G4Media.ro

Banii lui Gaddafi: Nicolas Sarkozy, reținut in dosarul privind finanţarea ilegală a…

Banii lui Gaddafi: Nicolas Sarkozy, reținut in dosarul privind finanţarea ilegală a campaniei

Banii lui Gaddafi: Nicolas Sarkozy, reținut in dosarul privind finanţarea ilegală a campaniei

Fostul președinte francez Nicolas Sarkozy a fost reținut marți dimineață în dosarul privind finanțarea campaniei sale electorale din 2007, anunță Le Monde. Procurorii suspectează încă din 2013 că Sarkozy ar fi primit ilegal sume uriașe de bani din partea Libiei, condusă pe atunci de Muammar Gaddafi. Istoria personală a lui Sarkozy legată de Libia este extrem de controversată, președintele francez fiind motorul unei coaliții internaționale care a dus în 2011 la răsturnarea și uciderea dictatorului Gaddafi. România a refuzat atunci să participe la coaliția militară.

Reamintim că un afacerist franco-libanez a declarat în 2016 că i-a dat lui Sarkozy trei valize care conțineau 5 milioane de euro cash de la Gaddafi. Banii ar fi fost livrați în 2006-2007, când Sarkozy își pregătea campania pentru primul mandat de președinte al Franței.

Au existat numeroase scenarii legate de motivele reale care au stat în spatele deciziei lui Sarkozy de a-i susține pe rebelii anti-Gaddafi în 2011. Sarkozy însuși a vorbit despre necesitatea înlăturării unui dictator care își asuprea cetățenii, dar informații scurse din emailurile lui Hillary Clinton arată că administrația SUA era convinsă că Sarkozy voia de fapt să-și sporească influența în nordul Africii și să preia accesul asupra unor resurse minerale din Libia.

Decizia lui Sarkozy de a implica armata franceză în războiul din Libia a fost primită cu răceală de România. Traian Băsescu a refuzat în 2011 propunerea de a participa activ la coaliția anti-Gaddafi, președintele de la acel moment al României spunând în cercurile diplomatice că nu este convins de justețea demersurilor Franței. Evoluțiile ulterioare au demonstrat că, după căderea lui Gaddafi, Libia a devenit extrem de instabilă, fiind și o țintă pentru ISIS.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

2 comentarii

 1. Atentie,

  Marii ”analisti politici” ai A3 au tras deja concluzi importante.
  Daca in Franta se intampla fapte de coruptie atat de grave ,cum vin ei sa ceara bietei Romani
  sa nu dea libertatea la furt, tara care vrea sa legalizeze furtul prin lege si sa il clasifice
  in functie de suma.
  Sunt formidabili in adanca lor analiza, iar unii chiar vorbesc frantuzeste (Ursu si Ciuvica)