G4Media.ro

Biden: Războiul din Gaza ”nu este un genocid” / A promis un…

Sursa foto: captură din video (YouTube / Joe Biden)

Biden: Războiul din Gaza ”nu este un genocid” / A promis un sprijin „de fier” pentru Israel / „Suntem alături de Israel pentru a-l elimina pe Sinwar şi pe restul măcelarilor din Hamas”

Preşedintele SUA, Joe Biden a negat luni că războiul Israelului din Gaza a fost un genocid, în timp ce a criticat cererea „scandaloasă” a procurorului Curţii Penale Internaţionale de a emite un mandat de arestare împotriva liderilor israelieni, transmite News.ro.

”Ceea ce se întâmplă nu este un genocid”, a declarat Biden în cadrul unui eveniment organizat la Casa Albă cu ocazia Lunii moştenirii evreilor americani, în timp ce discuta despre conflict, transmite France24.

Comentariile sale s-au referit în special la un caz aflat la un alt tribunal, Curtea Internaţională de Justiţie a ONU (CIJ), care se ocupă de acuzaţiile Africii de Sud potrivit cărora războiul Israelului din Gaza este un genocid.

Dar, de asemenea, şi-a intensificat criticile la adresa CPI, un tribunal separat pentru crime de război, afirmând că „respingem” încercarea procurorului CPI, Karim Khan, de a-i aresta pe premierul israelian Benjamin Netanyahu şi pe ministrul israelian al apărării. Khan a cerut, de asemenea, arestarea unor personalităţi de top ale Hamas, inclusiv a liderului grupării militante palestiniene din Gaza, Yahya Sinwar, şi a şefului politic Ismail Haniyeh.

„Indiferent ce ar putea implica aceste mandate, nu există nicio echivalenţă între Israel şi Hamas”, a declarat Biden în faţa audienţei din Rose Garden de la Casa Albă.

Biden a promis un sprijin „de fier” pentru Israel, adăugând că „suntem alături de Israel pentru a-l elimina pe Sinwar şi pe restul măcelarilor din Hamas”.

Preşedintele american Joe Biden respinge drept ”scandalos” mandatul de arestare cerut pe numele lui Benjamin Netanyahu de către procurorul general al Curţii Penale Internaţionale (CPI) Karim Khan, care a anunţat luni că a depus o cerere în vederea emiterii unui mandate de arestare pe numele premierului israelian Benjamin Netanyahu şi ministrului său al Apărării Yoav Gallant cu privire la presupuse crime de război şi crime împotriva umanităţii în Războiul din Fâşia Gaza, relatează Le Monde.

”În baza elementelor de probă culese şi examinate de către biroul meu, am motive rezonabile să cred că Benjamin Netanyahu, premierul Israelului, şiYoav Gallant, ministrul Apărării al Israelului, poartă responsabilitatea penală a unor crime de război şi unor crime împotriva umanităţii compise pe teritoriul Palestinei (în Fâşia Gaza) începând cel puţin de la 8 octombrie 2023”, a anunţat într-un comunicat procurorul CPI, cu sediul la Haga.

Procurorul general le reproşează crime ca ”faptul de a înfometa în mod deliberat civili”, ”omucidere cu premeditare” şi ”exterminare şi/sau omor”.

”Noi spunem că crimele împotriva umanităţii vizate în cereri se înscriu în prelungirea unui atac generalizat şi sistematic îndreptat împotriva populaţiei civile palestiniene. Potrivit constatărilor noastre, unele dintre aceste crime continuă să fie comise”, denunţă Karim Khan.

În cazul în care judecătorii decid să emită un mandat de arestare pe numele lui Benjamin Netanyahu, acest lucru înseamnă că, în mod teoretic, oricare dintre cele 124 de state membre ale CPI sunt obligate să-l aresteze în cazul în care intră pe teritoriul lor.

Curtea nu dispune de nicio forţă de poliţie care să execute mandatele pe care le emite şi se sprijină pe voinţa statelor membre de a colabora.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...