G4Media.ro

Banca Mondială voia fonduri UE pentru autostrada Comarnic – Brașov, dar Guvernul…

Banca Mondială voia fonduri UE pentru autostrada Comarnic – Brașov, dar Guvernul preferă o investiție privată. Banca are ”dubii serioase” față de studiul de fezabilitate

Tatiana Proskuryakova, manager de ţară pentru România al Băncii Mondiale, a anunțat vineri că a aflat din presă despre faptul că Guvernul Dăncilă a renunțat la proiectul comun pentru construirea autostrăzii Comarnic – Brașov. Proskuryakova a mai spus că Banca Mondială voia să propună finanțarea autostrăzii din fonduri UE, dar Guvernul a decis să îl facă prin parteneriat public-privat.

Foto: Pexels.com

„Am înţeles acum din mass media, încă nu am primit nicio comunicare oficială de la Guvern despre anularea acestei operaţiuni. Am înţeles din presă că Guvernul nu mai vrea să continue proiectul cu Banca Mondială, ci că ar dori să îl pregătească singur. Vreau să spun că, în primul rând, sunt dezamăgită pentru că am investit foarte mult în pregătirea acestei operaţiuni şi credem că avem un plan foarte bun. Însă ce vreau să subliniez aici este faptul că proiectul Băncii Mondiale intenţiona să pregătească investiţia, nu neapărat să o finanţeze”, a declarat vineri într-o conferință de presă Tatiana Proskuryakova, citată de Agerpres.

Oficialul BM a subliniat că în prezent se discută despre folosirea unui studiu de fezabilitate din anul 2005 pentru un parteneriat public-privat (PPP) şi în aceste condiţii are dubii serioase că acest lucru va funcţiona, „pentru că 10 ani este o perioadă foarte lungă”.

„Studiul trebuie să fie actualizat. Pe parte de finanţare, PPP poate fi o structură bună, însă având în vedere disponibilitatea fondurilor europene planul nostru era să pregătim proiectul împreună şi apoi să-l propunem pentru a fi finanţat din fonduri structurale, care cred că ar fi fost cea mai bună alegere pentru România. Dar, desigur, având în vedere dimensiunile infrastructurii şi România trebuie să atragă investiţii private”, a mai spus Tatiana Proskuryakova, potrivit Agerpres.

Reamintim că ministrul Transporturilor, Lucian Șova, a anunțat săptămâna trecută în ședința comisiei de transporturi din Camera Deputaților că renunță la pregătirea proiectului autostrăzii Comarnic – Brașov cu Banca Mondială, un proiect revoluționar pentru infrastructura din România inițiat anul trecut de guvernul Tudose. Practic, după mai mult de jumătate de an de pregătiri, proiectul cu Banca Mondială e abandonat în favoarea unui viitor parteneriat public-privat.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

1 comentariu

  1. Ce-aveti, iarasi, cu autostrazile?!
    Dati-le dracului, ca nu exista si nici nu vor exista!