G4Media.ro

Benedict al XVI-lea, papă emerit, se va apăra într-un proces civil intentat…

sursa foto: Serviciul de presă al Vaticanului

Benedict al XVI-lea, papă emerit, se va apăra într-un proces civil intentat de un bărbat care îl acuză că a mușamalizat abuzurile sexuale din Biserica Catolică

Bărbatul anonim susține că a fost molestat la vârsta de 12 ani de Peter Hullermann, un preot german căruia oficialii, inclusiv Benedict, i-au permis să continue să slujească în biserică, deși știau că acesta se adresa minorilor, relatează cotidianul The Times.

Benedict ar putea furniza o apărare scrisă în loc să depună mărturie în instanță, care poate solicita ca inculpații să se prezinte în persoană. El locuiește într-un stat suveran, Vaticanul, care ar putea refuza o astfel de cerere.

Cu toate acestea, hotărârea sa de a-și prezenta cazul vine după ani de zile în care a păstrat tăcerea, ducând o viață de rugăciune la casa unde s-a retras în grădinile Vaticanului de la demisia sa în 2013.

Acuzațiile datează din perioada în care Benedict a fost arhiepiscop de München și Freising, între 1977 și 1982, înainte de a fi ales papă în 2005.

Potrivit unui raport publicat în acest an de o firmă de avocatură germană, Benedict, pe atunci cardinalul Joseph Ratzinger, conducea arhidioceza atunci când lui Hullermann, un preot dintr-o parohie din nord-vestul Germaniei, i s-a permis să se transfere la Munchen, în ciuda acuzațiilor că ar fi molestat un băiat de 11 ani. La sosirea sa la München, Hullermann a continuat să molesteze minori.

Acuzațiile se concentrează pe o întâlnire care a avut loc la arhidioceză în 1980, în cadrul căreia ar fi fost discutat cazul lui Hullermann. Inițial, Benedict a negat că ar fi fost prezent, pentru ca în ianuarie să accepte că a fost prezent – deși a afirmat că nu s-a vorbit despre relocarea lui Hullermann.

Andreas Schulz, avocatul care a intentat procesul civil în numele bărbatului care susține că se numără printre victimele lui Hullermann, a declarat că biserica are acum datoria de a recunoaște orice greșeli pe care le-a făcut. „Dacă nu o fac, daunele aduse reputației sale vor crește, iar biserica catolică va grăbi erodarea credinței”, a spus el.

Vestea că Benedict se va apăra a provocat un editorial pe prima pagină a ziarului italian Corriere della Sera, care a spus că Benedict a „realizat acum două acte revoluționare în istoria de 2.000 de ani a bisericii. El nu numai că a demisionat, dar s-a supus judecății omului înainte de judecata lui Dumnezeu.”

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. In sfarsit,se misca ceva pe acolo,ca la noi BOR acopera cam tot ce se poate acoperi.( violuri,vatamari corporale,pedofilie,hotie,spagi,impozite si ca sa fie cu capac te acopera si cu pamant…asta daca se cotizeaza)