G4Media.ro

Bibliotecile din Irlanda de Nord nu-și mai permit să cumpere cărți noi

Sursa foto: Pexels

Bibliotecile din Irlanda de Nord nu-și mai permit să cumpere cărți noi

Serviciul de biblioteci din Irlanda de Nord a declarat că nu dispune de fonduri suficiente pentru a cumpăra cărți noi pentru bibliotecile sale, transmite The Guardian.  „Din păcate, din cauza constrângerilor de finanțare, Libraries NI nu poate achiziționa cărți noi și nici nu poate prelua cereri de cărți noi în prezent”, precizează autoritatea pe pagina sa de „actualizări ale serviciilor”.

De asemenea, bibliotecile vor funcționa cu un orar de funcționare redus. Serviciul a precizat că situația finanțării prezintă „provocări semnificative” și că decizia consiliului de a reduce orele de funcționare nu a fost luată cu ușurință.

Libraries NI (autoritatea responsabilă de bilbiotecile publice din Irlanda de Nord) este finanțată de Departamentul pentru Comunități (DfC) și supraveghează 96 de biblioteci filiale din Irlanda de Nord, precum și biblioteci mobile. Un purtător de cuvânt a declarat pentru The Guardian că serviciul se confruntă cu un deficit de finanțare de 1,7 milioane de lire sterline pentru 2023/24. (În timp ce finanțarea pentru 2022/23 a fost de 30,7 milioane de lire sterline, bugetul pentru 2023/24 este de 29 milioane de lire sterline).

La o întâlnire din iunie a consiliului,  directorul executiv Jim O’Hagan a declarat că realizarea „standardului bibliotecilor publice” pentru investiții în cărți noi ar costa 4,3 milioane de lire sterline, dar că finanțarea propusă în bugetul DfC ar permite doar 260.000 de lire sterline pentru cumpărarea de cărți. El a spus că această reducere ar avea un impact asupra nivelurilor de participare și ar reduce furnizarea de cărți în format de tipărire mare și audiobook și în alte limbi decât engleza.

O’Hagan a adăugat că efectele negative ar ajunge „mult dincolo de biblioteci”, „provocând daune și prejudicii pe termen lung la intersecția serviciilor de bibliotecă cu alte domenii prioritare, cum ar fi educația, sănătatea, incluziunea socială și bunăstarea societății”.

În iunie, DfC a confirmat că va exista o reducere de 5% a bugetelor organismelor independente, inclusiv Libraries NI. DfC s-a confruntat cu un deficit de finanțare de 111,2 milioane de lire sterline (15,5%) pentru 2023/24, iar secretarul permanent al departamentului, Colum Boyle, a declarat că „a trebuit să se ia decizii dificile pentru a trăi în limitele fondurilor disponibile”.

„Personalul Libraries NI va continua să colaboreze cu Departamentul pentru Comunități pentru un nivel adecvat de finanțare pentru a sprijini activitatea esențială a bibliotecilor din comunitățile din Irlanda de Nord, inclusiv pentru achiziționarea de cărți”, a adăugat autoritatea.

 

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează