G4Media.ro

Barilul de petrol OPEC a scăzut la cel mai redus nivel din…

Barilul de petrol OPEC a scăzut la cel mai redus nivel din acest mileniu: 14,19 dolari pe baril

Preţul petrolului din cadrul Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol s-a depreciat luni până la 14,19 dolari pe baril, respectiv cu 21,9% (3,98 dolari) mai puţin faţă de ziua anterioară şi cea mai redusă valoare din acest mileniu, a anunţat marţi OPEC, citat de agenţia EFE și preluat de Agerpres.

Barilul de petrol folosit drept referinţă de OPEC nu s-a mai vândut la un preţ atât de scăzut de la criza petrolieră din 1998/1999, provocată, ca şi acum, de un exces de ofertă şi o scădere a cererii mondiale, deşi într-o măsură mai mică decât în prezent.

Comparativ cu valoarea sa maximă din acest an, de 70,87 dolari (pe 6 ianuarie), barilul OPEC a înregistrat o ieftinire de 80%.

Dar, mai mult decât atât, trebuie menţionată prăbuşirea istorică de 305% experimentată luni de petrolul intermediar Texas (WTI, de referinţă pentru America) în contractele futures cu furnizare în mai, care au avut termenul limită marţi şi au închis pe teren negativ, la – 37,63 dolari.

Asta înseamnă că vânzătorii plătesc în jur de 37,63 dolari/baril, pentru ca cineva să le ia excesul, în contextul temerilor că nu vor avea unde să-l depoziteze.

Mari volume excedentare de petrol ameninţă să depăşească actuala capacitate de înmagazinare, toate acestea în contextul unei cereri în cădere liberă, cauzate de izolarea la domiciliu a milioane de persoane în toată lumea, pentru a frâna pandemia de coronavirus.

Istorica reducere stabilită pe 12 aprilie de OPEC, Rusia şi alte ţări producătoare, de 9,7 milioane barili pe zi, nu doar că vine prea târziu – deoarece va intra în vigoare în mai – dar investitorii o consideră insuficientă, faţă de cele 26 milioane barili pe zi cu cât estimează Agenţia Internaţională pentru Energie că va scădea consumul de petrol în acest trimestru.

Speranţa este pusă acum în controlul pandemiei în circa 190 de ţări şi în revenirea treptată a economiei, în special în China, unde a început criza acum trei luni.

Reflectarea acestei perspective precaute se vede în recuperarea preţului pentru WTI în contractele futures cu furnizare în iunie, care a urcat cu 4,8%, până la 21,39 dolari/baril, în tranzacţiile anterioare deschiderii formale a bursei din New York, conform datelor de piaţă culese de EFE.

Totuşi, tendinţa de scădere persistă la Londra, unde cotaţia petrolului Brent cu furnizare în iunie s-a redus marţi cu 21,7% . Petrolul de referinţă în Europa era cotat, la 9:30 GMT, la International Exchange Futures, la 20,02 dolari, faţă de 25,58 dolari la închiderea de luni.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

8 comentarii

 1. Multumim ciumei galbene ca a blocat preturile carburantilor la pompa! Nu ca nu ar profita si ciuma rosie!

 2. Nu are nici o importanta.
  Poate sa fie si 0 (zero) lei barilu, degeaba.
  La noi, totul va fi scump, ca asa vor toate cazaturile politice, acei analisti/banalisti politici, acei patriHOTI…

 3. Dpdv economic, marii pierzători ai luptei împotriva Coronavirus sunt petroliștii.
  Marea întrebare care se naște e, care sunt / cine e Marele câștigător ?
  Adepții teoriilor științifico-conspirationiste sunt invitați să ghicească …
  😀

 4. Aoleu, maica!
  Am parcurs deja 2% din acest mileniu si a scazut barilu’ ceva de speriat!
  Pai, pe vremea mea, in mileniu alalalt, barilu era miiiic si nu se sparia lumea decat ca crestea.

  • Măi ceaina-trol, măi Mickey Mouse, cu cât se mai dă pe bursele de la voi deca-chintalul de orez ?

 5. Păi și ruski ce face? Mânca iarbă?

 6. Se trece pe hibrid si apoi pe electric! Apoi opec sa se descurce! Si ruski cu vodka