G4Media.ro

BBC, despre cazul bebelușului mort după botez: Ar putea duce la conflicte…

BBC, despre cazul bebelușului mort după botez: Ar putea duce la conflicte în cadrul Bisericii

Cazul bebelușului de șase săptămâni din Suceava care a murit după botez a ajuns în presa internațională. BBC, preluat de Digi24.ro, relatează că au apărut apeluri pentru schimbarea acestui ritual și că ar putea duce la conflicte în interiorul Bisericii Otodoxe.

Bebelușul a făcu stop cardiac după ce a fost scufundat de trei ori în apă sfințită. La autopsie i s-a găsit lichid în plămâni. În urma acestui caz, aproximativ 60.000 de persoane au semnat o petiție care solicită schimbarea ritualului.

Cea mai înaltă voce din cadrul Bisericii care s-a pronunțat în favoarea acestui lucru este Arhiepiscopul Argeșului, Calinic. El a declarat pentru Adevarul că crede că practica de scufundare a copiilor în apă la botez va fi revizuită și „va fi luată cea mai potrivită decizie de a respecta normele Bisericii și de a evita accidentele nedorite”.

Procurorii au deschis o anchetă, iar preotul care a botezat copilul este urmărit penal.

Dacă moartea bebelușului va duce la reformă în modul în care se desfășoară ritualul botezului, acest lucru ar putea provoca o ruptură în cadrul Bisericii Ortodoxe din România, scrie BBC.

În timp ce unele voci din cadrul Bisericii au sugerat o posibilitate de schimbare, altele s-au pronunțat clar pentru păstrarea ritualului scufundării bebelușului în apă.

Arhiepiscopul Teodosie al Tomisului subliniază că procedurile apar în Sfintele Canoane.

„Nicicum nu se schimbă ritualul. Canoanele acestea referitoare la credință sunt valabile și peste 1.000 de ani. De aceea nu vom schimba. Nu ne intimidăm. Așa a fost și cu lingurița. Păi cum să schimbi lingurița? Nu se schimbă nimic”, a spus el.

Arhiepiscopul Calinic, pe de altă parte, este cea mai proeminentă voce din cadrul Bisericii care pare deschisă schimbării.

Sursa: Digi24.ro

Citește și

Preotul din Suceava care a oficiat botezul copilului decedat ulterior la spital a fost pus sub acuzare pentru ucidere din culpă

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

25 comentarii

 1. ”Canoanele” o să rămână la locul lor, iar fiecare preot va face cum va crede de cuviință, botezând prin stropire. Și BOR se va face că nu vede, că așa e la români. Și până acuma, cei mai mulți preoți din Ardeal botează prin stropire sau turnare. Numai habotnicii se țin de canoane, că n-au minte să judece cu capul lor.

 2. Bine ca nu-i Pamantul plat si capul lor rotund cu mitea in colturi..Au promovat tot felul de oameni cu probleme schizofrenice, cu lipsa de cultura…Va duceti aminte de ispravile fotbalistului Corogeanu, cu liceul sportiv din Vaslui, devenit preot calugar fara nino facultate, la Tanacu!!!

 3. Pai si canoanele le-au facut tot niste popi. Un obicei fie el si vechi ne e decit un obicei, o obisnuinta de a face ceva intr-un anumit fel.
  Iar daca e un obicei rau trebuie schimbat cu unul bun. Niste popi au creat canonul si tot niste popi il pot schimba. Un obicei care pune in pericol vietile copiilor e contrar invataturii lui Cristos.
  Insa unora le pasa mai mult de ritualurile inventate de popi decit de invatatura lui Cristos.
  Iar treaba cu ”fiecare preot face ce vrea ca are independenta” nu se aplica atunci cind preotii trebuie sa plateasca pe luna barosanilor din BOR o taxa obtinuta din vinzare de luminari sau oricum pot altfel preotii sa adune.

 4. Intre un sparanghel si o capsuna, ei isi doreau sa afle ce mai e nou in tendinti in Partidul Exterior. De maine se vor adapta la noile directive.

  Am ajuns jos. Primim lectii de la Marea Britanie, unde e efectiv razboi religios. Ma refer la Irlanda de Nord, unde sunt ziduri de kilometri intre cartiere, ca in Palestina.

  Iar daca se confirma ca londonezul ucigas de ieri facea jihad, s-ar putea ca oficinele Marii Britanii sa lase indicatiile pretioase despre religia altor taria pana isi rezolva jihadul de acasa?

  • Care lectie ca e o informatie.Noi aflam despre ei.Ei afla despre noi si bine ca ne stim cu bune si cu rele.Si e voie sa stim.Nu-i ca la tine in Rusia unde totul e secret.

  • Da, ti-a spus G4 ca e un cutitar in Londra. Dar ti-a dat numarul actual al mortilor sau motivele din capul cutitatrului? Fostii angajati BBC nu scriu de rau de jihad, ca acum e si asta religie de stat. Oficina de stat, religie de stat, corb la corb nu-si scoate ochii.

  • In cazul bebelusului de la Suceava e confirmat stopul-cardiorespirator in cristelnita bisercii ortodoxe asa ca nu exista dubii ca ar fi vorba despre alte religii.
   Poate vom afla si despre numarul bebelusilor sufocati prin scufundare in cristelnita tot prin g4media.Si despre motivele din capul preotului care a scufundat bebelusul cu fata in sus tot prin g4media.

 5. Nu se va schimba nimic. Preotii raman hoti, iar romanii raman prosti care inca tin ritualuri medievale.

 6. Ce blasfemie! Botez înseamnă literar scufundare, cum va puteți imagina ca se va schimba ritualul bimilenar? Copiii mei au fost toți botezați prin turnare, dar astea sunt excepțiile de la regula. Botezul va rămâne prin scufundare, preoții trebuie sa se informeze mai bine de sănătatea copilului, și sa nu mai boteze copiii asa mici. Să-i lase sa crească o câțiva ani, sa nu mai boteze pe oricine, sa facă cateheza părinților o bucata bună de vreme și abia atunci sa_i boteze. Da, se mai și moare la botez, se moare și la operația dar asta nu înseamnă că trebuie să renunțăm la ele. Celor care le este frica sa nu boteze copilul, nu este o obligație ci un act în cunoștință de cauză.

  • Matei 3:11: „Eu unul vă botez cu apă spre pocăinţă, dar Cel ce vine după mine este mai puternic decât mine; Lui nu sunt vrednic să-I duc încălţămintea; Acesta vă va boteza cu Duh Sfânt şi cu foc. ” Unde vezi ca scrie ca trebuie scufundat de tot in apa?
   Nicaieri in Matei cap 3 nu scrie cum se desfasoara actul botezului, bine ca esti tu mai destept.

  • Adica tu ai trecut la nivelul doi? Nu te-au botezat cu apa, dar te-au bagat in foc?

  • Ha, ha, esti amuzant. Cam atat cat un analfabet functional, ca observ ca nu intelegi ce am scris. Asa ca lasa-l pe Avrămuț sa raspunda.

  • Bai, avramuta, ce ritual bimilenar ai gasit tu ca eu nu-l gasesc… pana si Teodosie ala zice de canoane vechi de 1000 de ani, adica nici mai mult nici mai putin decat canoane nascute in plin Ev Mediu intunecat.

 7. Eu altceva nu înțeleg… De ce vreți să vă botezați, voi, copiii voștri? Nu va mai botezați și scăpați de frici, de griji s. a. Dacă oricum nu credeți în canoane date de oameni sfinți care comunicau cu Dumnezeu, ce rost mai are sa va botezați? Cine crede cu adevărat în Dumnezeu, înțelege altfel aceste lucruri și nu își da cu părerea despre ceva ce nu are habar, cu adevărat.

  • De ce să nu venim noi la Biserica? Pt ca asa vrei tu? Cine esti tu? Eu mi am botezat copilul, dar fără riscul de a fi înecat. I să pus apa în creștet ai atat. E mai puțin creștin? Nu cred. Retorica asta proasta de dragul unor practici medievale trebuie să înceteze. Iisus nu a fost băgat cu capul la fund de Ioan. Asta cu bărbatul cu capul la fund a fost inventată de vreun Teodosie.. Biserica nu e a pomilor, ca nu au construit-o cu banii lor pe Persoana fizica, a noastră a tuturor. Fiecare crede în felul lui si daca te tavalesti prin biserica în genunchi nu esti mai presus decat unul care vine o dată pe an să aprindă o lumânare, dar care face o faptă bună când are ocazia. Dumnezeu iubește lemnul, si spatiile mici, nu aurul din toate, nu Aurul de ultimul timp, nu Mercedes. De ce nu se poate opri practica prin care mor copii, dar nu vedem preoți călare pe măgar, ca asa se deplasa Iisus în interes de serviciu, ca sa ne exprimăm plastic..

 8. Cine nu crede cu adevărat în Botez, nu înțelege rostul botezului, sa nu îl facă, nu este obligat de nimeni, decât de propria conștiință.

  • Ce zici e ca trebuie să pui viata copilului tau în pericol doar ca da dovedești ceva cui? Celor ca tine? Probabil esti unul dintre aia care se duc la biserica doar ca sa stea in fata si să fie cu ochii pe altii.. s au închinat la timp? Au făcut natalia pana jos? Au băgat 5 lei la cutia milei sau doar 2? Sunt mulți oameni foarte rai care pretind că sunt credincioși, dar în realitate se duc acolo doar ca sa arate ca stiu ei toate oranduielile cap coada.. da prietene, vin când simt eu si ma închin când vreau eu. Între mine și cel de sus nu esti tu arbitrul, esti doar un om de nimic care crede că daca stie o poezie va fi de-a dreapta tatălui…sa nu te trezesti la subsol daca te duci la biserica din motivele greșite. Cand nu ma duc la biserica mai dau o pâine unui amărât, mai ajut pe unul la nevoie, daca nu vin ca tine in fiecare zi nu inseamna ca eu merg jos si tu sus:)

 9. Nu este nici o blasfemie! Asta cu scufundare este un ritual in unele biserici ortodoxe.Nu în toate! In Grecia nu se scufunda, in majoritatea bisericilor ortodoxe din Ardeal nu se scufunda bebe. La catolici la fel.Ioan Botezătorul nu l- a scufundat pe Isus in apa Iordanului când l- a botezat.Un ritual făcut de popi, care poate fi schimbat tot de popi, spre binele copilului.

  • @Aba – Mai mult, un ritual nascut la cel putin 1000 de ani de la botezul lui Iisus. Si daca facem putin o socoteala, „nascocirea” canoanelor astea (nu zic eu, zice Teodosie) s-a facut in marele Ev intunecat.

 10. Nu vreau sa va jignesc și nici ca să va smintesc, poate sunt printre voi și oameni credincioși, care merg mai des ca mine la biserică doar vreau sa va informez. Observ ca sunteți cam în ceață?
  Ortodocșii nu se botează cu „botezul lui Isus” cum rău crede cineva ci cu alt botez.
  Pt noi botezul nu este un simbol ci o mare Taina. Încă din primul secol găsim în Didahia celor 12 apostoli niște reguli, canoane în care se precizează ca botezul (pleonasm) se va face prin întreita scufundare în numele Sfintei Treimi. Botez tocmai asta inseamna :”Cufundare”. Toc acolo se precizează și cazurile excepționale, stropire, turnare etc.
  Normal ca în desert nu ai unde sa te cufunzi dar la noi nu e cazul. E clar ca un copil din incubator dacă se vrea botezat îl stropești puțin.
  Asa ca, potrivit canoanelor, îl lași un copil sa crească puțin, îl duci la rău, și îl bagi de trei ori cu capul în apa. Nimeni nu moare din asta,unii copii s_au născut în apa și nu s_au înecat.
  În concluzie sa nu va imaginați ca în ortodoxie se va renunță la întreita afundare. O practicam de 2 mii de ani.

  • Concret, daca nu te baga preotul cu capul la fund, nu esti creștin? Da sau nu?
   Retorica BOR o cunoaștem cu toții, a plecat la Domnul, a fost chemat de-a dreapta Tatălui, etc.
   Biserica nu este a popilor, dar din pacate asa se comporta. În ultimul timp, comportamentul si pildele personalului bisericesc îndepărtează oamenii de Biserica mai mult decât orice.. vedem atata opulență, scandaluri de corupție, scandaluri sexuale, încât pur și simplu au pierdut mult din stima pe care unii dintre ei chiar o merita. Dar raman din ce in ce mai puțini preoți adevărați..
   Si de ce nu se pot adapta la secolul 21 decât ce convine BOR? Da pentru donație online, Nu pentru lingurița unica. Da pentru Audi TT si Mercedes CLK, nu pentru scufundat bebeluș cu risc de a muri.. Nu ne putem cizela decât când e vorba de foloase?

  • Hai, avramuta, ca iti dau in cap cu propriile tale argumente:
   Didahia de care vorbesti tu se numea la inceput „Învățătura Domnului transmisă neamurilor prin cei doisprezece apostoli”, manuscris descoperit prin 1873. Privitor la botez cred ca textul vorbeste de la sine, asa ca mai lasa-ne cu manipularile pe care ti le baga tie in cap popii.
   Capitolul VII
   1. În ce privește botezul, să botezați astfel: Dupa ce i-ați învățat mai înainte toate cele de mai sus, botezați în numele Tatalui, și al Fiului, și al Sfântului Duh, în apă curgătoare.
   2. Iar dacă n-ai apă curgătoare, botează în altfel de apă; iar dacă nu poți în apă rece, atunci în apă caldă.
   3. Însă dacă nu ai nici una nici alta, toarnă pe cap de trei ori apă, în numele Tatălui, și al Fiului, și al Sfântului Duh.
   4. Dar înainte de botez, să postească cel ce botează și cel botezat, ca și alții care pot; dar să poruncești ca cel ce va fi botezat să postească cu o zi sau două înainte.**

 11. Cineva zice ca biserica nu este a popilor. Evident, la noi la ortodocși, preoții sunt doar niște slujitori temporari. Biserica este a comunității.
  Numai necredincioșii cred ca biserica este a preoților, de aia se și feresc sa investească în ea.
  Oamenii credincioși sunt ctitori de biserici.

 12. Este de ajuns sa-i dai cu apa pe cap copilului nu trebuie sa-l scufunzi in apa!