G4Media.ro

Bătălia pentru controlul fondurilor europene. Ministrul Dan Vîlceanu propune ca Agențiile de…

Foto: Pexels.com

Bătălia pentru controlul fondurilor europene. Ministrul Dan Vîlceanu propune ca Agențiile de Dezvoltare Regională, care au primit în urmă cu doi ani mai multă autonomie, să funcționeze sub o autoritate centrală

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Dan Vîlceanu, a propus, marți, într-o discuție cu reprezentanții Comisiei Europene și cu șefii Agențiilor de Dezvoltare Regională înființarea unei Autorități de Management (o autoritate centrală) sub care să funcționeze cele 8 ADR-uri, au declarat pentru G4Media.ro surse politice.

Potrivit acestora, mai mulți primari și-au exprimat deja nemulțumirea că ADR-urile vor pierde din autonomie dacă vor intra sub autoritatea unui minister. Propunerea lui Vîlceanu ar fi fost deja discutată și în coaliție și în Guvern, însă o decizie nu este luată.

Contactat de G4Media.ro, Dan Vîlceanu a confirmat intenția de a plasa cele opt ADR-uri sub o Autoritate de Management. El a explicat că ADR-urile, care au primit atribuții suplimentare în genstionarea fondurilor europene, inclusiv o parte din PNRR, funcționează în prezent ca entități de drept privat (ONG-uri), nu sunt instituții publice, iar acest lucru ridică o serie de probleme de ordin legal în exercitarea atribuțiilor de verificare și control.

”Nu poate o organizație privată să îndeplinească autoritate publică, pe partea de verificare, control și reținere a sumelor acolo unde sunt nereguli. Acum n-o pot face decât cu executorul judecătoresc”, susține Vîlceanu.

Vîlceanu mai susține că în forma de organizare de acum nu pot fi inițiate scheme de ajutor de stat în cadrul Programelor Operaționale Regionale (POR), deoarece ADR-urile fiind organizate ca ONG-uri nu au drept de inițiativă legislativă și nici alte instiuții nu pot emite acte normative în numele lor. ”E aproape imposibil să fie acordate ajutoare de stat în actuala formă de funcționare”, susține ministrul fondurilor europene.

El mai spune că al treilea motiv pentru care a propus ca ADR-urile să funcționeze sub pălăria unei Autorități de Management în cadrul unui minister (la ministerul Dezvoltării sau la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene) este potențialul conflict de interese din cauza căruia Comisia ar putea tăia fonduri europene. Or, fondurile în cadrul POR se ridică la câteva miliarde de euro.

ADR-urile sunt conduse de Consiliul de Dezvoltare Regională, din care fac parte președinți de Consilii Județene și primari. Aceștia numesc directorul ADR, aprobă organigrama și statutul. ”Este un conflict de interese clar. Beneficiarii de fonduri europene ii numesc pe cei care împart fondurile”, susține Vîlceanu.

El mai susține că ADR-urile au trimis Programele Operaționale Regionale la Comisia Europeană și că dorește ca pe viitor să mențină dreptul acestora de a le elabora.

”Dar ei nu pot îndeplini rolul de autoritate de management, ca să poți da ajutor de stat, să ai mecanism de corecții, de recuperare. Aceste atribuții trebuie îndeplinite de o Autoritate de Management ca autoritate publică și să le dai ADR-urilor toate atribuțiile care nu sunt necesare atunci când vorbești de putere publică”, a explicat Vîlceanu pentru G4Media.ro.

Context

Guvernul Orban a adoptat în 2020 un proiect de ordonanţă de urgenţă prin care cele opt Agenţii de Dezvoltare Regională din regiunile de dezvoltare ale României primesc atribuţii şi rol de Autorităţi de Management.

Măsura a fost prezentată drept  „o reformă profundă a sistemelor de gestionare a fondurilor europene, care permite descentralizarea modului de gestionare a programelor operaţionale, facilitarea accesului” la nivelul Agenţiilor de Dezvoltare Regională.

 

 

 

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

11 comentarii

 1. Foarte bine, bravo, Valcene, esti minunat, tocmai ai mai facut rost de cateva sinecuri supraplatite pentru analfabetii cu carnet de partid. Poate o pui pe patachina de la Sectorul 3, Mihaela Belciu, e tocmai ce s a intors de la nunta interlopilor securici din Dubai, e superconectata cu toti si cu toate, mai putin cu educatia.

 2. Comisia Europeana stie ca romanul simplu si-a luat gandul de a vedea ceva util facut din banii PNRR?

 3. Alt aventurier, alaturi de Citu, care inca se mai afla in pozitie cheie in guvern. Pana cand o sa dam cu oistea in gard. Vad oameni stand la cozi sa-si plateasca facturile la energie pe care nici nu le-au primit!!!
  Astia cred ca urmaresc distrugerea Romaniei! Si nu-i opreste nimeni?

 4. Centralizare excesivă ,nu cumva vreun EURO bagabond să ajungă în afara buzunarelor PSD-PNL și UDMR.

 5. Banii europeni sunt tot ce-a mai rămas de prădat.

 6. Cu cât bătălia e mai crâncenă, cu atât mai multe guri hrănite nu doar preferențial ci și bine din cașcavalul european. (LCK să treacă mai departe, să nu citească asta).

  • Pai ADR-urle nu au deja ca autoritate de management AM POR care se afla în cadrul Minsterului Dezvoltări și Lucrărilor Publice?

 7. Ptr. semnături si aprobări vă rog pe la Vâlceanu!!!!si nu uitați de plic.

 8. OUG-ul guvernului Orban s-a transformat in lege intre timp (277/2021) care ar trebui abrogata si pus altceva in loc. Pentru nereguli se negocia deja un protocol cu Ministerul Finantelor care era dispus sa preia aceasta sarcina. ADR-urile sunt deja OI si n-a fost conflict de interese. Directorul se angajaza prin concurs. CDR este un fel de consiliu de administratie, e format din peste 15 persoane care se pot schimba la 4 ani (la alegeri). Doar partea cu schemele de ajutor de stat sta in picioare momentan dar se poate gasi o solutie, mai ales ca aolutia cu ADR=AM e recomandarea comisiei.

 9. Deja exista la Ministerul Dezvoltarii o Autoritate de Mabagement pentru POR 2014-2020, care functioneaza si isi face treaba. De ce trebuie alta? Ca sa mai fie niste sinecuri?

 10. Presedintele KIW a vrut alianta cu PSD si UDMR si acum nu i se mai aude gura. ADR trebuiau sa abe autonomie juridica si economica si sa poata raspunda doar la controale din ministere. Acum mai facem o agentie/autoritate cu 100 de oameni la stat degeaba si de platit sinecuri politice. Ne intoarcem la centralismul comunist.