G4Media.ro

Barna, despre alegerile din USR PLUS: De măsluit votul nu se pune…

Sursa foto: Inquam Photos/ George Călin

Barna, despre alegerile din USR PLUS: De măsluit votul nu se pune problema / Avem o comisie electorală care verifică eventualele sesizări / Vedem dacă votul online e implementabil pe viitor

Co-preşedintele USR PLUS Dan Barna precizează că vineri seara urmează să fie anunţat rezultatul alegerilor interne din cadrul partidului şi că în prezent există o comisie electorală care verifică eventualele sesizări sau nereguli, pentru a le corecta.

Într-un interviu pentru Hotnews, liderul USR PLUS a menţionat că se va analiza dacă sistemul de vot on-line este implementabil şi pe viitor sau dacă e de preferat revenirea la sistemul clasic. În acest sens, a menţionat că nicio ţară nu a implementat deocamdată votul online, deoarece există multe aspecte care trebuie avute în vedere atunci când se lucrează cu baze de date mari.

Dan Barna a declarat că din fostele filiale USR (în prezent USR PLUS – n.r.) din mediul rural fac parte şi persoane cu o apetenţă „mai redusă” pentru utilizarea e-mail-ului. Pe de altă parte, Mişcarea România 100, precursoare a PLUS, a avut numeroşi membri care s-au înscris în această formaţiune tocmai prin intermediul adresei de e-mail.

„USR – având o extindere mult mai orizontală – avem judeţe cu 80-90 de filiale în mediul rural, unde apetenţa colegilor noştri de a folosi mail-ul sau de a vota prin intermediul e-mail-ului este mai redusă. Colegii de la PLUS aveau bază de date, un mailing list mai actualizat şi din faptul că partidul s-a constituit prin adrese de mail – dacă vă aduceţi aminte – «depuneţi aici o adresă de e-mail şi faceţi parte din Mişcarea România 100», care a generat PLUS-ul. Dar sunt explicaţii tehnice puţin relevante în momentul de faţă. E un vot în desfăşurare. Colegii din USR şi PLUS votează, vom avea rezultat. Partidul va merge mai departe. Rezultatul va veni vineri seara. Sâmbătă vom avea un congres, care urmează să decidă asupra Biroului Naţional”, a declarat Barna.

El a menţionat că între cele două tururi de scrutin au fost corectate adresele de e-mail ale celor care nu le-au trecut în momentul înscrierii şi că o comisie electorală analizează eventualele sesizări.

„Este o procedură votată unanim în Biroul Naţional – şi de colegii din USR, şi de colegii din PLUS. De măsluit votul nu se pune problema. Fiecare om votează şi e un sistem terţ, nu e controlat de mine sau de altcineva. Dar e o procedură unanim acceptată că între cele două tururi de scrutin a fost o fereastră de două zile în care adresele – şi la noi au fost multe filialele rurale, cu membri care în momentul în care s-au înscris nu au trecut o adresă de e-mail, pentru că nu a fost prioritară pentru ei – în care adresele să poată fi corectate. S-a mers exact pe această procedură – nu e niciun fel de problemă – şi avem o comisie electorală care verifică exact acum eventualele sesizări sau eventualele nereguli şi le corectează. E un proces pe care îl monitorizăm permanent şi sunt încrezător – o să vedem dacă acest sistem de vot on-line este implementabil şi se confirmă sau va trebui să ne întoarcem la votul fizic, cu buletinul şi cu hârtia în urnă. Pentru că, într-adevăr, inadvertenţele există şi sper ca un număr cât mai mare dintre ele să fie soluţionate, astfel încât rezultatul să fie unul dincolo de orice suspiciune”, a spus el.

Dan Barna a menţionat că USR PLUS are 60.000 de membri, dintre care aproximativ 50.000 cu drept de vot. El a subliniat că fiecare membru trebuie să aibă posibilitatea să îşi exprime opţiunea.

„Fiecare membru din USR PLUS, chiar dacă este la ţară şi are o problemă cu accesarea internetului, e rolul filialelor să le asigure dreptul să voteze. Eu cred foarte mult că fiecare membru USR PLUS care e în registrul electoral şi a plătit cotizaţia are dreptul să voteze. Or, ideea aceasta că dacă nişte filiale rurale nu şi-au actualizat adresele de mail, hai să le zicem că nu pot să voteze, este ideea pe care am combătut-o acolo şi am fost foarte ferm şi vehement pe acest subiect”, a spus el.

Sursa foto: Inquam Photos/ George Călin

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

13 comentarii

 1. Ce implementati voi? ca mai plecati de la guvernare de 5 ori pana la alegeri.

 2. progresisti nevoie mare . sa stea cu aur in opozitie 100 de ani .

 3. decredibilizati total

 4. Nimeni nu ii mai vrea . Nu sunt de incredere .

 5. Fugitii de la guvernare se fac de risul curcilor .Zombilica e cel mai tare .

 6. Faceti si voi diferenta intre forta lui Citu si prapastiile aduse in fata publicului de USR.

  • Pe cât pui pariu ca Cîtu nici nu stie cati membri are PNL-ul?
   Asa cu falsuri produci membri pe banda rulanta… dar cu cotizatie platita lunar cu chitanta sau online… nu pe vorbe

 7. astia masluiesc zarurile

 8. Daca n-au adrese de email, oare cum si-au platit cotizatia la zi pentru a putea participa la scrutin ca votanti? :))))). Astea incearca sa fie scuze.

  • Fiecare filiala isi tine propria contabilitate, cum doreste.
   Cu chitanta fizica, evident. Dai cașh, primesti chitanta.

 9. „nicio ţară nu a implementat deocamdată votul online, deoarece există multe aspecte care trebuie avute în vedere atunci când se lucrează cu baze de date mari.”
  Glumeț omul!
  Evident ca sistemul va fi mixt:
  – se va merge si cu procedura actuala cu vot fizic in sectie
  – cine vrea – poate opta online pentru… vot online.
  Da’ ce știe Barna….?
  Nu cred ca se va inghesui lumea… poate 1 milion da’ creca sunt visator

 10. Acum doi ani nu ați vrut la guvernare de frică, că venea covidul și criza.Acum ați fugit de la guvernare,din aceleași motive.de fapt ce vreți și cine sunteți ?