G4Media.ro

BCE va menține probabil ratele dobânzilor neschimbate dar ar putea semnala o…

Sursa foto: Unsplash / Charlotte Venema

BCE va menține probabil ratele dobânzilor neschimbate dar ar putea semnala o reducere în iunie

Banca Centrală Europeană (BCE) va lăsa probabil joi ratele dobânzilor neschimbate, la un nivel record, dar este posibil să semnaleze, de asemenea, că ar putea reduce ratele dobânzile încă din luna iunie, având în vedere încetinirea puternică a inflației și slăbiciunea prelungită a economiei, transmite agenția Reuters.

După ce a majorat costul împrumuturilor ca răspuns la inflația galopantă, BCE a luat o pauză în septembrie anul trecut, iar de atunci ratele au rămas stabile.

De atunci, BCE a semnalat, de asemenea, că sunt luate în considerare reduceri ale ratelor, factorii de decizie așteptând date mai liniștitoare înainte de a face o schimbare în politica monetară.

Cu toate acestea, un alt factor ar putea să cântărească în balanță și să influențeze deciziile BCE: posibila amânare a primei reduceri de dobândă așteptate din partea Rezervei Federale (Fed). Datele mai bune decât se așteptau privind inflația din Statele Unite ar putea determina Fed să nu reducă ratele în luna iunie, așa cum se anticipase.

Acest scenariu ar putea determina BCE să opereze o reducere a ratelor mai repede decât Fed, având în vedere decalajul tot mai mare dintre situația economică din Statele Unite și cea din zona euro.

Economia zonei euro a stagnat timp de șase trimestre consecutive, iar piața muncii începe să se detensioneze. Economia SUA continuă să depășească așteptările, dar piața forței de muncă rămâne tensionată, iar inflația a crescut mai mult decât se aștepta în martie.

Într-o notă, Deutsche Bank a afirmat că o reducere a dobânzii în iunie ar părea un „compromis” între oficialii BCE care sunt în favoarea relaxării și cei care susțin o poziție mai conservatoare.

„‘Șoimii’ acceptă că perspectivele inflației s-au îmbunătățit, dar nu vor să se grăbească să relaxeze ratele în aprilie. ‘Porumbeii’ par mulțumiți de faptul că șoimii nu se opun reducerilor și sunt fericiți să aștepte până în iunie pentru un consens mai solid privind o reducere”, a scris banca.

Publicitate electorală

Scenariul unei reduceri a dobânzii în iunie a fost evocat atât de des încât investitorii îl văd ca pe o formă de promisiune, cu riscul ca, în caz contrar, credibilitatea BCE să fie afectată.

Christine Lagarde, președintele BCE, ar trebui să se abțină de la a menționa orice poziție de politică monetară dincolo de luna iunie, mai ales având în vedere lipsa totală de consens cu privire la amploarea și momentul reducerii ratelor.

Piețele pariază în prezent pe un total de 80 de puncte de bază în acest an, cu trei sau patru reduceri, dar așteptările au fluctuat.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Hai cu ZIRP si QE ca sa revina inflatia!
    Monedele mele de aur si de argint abia asteapta urmatorul val.