vor face verificări suplimentare.

„Firme specializate în deminare vor supra-investiga zonele unde se fac săpături la mare adâncime. Când am preluat amplasamentul de la Consiliul Județean Bihor, am făcut o primă cercetare în cadrul căreia s-au găsit 10-20 de bombe neexplodate, care au fost prelevate de personalul specializat. Probabil asta a scăpat”, a spus acesta.

În acest context, ISU Crișana le amintește bihorenilor că munițiile rămase neexplodate au încărcătura de exploziv intactă și, în multe cazuri, chiar și focosul, de aceea există riscul ca acestea să explodeze. Persoanele care găsesc astfel de muniții sunt îndemnate să sune imediat la 112, să nu le ridice sau transporte și să asigure securitatea locului respectiv până la sosirea personalului specializat al ISU, relatează ebihoreanul.ro

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...