G4Media.ro

Biden acordă Kenyei statutul de aliat major non-NATO al Statelor Unite

Sursa foto: Pixabay

Biden acordă Kenyei statutul de aliat major non-NATO al Statelor Unite

Preşedintele Joe Biden a acordat vineri Kenyei statutul de aliat major non-NATO al Statelor Unite, cu ocazia vizitei la Washington a omologului său kenyan William Ruto, o deplasare care are drept scop consolidarea relaţiilor între cele două state, relatează dpa.

Vizita de stat a preşedintelui William Ruto marchează 60 de ani de partenariat între Statele Unite şi Kenya, transmite Agerpres.

„Acord acest statut ca o recunoaştere a anilor de contribuţie ai Kenyei la zona de responsabilitate a Comandamentului pentru Africa al Statelor Unite (AFRICOM) şi ca recunoaştere a propriului nostru interes naţional pentru consolidarea cooperării bilaterale în materie de apărare şi securitate cu guvernul kenyan”, a declarat Biden într-o notificare de intenţie trimisă Congresului SUA.

„Desemnarea va demonstra că Statele Unite consideră contribuţiile africane la pacea şi securitatea globală ca fiind echivalente cu cele ale principalilor noştri aliaţi non-NATO din alte regiuni”, a adăugat el.

Statutul de „aliat major non-NATO” este acordat ţărilor care au relaţii de lucru strânse şi strategice cu armata SUA şi civili din domeniul apărării.

Kenya este unul dintre cele mai importanţi parteneri din Africa Subsahariană ai guvernului SUA în materie de luptă împotriva terorismului şi în domeniul securităţii, şi primul său aliat major non-NATO din regiune.

Casa Albă a anunţat că un total 150 de vehicule blindate de tip M1117 din stocul de apărare al SUA se preconizează să ajungă în Kenya în septembrie.

Pentru prima dată, în vara anului 2024, candidaţi ai forţelor de apărare din Kenya vor începe cursuri de pregătire la Academia Militară a SUA, Academia Navală a SUA şi Academia Forţelor Aeriene americane.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează