G4Media.ro

Bernie Sanders a câștigat la limită alegerile primare din New Hampshire/ Joe…

Bernie Sanders a câștigat la limită alegerile primare din New Hampshire/ Joe Biden a suferit o înfrângere usturătoare

Senatorul de stânga Bernie Sanders şi-a proclamat marţi victoria în alegerile primare democrate din statul american New Hampshire, câştigând la limită în faţa candidatului plasat pe poziţia a doua, moderatul Pete Buttigieg, un fost primar, în timp ce ex-vicepreşedintele Joe Biden a suferit o înfrângere usturătoare în această cursă pentru desemnarea celui care va concura împotriva preşedintelui republican Donald Trump în scrutinul prezidenţial din noiembrie, relatează DPA şi AFP, citate de Agerpres.

„Victoria de aici este începutul sfârşitului pentru Donald Trump”, a declarat Sanders în faţa susţinătorilor săi, care strigau ‘Bernie îl bate pe Trump’.

„Indiferent cine va câştiga (în alegerile primare democrate – n.r.), şi sperăm că vom fi noi, ne vom uni şi îl vom învinge pe cel mai periculos preşedinte din istoria modernă a acestei ţări”, a mai spus Sanders, care a devenit noul favorit în cursa pentru obţinerea învestiturii Partidului Democrat.

După stabilirea rezultatelor în nouă din cele zece birouri de vot, acest veteran al politicii a obţinut 26% din sufragii, urmat, la mică distanţă, de fostul primar Pete Buttigieg (24%) şi de senatoarea Amy Klobuchar (20%), conform numărătorilor efectuate de media americane.

Mult timp favorit, Joe Biden a obţinut un rezultat umilitor, plasându-se abia pe poziţia a cincea, cu doar 8% din sufragii.

În faţa sa se află şi senatoarea progresistă Elizabeth Warren (9%), care a înregistrat la rândul său un scor extrem de dezamăgitor.

Bernie Sanders, 78 de ani, şi Pete Buttigieg, 38 de ani, se prezentau drept favoriţi în aceste alegeri primare din New Hampshire după ce cu opt zile în urmă au dominat şi în Iowa.

Fostul primar din South Bend, un oraş cu o sută de mii de locuitori, a câştigat la limită în faţa senatorului de Vermont în Iowa.

Marţi seară, în New Hampshire, Pete Buttigieg s-a prezentat drept cel mai potrivit candidat pentru a învinge un preşedinte care, în 2016, a ştiut să seducă electoratul din regiunile rurale şi industriale din ‘Midwest’.

„Mulţi dintre voi au decis că un primar din clasa de mijloc şi fost militar provenit din Midwest este cea mai bună alegere pentru a-l contracara pe acest preşedinte”, a spus Buttigieg, primul candidat homosexual atât de bine plasat în cursa pentru Casa Albă. El a fost însoţit pe scenă de soţul său, Chasten Buttigieg.

Triumfătoare, Amy Klobuchar, senatoare de Minnesota în vârstă de 59 de ani, a salutat la rândul său rezultatul pe care l-a obţinut.

Iowa şi New Hampshire nu distribuie decât un număr mic de delegaţi din cei 1.991 necesari pentru obţinerea învestiturii partidului în iulie.

Însă aceste două mici state reprezintă trambuline importante în drumul lung spre prezidenţiale.

Confruntaţi cu rezultate dezamăgitoare, Andrew Yang, un antreprenor de 45 de ani care şi-a făcut un renume cu propunerea sa de a introduce un venit universal, şi senatorul Michael Bennet au anunţat în cursul serii că se retrag.

Nouă candidaţi au rămas în cursă.

Victoria lui Sanders din New Hampshire, obţinută cu doar puţin peste un sfert din votanţii democraţi din acest mic stat, arată încă un Partid Democrat fragmentat.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

8 comentarii

 1. Interesant de urmarit duelul SANDERS versus Buttigieg (pare ca asa va continua jocul ) ce aduce fata in fata imaginea unui candidat de 78 de ani cu aceea a unui tinar (gay declarat ) in virsta 38 de ani .Sa vedem ce vor face sau cui vor acorda votul cei care vor renunta la continuarea candidaturii .

 2. Sanders nu contează.

 3. Nu conteaza care democrat va candida impotriva lui Trump, orice democrat este infinit mai bun decat infantilul si narcisistul de Trump – omul care a distrus statul de drept din SUA.

  https://www.nbcnews.com/politics/politics-news/doj-backpedalling-sentencing-recommendation-trump-ally-roger-stone-n1134961

  Barr, sluga lui Trump, il apara pe Stone la fel cum Adina Florea era gata sa-l apere pe Dragnea.

 4. “Moderatul Pete Buttigieg” -asa se marchereaza el. Treaba voastra de jurnalisti onesti si echidistanti nu e sa-i preluati de buna auto-descrierea ( nu o faceti niciodata in cazul lui Trump), ci sa verificati ce fel de politici sustine.
  Buttigieg sustine dreptul de a face avort in orice etapa a sarcinii, inclusiv in ziua nasterii. Asta e o viziune moderata?
  Singurul candidat moderat din primaries de la democrati e Tulsi Gabbard. Dar nu are sanse.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.