G4Media.ro

Banii Rusiei pentru Republica Moldova mai au o problemă: Nu doar că…

Banii Rusiei pentru Republica Moldova mai au o problemă: Nu doar că s-au înjumătățit, dar sunt mai scumpi decât creditele acordate de România sau de FMI

Creditul rusesc anunţat încă din luna noiembrie a anului trecut ar putea să ajungă în R. Moldova abia la începutul lunii aprilie. Noua amânare a fost anunţată astăzi, iar premierul de la Chişinău a dezvăluit şi faptul că împrumutul a fost redus, scrie TVR Moldova, scrie ziarul Timpul.

Dacă iniţial se vorbea despre 500 de milioane de euro, acum R. Moldova ar putea primi mai puţin de jumătate – adică 200 de milioane de euro.

„Banii ar trebui să vină cred că în prima jumătate a lunii aprilie. Prima tranşă, sau ceea ce credem noi că putem valorifica în 2020 va fi 200 de milioane de euro. Va fi acordat creditul pe 10 ani. Procentul este în jur de 2. Discutăm încă până la finalul săptămânii”, a declarat prim-ministrul R. Moldova.

Anterior, autorităţile spuneau că împrumutul luat de la ruşi va fi la fel de avantajos precum unul contractat de la europeni. Doar că cifrele nu spun acelaşi lucru. Dobânda acestui credit e de 2%, în timp ce la FMI este în medie de 1%.

Şi suportul financiar acordat de România are o dobândă de doar 1,5%. Oricum ar fi, drumul banilor pare destul de lung. Iniţial se spunea despre un termen în ianuarie 2020 şi o sumă enormă de jumătate de miliard de dolari, nu euro.

De la primul anunţ, până acum, s-au schimbat multe. În tot acest timp, atât premierul cât şi preşedintele s-au întrecut în declaraţii şi noi termene.

„În luna ianuarie urmează a fi negociată la nivel de reprezentanţii Ministerului Finanţelor a Republicii Moldova şi Federaţiei Ruse pentru ca la începtului sesiunii parlamentare din februarie acest acord să fie ratificat de către Parlamentul Republicii Moldova”, spunea Igor Dodon în luna decembrie 2019.

A trecut şi februarie, însă nici urmă de contract negociat, darămite semnat. Totul s-a amânat şi aşa s-a făcut că ultima dată promisă a fost luna martie.

„Eu cred că noi banii ăştia îi primim exact când ne trebuie, la sfârşitul lunii martie. Până atunci nouă nu ne trebuie” – Declaraţiile au fost făcute cu doar o săptămână în urmă, dar se pare că nu mai sunt valabile acum.

Azi, premierul anunţă că banii vor veni abia la începutul lunii aprilie. În cadrul aceleaşi emisiuni TV, premierul Ion Chicu a explicat şi de ce întârzie atât de mult. Se fac modificări la buget, în Guvernul de la Moscova, lucru anevoios, spune prim-ministrul.

În acest condiţii cu amânări interminabile, autorităţile rămân ferme pe poziţii şi sunt sigure că banii, într-un final, vor ajunge la destinaţie.

Din tot creditul care urmează să fie acordat de Federaţia Rusă, vor fi construite şi reabilitate mai multe drumuri naţionale. Suma a fost inclusă deja în bugetul de stat pentru anul 2020.

Sursa: Timpul.md

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

2 comentarii

  1. Eh, stie toata lumea ca in cele din urma suma va fi mai mare de 500 milioane. Si se va lua, nu se va da.

  2. Păi tocmai ăsta-i ștricu, s-o pună pe tavă ruznacilor, ăsta e rolul celor votați de prostolocii Moldovei, cei cu amintiri duioase cu colhozuri și ochii după moka.Nu e o întâmplare că ne „înrudim”.zdrasdvitie balșaia Rasiia și auffuterzehen Europa.Nu cred că e mare scofală pentru că în ultima vreme Rasiia și Merkelistan au ajuns ca două fețe ale aceleiași ruble.That’s all folks, dasfidania freiheit.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.