G4Media.ro

Bernie Sanders vrea taxarea cu 60% a miliardarilor care și-au mărit averile…

Bernie Sanders vrea taxarea cu 60% a miliardarilor care și-au mărit averile în pandemie. Ce sume ar trebui să plătească Elon Musk și Jeff Bezos

Senatorul independent Bernie Sanders (Vermont) a inițiat un proiect de lege prin care sute de miliardari americani, despre care susține că și-au mărit averile „cu sume scandaloase” în timpul pandemiei de coronavirus, ar urma să fie taxați cu 60%. Make Billionaires Pay Act vizează impozitarea a 731 miliarde de dolari acumulate de 467 miliardari din Statele Unite în perioada martie-august a acestui an.

Sanders și co-sponsorii legii au afirmat că „urmează să-i taxăm pe Jeff Bezos, Elon Musk, Mark Zuckerberg și acumularea de avere scandalosă a celorlalți miliardari din perioada pandemiei, astfel încât să putem oferi îngrijiri de sănătate tuturor oamenilor noștri.” Conform propunerii legislative, Bezos ar urma să plătească un impozit unic de 42.8 miliarde de dolari, în timp ce Musk va fi taxat cu 27.5 miliarde de dolari.

Bernie Sanders, împreună cu senatorii democrați Ed Markey (Massachusetts) și Kirsten Gillibrand (New York), au prezentat Make Billionaires Pay Act  care prevede un impozit unic de 60% pe 731 de miliarde de dolari acumulate de 467 de miliardari, în perioada de șase luni scursă din martie. Este vorba de o așa-numită windfall tax, respectiv un impozit perceput pe un profit neprevăzut sau neașteptat de mare, în special unul considerat ca fiind excesiv sau obținut pe nedrept (profiturile de 731 de miliarde de dolari au fost dezvăluite de o analiză realizată de grupul Americans for TaxFairness).

Cei trei cosponsori ai legii introduse în Senatul de la Washington susțin că cele 427.1 miliarde de dolari ce vor fi obținute vor fi suficiente pentru a acoperi toate cheltuielile Medicare pentru fiecare american în următoarele 12 luni, inclusiv pentru medicamentele prescrise de medici (Medicare for all este o politică despe care democrații cred că a devenit din ce în ce mai urgentă, în contextul în care 5.4 milioane de americani și-au pierdut asigurările de sănătate în timpul pandemiei de coronavirus).

Proiectul de lege ar lăsa 310.1 miliarde de dolari în profituri pentru cei 0.001% dintre americani vizați de acest impozit (cei mai bogați locuitori din SUA). Dacă va fi adoptată, legea îi va impozita pe miliardari pe averea acumulată până la 1 ianuarie 2021.

Proiectul de lege a prezentat și sumele care ar trebui obținute prin taxarea celor mai bogați americani. Jeff Bezos, proprietarul companiei Amazon și cel mai bogat om din lume, ar urmă să plăteasca un impozit unic de 42.8 miliarde de dolari. Șeful Tesla, Elon Musk, a cărui bogăție s-a triplat în timpul pandemiei, va plăti 27.5 miliarde de dolari, în timp ce Marc Zuckerberg, cofondatorul Facebook, va fi taxat cu 22.8 miliarde de dolari. La rândul sau, familia Walton, care deține Walmart și Sam’s Club și este cea mai bogată familie din America, ar plăti un impozit pe avere de 12.9 miliarde de dolari.

„Într-o perioadă de enormă durere economică și suferință, avem o alegere fundamentală de făcut,” a afirmat Sanders într-o declarație de presă. „Putem continua să le permitem celor bogați să devină cu mult mai bogați, în timp ce toți ceilalți devin din ce în ce mai săraci. Sau putem impozita câștigurile pe care o mână de miliardari le-au făcut în timpul pandemiei pentru a îmbunătăți sănătatea și bunăstarea a zeci de milioane de americani,” a spus Sanders.

Senatorul de Vermont, auto-declarat democrat socialist, a adăugat că SUA vor impozita „averea scandaloasă” acumulată de miliardari în timpul crizei, între lunile martie și august, perioadă în care 50 de milioane de americani au solicitat ajutoare sociale.

La rândul sau, Markey a afirmat: „În condițiile în care peste 160.000 de americani au murit și alte milioane și-au pierdut locul de muncă, este de neconceput că cei super-bogați sunt și mai bogați în mijlocul acestei crize.”

„În ciuda nevoii copleșitoare, republicanii continuă să caute orice scuză sub pretextul reducerii deficitului pentru a tăia programele de sprijin vital precum ajutoarele pentru cei fără locuri de muncă și asigurarea de sănătate pentru cei mai vulnerabili. Americanii plătesc cu viețile în fiecare zi pentru neglijența criminală a administrației Trump în combaterea coronavirusului. Este momentul în care cei mai bogați din țară să facă același lucru cu profiturile lor,” a adăugat democratul.

„Ca urmare a cadourilor fiscale ale lui Trump pentru bogați, acești miliardari plătesc în prezent în medie o rată de impozitare efectivă mai mică decât profesorii sau șoferii de camioane,” se arată în declarația senatorului.

„Obligarea miliardarilor să își plătească cota echitabilă va ajută la susținerea lucrătorilor și familiilor care se confruntă cu pierderi de locuri de muncă, insecuritate alimentară, instabilitate imobiliară și îngrijire medicală,” a spus senatoarea Gillibrand. „Nu numai că este o propunere de bun-simț, dar este una morală, iar Congresul ar trebui să facă tot posibilul pentru a ajuta americanii care fac eforturi în acest moment.”

Conform proiectului de lege, această taxa nu îi va viza pe americanii care au o avere netă sau active egale cu mai puțin de 1 miliard de dolari după 18 martie. MarketWatch a raportat însa că dată menționată, și care coincide cu ziua în care guvernul federal a intrat în starea de carantină, este „cumva ilogică,” deoarece investitorii arătau semne de îngrijorare încă din februarie, atunci când pandemia se intensifica în China și începuse să facă primele îmbolnăviri în Statele Unite.

De asemenea, publicația a afirmat că, deși miliardarii au câștigat bani, este foarte probabil si că au pierdut aproximativ 12 la sută din miliardele pe care le-ar fi făcut dacă nu ar fi fost pandemia de coronavirus.

Reacții

Dacă Jeff Bezos și Marc Zuckerberg nu au comentat deocamdată propunerea legislativă a celor trei senatori democrați, alta a fost situația cofondatorului Tesla, Elon Musk. Într-un mesaj tweet publicat vineri seara, Musk a inserat un meme care se referea la „Jocul oficial de băut al lui Bernie Sanders” și care afirma: „De fiecare dată când The Bernster menționează un program guvernamental gratuit, bea dintr-o răsuflare berea altcuiva!” În opinia comentatorilor, mesajul lui Musk în esență l-a criticat pe Sanders că vrea să cheltuiască banii altora pentru a finanța „programe guvernamentale gratuite.”

Răspunzând patronului Tesla, senatorul de Vermont l-a criticat pe Elon Musk într-un mesaj pe Twitter pentru că a beneficiat de miliarde de dolari în subvenții guvernamentale și a inserat un articol din The Los Angeles Times care detaliază asistența pe care Musk și companiile sale le-au primit de la guvernul federal. „De fiecare dată când Elon Musk își bate joc de asistența guvernului pentru cei 99% (dintre americani), nu uitați că nu ar valora nimic fără cei 4.9 miliarde de dolari în ajutoare corporative,” a scris Sanders. „Oh, Elon pur și simplu iubește socialismul corporativ pentru el și capitalismul dur pentru toți ceilalți”.

Conform articolului din The Los Angeles Times, Musk și companiile sale – Tesla, SolarCity, care acum este deținută de Tesla, și SpaceX – au primit un sprijin guvernamental de circa 4.9 miliarde de dolari până în mai 2015. Asistența a venit într-o varietate de forme, inclusiv subvenții, reduceri de impozite, subvenții pentru construcții, credite de mediu și împrumuturi cu reducere.

Valoarea acestei ajutoare a crescut de atunci. De exemplu, Tesla a obținut 428 milioane de dolari din vânzarea de credite de reglementare în cel mai recent trimestru din acest an. Compania a primit acele credite din California pentru vânzarea de mașini electrice și le-a vândut altor producători de automobile care nu au vândut suficient pentru a îndeplini cerințele statului.

Duminica, Wall Street Journal a scris ca influenta si puterea lui Musk au crescut semnificativ dupa ce SpaceX a devenit un contrctor principal pentru Pentagon si industria de aparare din America.

Conform datelor prezentate de cei trei senatori democrați, averea lui Elon Musk a crescut de la 24.6 miliarde de dolari la începutul pandemiei la 70.5 miliarde de dolari în prezent.

Surse: FoxNews, CNBC, Los Angeles Times, Wall Street Journal, MarketWatch, Business Insider, Twitter

Sursa Foto: Bernie Sanders/ Facebook

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

12 comentarii

 1. Ăsta nu se cheamă cumva populism? Hehe..

  • Nu, inseamna comunism.
   „De la fiecare dupa posibilitati, fiecaruia dupa necesitati”, marele dicton comunist

  • Bernie dupa decalaratii e un populist de stanga.
   Trump incearca sa fie un populist de dreapta dar nu prea e lasat.

 2. Si cum procedeaza , ii convinge sa dea banii de buna voie ? Doamne ce timpenie este politichia , dar mai ales politrucii din toate zarile .

 3. Foarte bine, papagalul gen Musk și-a mărit averea cu aproape 30 de miliarde de $ în vreo 2 ani, crezi că a fost de 30 de miliarde de ori mai harnic și mai deștept ca tine? Faptul că patriotul anti leftist Trump a scutit bogatii de plata a 1.5 trilioane de dolari în taxe federale și a injectat peste 5 trilioane de $ din banul public în firmele lor private asta evident că nu se zice….pe fraierii lor îi enervează cu woke culture,neo-marxiști și alte aiureli inexistente în timp ce ei fură bine mersi. Ăsta a fost conservatorismul american dintotdeauna.LOL

  • Asa se vede situatia atunci cand ai un neg pe scrot si un scrot in loc de cap.

 4. Bogații trebuie impozitați.
  Are dreptate Bernie.
  Nu e nici comunism nici populism, e capitalism.
  Suedia, Danemarca, Norvegia sunt un exemplu de capitalism bun.
  Capitalismul American este cea mai urâtă forma de capitalism.

  • Mai proletarule, in clipa in care anunti o taxare de 60% a “bogatilor”, ei si-au luat averile si business-urile si au plecat in alta tara si te lasa pe tine si pe Bernie cu puta in mana si colaps financiar.
   Nu exista nici o parghie juridica sa-i impiedice sa faca asta.

  • Ralph.
   Bine tovarășe am înțeles cum sta treaba.
   Suedia este tara comunistă.
   Norvegia este marxistă
   Și Danemarca leninistă.
   Ai dreptate tovarășe.

 5. Deci din câte știu acești miliardari dețin acțiuni la propriile companii. Averea lor fluctuează după cum variază și prețul acțiunile. In condițiile în care Amazon, Facebook, Netflix și alții au beneficiat de pe urma izolării, a faptului că viața s-a mutat în on-line, mulți au văzut asta ca o oportunitate de investit așa că au cumpărat acțiuni la ei, prețul acțiunilor a explodat datorită cererii mari așa că evident că averea acestor oameni a crescut.

  Ajutoare poate că nu ar fi trebuit să primească… deși nu e prea clar din articol dacă au primit facilități persoanele sau companiile.

  După părerea mea, nu averile sunt scandaloase cum s-a exprimat Bernie Sanders, ci populismul lui și al lui Trump și ajutoarele prost direcționate de către stat. Ce face Sanders e hate speech contra celor bogați, stimulând invidia oamenilor.

 6. Cum îi ia 42 de miliarde lui Bezos? La fel celorlalți? Socialiștii ăștia or sunt idioți or niște ticăloși . Ce fac, scot pe bursă acțiunile miliardarilor, să spunem de. de 42 de miliarde, că atât scrie pe ele la valoare de piață și gata vânzarea și banii hop in visterie. Că doar nu credeți că averile astea de zeci de miliarde sunt niște munți de bani pe care îi dețin în niște depozite undeva. Deși se pare ca socialiștii ăștia, mulți dintre ei milionari ca acest Sanders, socialiști de caviar, mizează tocmai pe aceste rudimente de gândire a celor mulți in materie de economie. Si revenim la vânzare și descoperim nu că nu ne dau 42 de miliarde , dar nici treimea de acum șase luni Și afacerea se duce naiba Că doar asta s-a întâmplat după nationalizarile comuniste. Săracii au devenit și mai saraci, iar cei care au luat puterea în calitate de reprezentanți ai lor au băut șampanie in numele lor până în 89.

 7. @mihai Suedia + Norvegia + Danemarca au, la un loc, 51 de miliardari.
  SUA are 614.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.